Chrápání a jídlo. Jak spolu souvisí?
Ilustrační foto: ingimage.com

Chrápání a jídlo. Jak spolu souvisí?

2. 9. 2017

Je to problém, který trápí čím dál více lidí. Případů, kdy se lidé obracejí na lékaře, protože partnerka či partner jsou z jejich chrápání zoufalí, přibývá. A proč? Protože přibývá obézních lidí.

Chrápání přímo souvisí s nadbytečnými kilogramy. Lékaři to vědí, chrápající lidé to neradi slyší. Mnohdy se zajímají o operaci, která by je problému s chrápáním zbavila, ale odmítají jednodušší cestu: prostě zhubnout. Obezita, těžce stravitelná jídla, nadlábnutí se těsně před tím, než se uložíme k spánku. To jsou velmi časté příčiny toho, proč chrápeme. Důkaz? Muži sice chrápou dvakrát častěji než ženy, ale když žena projde menopauzou, velmi často začne chrápat taky. Zkrátka, v tomto věku ženy velmi často přibírají na váze. Jedna vědecká studie navíc prokázala, že mnohem častěji chrápou muži menšího vzrůstu a silnější postavy než ti vysocí a hubení.

Je to tak, co a kolik si toho ládujeme do svých bříšek, s nepříjemným nočním chrápáním velmi silně souvisí. „Osvědčilo se, když si dám na noc nápoj z rozmixovaného citronu, zázvoru, jablka a mrkve. Našla jsem tento tip na internetu, bylo tam vysvětleno, že tato kombinace odstraňuje hleny, které způsobují chrápání,“ říká šedesátiletá Mirka, která po menopauze výrazně přibrala a manžel ji nenápadně, taktně, upozornil, že spát vedle ní je čím dál těžší. „Zpočátku jsem se naštvala, urazilo mě to. Myslela jsem, že muž přehání. Jenže on mě nahrál na diktafon. Bylo to strašné, vůbec jsem nechápala, co je to za zvuk. Bylo to jako přistávání tryskového letadla. A byla jsem to já,“ říká. Někomu se osvědčí kapky z eukalyptu, jinému z máty.

Každopádně se lékaři a výživoví poradci shodují, že kdo má problémy s chrápáním, jako úplně první věc by se měl zamyslet nad skladbou svého jídelníčku, nad tím, co jí večer. Když se někdo nacpe třemi obloženými houskami,  pak si dá sáček brambůrků, pivo nebo panáka a hodinu poté jde spát, je velmi pravděpodobné, že jednou z příčin jeho chrápání je prostě těžký žaludek.  

Kdy k lékaři?  
Chrápání je velký problém nejen pro ty, kdo s chrápajícím člověkem spí v jedné místnosti. Chrápání je prostě nebezpečné a může přerůst ve vážný zdravotní problém. Jednou z komplikací, které sebou nese, je spánková apnoe. Porucha, kterou trpí devět procent mužů, se projevuje krátkými zástavami dechu ve spánku. „Pacient, který trpí spánkovou apnoe  se často nebudí do plného vědomí, nedostane se ani do fáze hlubokého spánku, takže je ráno unavený a více ohrožen infarkty a mozkovými příhodami,“ říká lékař Martin Trefný. Pokud chrápání přešlo do fáze, kdy se člověk ve spánku chvíli dusí, je návštěva lékaře nezbytná. Své o tom ví osmašedesátiletá Milena z Prahy. Její manžel zemřel v noci, ve spánku, bylo mu pouhých padesát let. Měl srdeční vadu, o které nevěděl. Za pár let se seznámila s dalším mužem, začali spolu bydlet.

„Partner strašně chrápe. Ve spánku se dusí. A já trpím. Nejen tím, že nemůžu spát, ale tím, že mi připomíná mého prvního muže, který ve spánku zemřel a já ho ráno našla vedle sebe mrtvého. Pokaždé, když Jirka zachrochtá a zadrží dech, mám pocit, že taky umírá. Hystericky s ním třesu, on se naštve, že ho budím. Je nám spolu dobře, ale to jeho chrápání je obrovský problém, který nás rozděluje. Vím, že trpní spánkovou apnoe, to jeho zadržování dechu až dušení není normální chrápání. Jenže on samozřejmě odmítá jít k doktorovi a já celé noci nespím a trýzním se představou, že mi zemře stejně jako můj první muž,“ vypráví Milena.  

Byznys s chrápáním  
Podle statistik americké organizace National Sleep Foundation chrápe třicet procent třicátníků, čtyřicet procent čtyřicátníků a čím se věk zvyšuje, tím se zvyšují i procenta chrápajících lidí. Více než šedesát procent žen v průzkumu uvedlo, že kvůli chrápání partnera nemohou spát. Z problému se už stává i byznys. Na trhu jsou například speciální polštáře, které reagují na zvuk. Je v nich čidlo, které sleduje chrápání, a když se dosáhne určité síly, polštář zavibruje, čímž prý spáče donutí změnit polohu. A to, jak je známo, zpravidla vede k tomu, že chrápání ustane. Na chvíli. Vzhledem k tomu, že polštář stojí několik tisíc korun, je vhodné zvážit, zda vlastně nezastává úplně stejnou funkci jako naštvaná partnerka či partner, který stejně s chrápajícím několikrát za noc zatřese. K dostání jsou i speciální kapky, které slibují, že po jejich užití chrápání ustává. No, kdyby to bylo tak jednoduché, zřejmě by už nikdo nechrápal.

Každopádně lepší cestou než se stát součastí byznysu s chrápáním, je udělat jako první krok pokus o zhubnutí a změnu ve stravovacích zvyklostech. Přesněji, zkusit nějakou dobu před spaním nepít alkohol, nejíst před ulehnutím do postele a shodit pár kil. Až když to nepomůže, je čas hledat rady a pomoc u lékařů.

spánek
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%