Hoslovický mlýn
FOTO: autorka

Hoslovický mlýn

11. 10. 2017

Nedaleko Strakonic v šumavském podhůří u obce Hoslovice je starobylý mlýn s pohnutým příběhem. Mlýn zde již stojí 400 let. Byl poháněn vodou, kterou přiváděly vantroky z malého rybníka. Mlýnice se zachovala se vším pomocným vybavením a používaným nářadím. Unikátní je jednoduché zařízení s jedním mlýnským kamenem, násypkou a ostatními potřebnými součástmi. Obytný dům s mlýnicí, chlévy a stodolou, vše v uzavřeném dvoře s loukou a zahradou.  Není zavedena elektřina, chybí sociální zařízení, obytné místnosti tvoří malou část budovy. Venkovský způsob života posledních vlastníků rodiny Harantů, kteří se  izolovali od společnosti, nevstoupili do JZD a byli režimem pronásledováni. Odmítli veškerý technický pokrok, proto poslední dochovanou technickou úpravou je žentour za stodolou. Díky tomuto příběhu je mlýn včetně dalších staveb a pozemků v autentickém stavu tak, jak byl po staletí.

Po kompletní rekonstrukci v roce 2010 byl mlýn uveden znovu do provozu. Areál se využívá jako místo pořádání ukázek pečení, tradičních lidových řemesel, zemědělské výroby a k pořádání akcí v rámci místního zvykosloví (Masopust, Velikonoce, Vánoce, posvícení, zabíjačky, lidová řemesla). Pro veřejnost bývá areál otevřen od dubna do konce října.

Mlýn je součástí strakonického muzea.  

 http://www.muzeum-st.cz/cs/

28. října 2017 je na programu ukázka posvícení na mlýně. Roztočí se mlýnské kolo, umele mouku a v peci se bude péct chléb. Tentokrát budou i jitrnice a jelita, koláče a venkovská veselice. Takové hody dříve mlýn nepamatoval.

Poprvé jsme tam vzali Honzíka  a byl ze všeho nadšený. Jen tomu příběhu moc nerozuměl. Není divu.

V obci jsou penziony, kde je možnost se ubytovat, za vsí je rozhledna s výhledem do kraje . Stačí zadat do vyhledavače  Hoslovický mlýn a ukáže se množství článků, prací a krátkých filmů. Vybrala jsem ten krátký z pořadu ČT.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10266473867-historicke-minipribehy-a-kuriozity/210572230490009-hoslovicky-mlyn-aneb-skanzen-lidskeho-ducha/

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.