Přelom v transplantacích:
plíce dostane víc pacientů

Přelom v transplantacích:
plíce dostane víc pacientů

2. 9. 2012

Transplantace plic v České republice čeká zásadní přelom. Na III. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol právě probíhá příprava na zavedení nové metody transplantací označované jako Ex vivo perfúze plic.

„Mnoho si od této metody slibujeme. Měla by přinést více orgánů pro naše pacienty a tedy větší počet transplantací, protože bude možné využít i ty orgány, které jsme museli odmítat pro jejich špatnou funkci. Ex vivo perfúze umožní vyjmutý orgán vyšetřit a případně i vyléčit, tedy zcela zásadně zlepšit a obnovit jeho ztracenou funkci,“ vysvětluje profesor Robert Lischke, přednosta kliniky a vedoucí transplantačního týmu, který nedávno získal profesorský titul v oboru chirurgie.

V současnosti má jeho tým za sebou krátký studijní pobyt v anglickém Newcastlu a v příštích týdnech proběhnou první experimentální zkoušky metody u nás. „Pokud budou úspěšné, nebude nic bránit klinickému využití této metody pro transplantace u pacientů na čekací listině,“ popisuje profesor Lischke. Zároveň probíhá formální proces uznání této metody jako Nové léčebné metody, díky čemuž ji bude možné v České republice a Fakultní nemocnici Motol provádět. Ačkoliv se jedná o novou metodu, neznamená její použití výrazné zvýšení nákladů na transplantace. Finančně náročnější je pouze nákup techniky a materiálu, nikoliv samotný provoz.

III. chirurgická klinika 1. LF UK a FN Motol je jediným českým pracovištěm, které náročné transplantace plic provádí od roku 1997. Jde přitom o mimořádně komplikované transplantace, které je nutné každému pacientovi „ušít na míru“, vzhledem k jeho tělesným proporcím, onemocnění i celkovému zdravotnímu stavu. „Nedávno jsme úspěšně provedli první re-transplantaci, kdy jsme pacientku, která byla již 14 let po transplantaci a její plíce přestala fungovat, znovu zařadili na čekací listinu a podstoupila svou druhou transplantaci,“ dodává profesor Lischke.

V současnosti se u nás provádí 20 transplantací plic ročně a na nový orgán čeká okolo 40 lidí, pro které jde o jedinou možnou metodu léčby poté, co byly jiné možnosti již vyčerpány. Pacienti se dostávají na čekací listinu ve velmi vážném zdravotním stavu, kdy i sebemenší pohyb pro ně znamená extrémní vyčerpání. Naopak úspěšná transplantace je vrací zpět do aktivního života a často i do zaměstnání.

 

Prof. MUDr. Robert Lischke, Ph.D. (1966), přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol, specialista na hrudní chirurgii, člen výboru České transplantační společnosti, člen České chirurgické společnosti ČLS JEP, člen Evropské společnosti hrudních chirurgů.

III. chirurgická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol je špičkové pracoviště v oblasti břišní a chirurgie. Každý rok je zde provedeno okolo 3000 zákroků.
Jako jediné v ČR provádí transplantace plic od roku 1997.

transplantace zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%