Máte před důchodem? Začněte spořit ještě dnes, vybírat máte z čeho
Ilustrační foto: ingimage.com

Máte před důchodem? Začněte spořit ještě dnes, vybírat máte z čeho

12. 7. 2017

Najít každý měsíc nějakou tu korunu nazbyt není snadné. Pokud se ale za pár let chystáte do penze, pak byste spoření na důchod neměli odkládat. Ušetříte-li měsíčně až dva tisíce korun, můžete se za pět let těšit z pár desítek tisíc navíc. Jaké spoření zvolit před důchodem?

Představa, že v důchodu se člověk bude mít díky státu finančně stejně dobře jako při pracovním nasazení, je mylná. Pokud si sami na stáří neodkládáte peníze stranou, pak starobní penze se vašemu příjmu rozhodně nevyrovná.

Vsaďte na klasiku a šetřete na důchod do novodobého „prasátka“

Spořit na důchod můžete prostřednictvím termínovaných vkladů a spořicích účtů. Jedná se o velmi bezpečné a konzervativní spořicí produkty.

Spořicí účty
Nevýhodou spořicích účtů jsou nízké úroky. Banky v současné době nabízí zhodnocení maximálně 1 % ročně, přičemž nejčastější výnos se pohybuje kolem 0,5 %. Spořicí účet je ale likvidním produktem, díky čemuž mnozí přimhouří oko nad nízkými úrokovými sazbami. S penězi lze libovolně disponovat. Banky obvykle sjednávají spořicí účty zdarma, klient neplatí nic za uzavření účtu, ani za jeho vedení. Navíc si lze u většiny finančních institucí ke spořicímu účtu sjednat i osobní konto, na které lze peníze podle potřeby zasílat.  

Termínované vklady
S úsporami na důchod pomůže také termínovaný vklad. Ten lze sjednat buď krátkodobý, střednědobý, nebo dlouhodobý. Jedná se o jednorázový vklad, se kterým nelze libovolně disponovat, proto dobře zvažte, jak dlouho budete chtít nechat peníze zhodnocovat. Termínované vklady nabízí banky i družstevní záložny. Ty oproti bankovním domům aktuálně nabízí vyšší roční zhodnocení, a to i více jak 3 %. Poplatek za vedení a za sjednání je u většiny finančních institucí nulový. 

Spořit před důchodem můžete i s pomocí státu. A jde to rychleji!

Se spořením na důchod pomůže i stát. Využít tak můžete produkty v podobě stavebního spoření a doplňkového penzijního spoření.  

Stavební spoření
Prozatím asi nejoblíbenější a nejvýhodnější spoření představuje stavební spoření. V rámci stavebka získáte státní příspěvek ve výši 2 % z roční úložky (maximálně 2 000 Kč ročně). Stačí tak každý rok naspořit zhruba 20 000 Kč. Doba spoření je minimálně 6 let. Díky státní podpoře a zajímavým úrokovým sazbám se výnosnost stavebního spoření pohybuje kolem 3 až 4 %. Za šest let můžete získat 12 000 Kč od státu a přes 3 000 Kč na úrocích.  

Doplňkové penzijní spoření
Velmi výhodným spořením před důchodem je doplňkové penzijní spoření. Při pravidelné měsíční úložce 1 000 Kč získáte státní příspěvek ve výši 230 Kč. Za rok můžete od státu získat 2 760 Kč. Navíc peníze zhodnotíte ještě v rámci zvolené strategie. Na výběr je konzervativní, dynamická, růstová a vyvážená. Nejvíce se doplňkové penzijní spoření vyplatí při době spoření minimálně 5 let. V případě dřívějšího vypovězení přijdete o státní podporu a úroky.

peníze
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%