Letní, zdravé i dobré: Polentové knedlíky se špenátem a masovým špízem
FOTO: autorka

Letní, zdravé i dobré: Polentové knedlíky se špenátem a masovým špízem

11. 7. 2017

Letní čas není zrovna dobou vhodnou k delšímu pobytu u sporáku. A přesto se chceme zdravě a chutně najíst. Výhodnou variantou je polenta, kaše z kukuřičné mouky. Zejména Italové z ní dokážou uvařit nejrůznější noky, knedlíčky, nebo ji upravují zapečenou se sýrem a zeleninou. Zkušená kuchařka Milena Zajíčková z Hostětína na Uherskohradišťsku doporučuje polentové knedlíky se špenátem a masovým špízem.

Potřebné suroviny, rozpis na čtyři porce:

Polentové knedlíky
120 g instantní polenty, ½ l vody, sůl

Špenát
250 g mraženého listového špenátu nebo odpovídající množství čerstvého, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce smetany

Masové špízy
400 g králičího nebo jiného minutkového masa, 50 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 1 zelená paprika, sůl, pepř, čerstvá bazalka, případně další koření, ochucený olej na naložení, 2 polévkové lžíce olivového oleje na smažení

Rychlý a jednoduchý postup potěší
Nejdříve si připravíme špíz. Na jehlu napichujeme střídavě kousky masa, cibule, slaniny a zelené papriky. Mírně osolíme, opepříme a potřeme ochuceným olejem a dáme uležet do ledničky. Nyní se pustíme do přílohy, tedy polentových knedlíků. Odvážíme si cca 120 g instantní polenty.

Dáme vařit půl litru osolené vody, a jakmile je voda horká, postupně do ní vsypeme odváženou polentu a mícháme, dokud nám nevznikne jednolitá hmota, asi jako hustá krupicová kaše. Olejem nebo máslem si vymažeme vhodnou nádobu a směs do ní přendáme a necháme vychladit.

Přichází čas na špenát. Samozřejmě nejlepší je čerstvý ze zahrádky, ale pokud se rozhodneme pro mražený, nic také nezkazíme. My dáme přednost listovému. Na olivovém oleji orestujeme dle chuti česnek, kdo má rád, přidá i nadrobno pokrájenou cibuli. Vložíme nahrubo překrájené špenátové listy a dále restujeme. Osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme asi deset minut, aby si zelenina zachovala strukturu, a na závěr pro zjemnění přidáme lžíci smetany.

Masové špízy opečeme na rozpáleném oleji, nebo volíme dietnější možnost upečení v troubě. Nakonec se vrátíme k polentě. Vychladlou a ztuhlou hmotu nakrájíme na čtverce nebo vykrájíme jiné tvary a ohřejeme v obyčejné nebo mikrovlnné troubě.

Na talíř upravíme polentové knedlíky - řezy, špenát, přidáme masový špíz, případně uvařené vejce a podáváme. Jelikož polenta neobsahuje lepek, je vhodná i pro bezlepkovou dietu či alergiky.

V kombinaci se špenátem a netučným masem či vejcem je zdravým a vydatným obědem, jehož příprava nám nezabere moc času, ale náš organismus posílí o řadu zdraví prospěšných látek. A bonus? Opravdu si pochutnáme!

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.