Javorník a Račí údolí
Foto: autorka

Javorník a Račí údolí

12. 9. 2017

Zprvu návrat do práce a nyní nemoc mě zabrzdila v pokračování psaní článků o našem cestování po Jeseníkách ...

Ale nyní je mi už lépe, tak to mohu napravit.

Opět s přizváním Elenky a Honzíka jsme se vydali na další cestu, a to do Rychlebských hor, kde jsme nejprve cestou navštívili malebnou Vidnavu. Chtěli jsme se podívat do její vyhlášené historicky vybavené Lékárny u Černého Orla, ale bohužel, zrovna měli zavřeno. Tak jsme jen nakoukli skrz výlohu. Škoda :-)

Lékárna „U Černého orla" se nachází na náměstí v centru městské památkové zóny, v novorenesančním měšťanském domě. Byla založena v roce 1769 a díky zachovalému secesnímu interiéru je od roku 2006 vyhlášena kulturní památkou. Poskytuje lékárenskou zdravotní péči občanům města Vidnavy a přilehlých obcí. Pro svoji historickou hodnotu je také cílem mnoha turistů při jejich návštěvách Jesenicka.

(tolik o lékárně z internetu - zdroj: http://www.lekarna-vidnava.cz/)

 

ja-001.jpg

Odtud jsme již pokračovali do dalšího našeho cíle, a to do Javorníku, který leží v Českém Slezku na severovýchodním úpatí Rychlebských hor. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Zde jsme navštívili zámek Jánský Vrch. Kromě jeho dominance nad městem nás velmi zaujaly všude pod zámkem rozkvetlé v plné parádě různobarevné hortenzie. Shodly jsme se s Elen, že jsme ještě tolik těchto úchvatných květin nikdy neviděly na jednom místě.

      ja11.jpg    ja-18.jpg 

        ja-14.jpg    ja-5-1.jpg

Z Jánského Vrchu je vidět široko daleko, Elenka nám ukázala i polské Otmuchovské jezero, kam jsme až dohlédli (na fotu je vidět vzadu zcela vlevo)

ja-7-1.jpg

                ja-vyh.jpg  ja-vyhle.jpg

Prošli jsme se kolem zámku, obhlédli jeho park a návštěvu tohoto místa jsme zakončili v místní zámecké restauraci, kde jsme si dali výborný oběd.

ja-19.jpg

Naším dalším cílem bylo zhlédnutí "Perly Rychlebský hor" - Tančírny v Račím údolí :-)

tancirna-1.jpg

Přímo pod Čertovými kazatelnami stojí nově zrekonstruovaná tančírna s názvem Georgshalle, v minulosti velice oblíbené místo pro nejrůznější oslavy, plesy či bály. Nyní Tančírna slouží jako zázemí pro turisty a prezentuje Rychlebské hory jako celek.

Secesní Tančírnu sloužící jako restaurace, taneční sál a penzion (prameny označují její sloh i jako švýcarský) nechal postavit vratislavský biskup kardinál Georg (Jiří) Kopp v letech 1906-1907, a to na místě již zmíněné zbourané parní pily. Podle kardinála Koppa (1887-1914), který je u nás znám i tím, že založil vidnavský kněžský seminář, získala Tančírna i své jméno - Georgshalle. Koncesi na restaurační a výčepní živnost získalo biskupství 17. prosince 1906.

Tančírna patřila k vyhlášeným výletním místům obyvatel Javorníku i širokého okolí. Oblíbené byly pěší procházky z Javorníku, přes Jánský vrch, Čertovy kazatelny, hrad Rychleby a zpět do Račího Údolí, nebo z Nových Vilémovic do Račího Údolí  přes Červený Důl. Okolí malebného místa zkrášloval parčík se skalkami, rododendrony, okrasnými dřevinami a stylovým venkovním posezením.

V přízemí Tančírny je umístěno zázemí pro turisty a cykloturisty, servisní místnost pro běžkaře a cyklisty a místnost s propagačními materiály. Tančírna v rámci interaktivní expozice prezentuje Rychlebské hory jako celek (regionální fauna, flóra, geologie) dále také historii Tančírny samotné, která je v daném regionu potažmo v Olomouckém kraji jedinečná.

(zdroj: http://www.tancirna.rychleby.cz/)

 

Tančírna i její okolí se nám moc líbilo. Zde jsme si pro změnu dali kávu a zákusek a jeli jsme dále do Račího údolí 

ru-voda.jpg

            ru-kresla.jpg ks-3.jpg

A dojeli jsme až na Konec světa :-)

ks-1.jpg

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.