Jak vařily naše prababičky:
dušená jablka s rumem

Jak vařily naše prababičky:
dušená jablka s rumem

18. 11. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš nový gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.

Blíží se Vánoce a mnoho lidí má stále ve sklepě takové zásoby jablek, že obvykle nevědí, co s nimi. Co takhle něco méně obvyklého – třeba jablka s rumem pro zahřátí?

Asi 12 až 15 středně velkých jablek oloupeme a vykrojíme z nich ohryzky (buď speciálním k tomu určeným nástrojem, nebo nějakou kovovou trubičkou vhodných rozměrů, třeba tou, co se s ní dělají kremrole). Na rendlík dáme asi deset lžic vody, 8 dkg kostkového cukru, 4 dkg másla a 3 lžíce rumu nebo punče. Přivedeme do varu, přidáme vanilinový cukr. Do toho vložíme připravená jablka a dusíme dalších asi deset minut skoro do měkka. Měkká jablka vybereme naběračkou na mísu, jejich dutiny po ohryzcích naplníme brusinkovým kompotem, který jsme předtím rozředili vodou, v níž se jablka vařila. Potom je pokropíme asi 3 až 4 lžícemi rumu nebo punče a posypeme skořicovým cukrem. Jako příloha se hodí piškoty.

Ingredience
12 až 15 jablek
8 dkg cukru
4 dkg másla
6 lžic rumu nebo punče
vanilinový cukr
15 dkg brusinkového kompotu
skořicový cukr
piškoty

gastronomie jídlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.