Osvědčený recept na hruškový džem
Foto: autorka

Osvědčený recept na hruškový džem

30. 8. 2017

Na zahradě mám starou hrušku. Dokonce pamatuje osmašedesátý rok, kdy jsem pod ní jedenadvacátého srpna solila její sladké plody slzami. Zažila toho hodně. A jak se říká, mohla by vyprávět. Téměř každé léto rodila jako divá. Takže se měli dobře všichni sousedé, kolegové v práci i známí.

Ale poslední tři roky nic. Buď nevyšlo počasí, nebo zmizely včely. A těch pár zelených chudinek, které se schovávaly za listy, si sršni stejně vždycky našli.

Konečně letos se úroda jakžtakž vydařila. Nedávno začaly plody pěkně tloustnout. A já se těšila, jak si brzy utrhnu čerstvé hrušky přímo ze stromu, a zakousnu se do sladké, křehké dužiny. Ale bohužel. Sršňům, vosám, ani sýkorkám překvapivě vůbec nevadí, že ovoce ještě nedozrálo.  Na zemi i na větvích začala převládat hnisavě hnědá barva.

Nedá se nic dělat. Musím zakročit a zachránit alespoň něco.

Avšak člověk myslí a smůla mění. Nejdřív se rozbil česáček. Celé odpoledne jsem ho spravovala. Přitom jsem si zadřela třísku z dřevěné tyče. Do rána to naběhlo a zhnisalo. Pak jsem dva podvečery do tmy česala nedozrálé a neshnilé hrušky. Ve dne bych se do větví neodvážila. Číhaly tam na mě ty potvory bzučivý. Dalším (a velice závažným) krokem byl způsob rychlého zpracování většího množství ovoce.

A teď se konečně dostávám k vlastnímu jádru věci. Kdesi jsem objevila zaručeně ověřený recept na hruškový džem s vanilkou ze šesti kilogramů ovoce. To je přesně ono, poskočilo mé srdce. Hned druhý den jsem vyrazila nakoupit zásobu cukru a citrónů. Nejdražší ingredience, vanilkový lusk, se naštěstí tloukl nudou ve skříňce.  Další odpoledne – loupání, krájení, vyvaření sklenic, napěchování do největšího hrnce domácnosti, vaření, dušení. Patla-matla.  Konečně v noci bylo vše dokonáno. Naplněné sklenice ještě nacpat do přineseného zavařovacího hrnce ze sklepa.  Pak je rychle z osmdesátistupňové vody vytáhnout, a spálit se.

Dodržovala jsem přesně návod. Vše odvážila a ingredience přidávala dle pokynů. Nevím proč, ale ráno se v zavařovačkách místo pevného džemu převalovala tekutá omáčka. Moc vábně tedy nevypadá.  Teď ještě uklidit zalepenou kuchyň – a další den je v (nebudu říkat kde).

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%