Kardiovaskulární nemoci jsou hrozbou moderní civilizace. Jak jim předcházet?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kardiovaskulární nemoci jsou hrozbou moderní civilizace. Jak jim předcházet?

23. 10. 2017

Kardiovaskulární onemocnění patří k nejčastějším civilizačním chorobám a jsou hlavní příčinou úmrtí ve většině evropských států. Česká republika stojí na tomto pomyslném žebříčku hodně vysoko. 

Na jejich vzniku se podílí mnoho faktorů, mezi kterými najdeme samozřejmě také nevhodný životní styl, špatnou výživu, kouření a obezitu. Všem kardiovaskulárním onemocněním lze přitom předcházet zdravějším životním stylem. Co změnit nemůžeme, je naše genetická predispozice k nim.

Kardiovaskulární onemocnění jsou v širším slova smyslu všechny vrozené či získané choroby srdce a cév, nejčastěji procesem zužování a uzávěrů, vzácněji jejich rozšiřováním. V závislosti, která část tepenného řečiště je tímto procesem postižena nejvíce, se onemocnění projevuje. Mezi nejčastější patří ischemická choroba srdeční, cévní mozkové příhody a na třetím místě je postižení tepen pánve a dolních končetin, které se projevuje bolestmi při chůzi. Ohledně důležitosti prevence byly už popsány stohy papíru. Proč se o těchto chorobách tolik mluví?

Prevence je základ
Pokud patříte mezi ohroženou skupinu, ať už žijete nezdravě, nebo se ve vaší rodině vyskytly kardiovaskulární nemoci před 50. rokem věku, v žádném případě nezanedbejte prevenci. Řada lidí zvýšené reálné riziko podceňuje, a dokud nemá žádné zdravotní potíže, nad vyšetřením neuvažuje. Přitom preventivní vyšetření má zvláště u onemocnění srdce a cév zásadní význam. Informujte se u své zdravotní pojišťovny na možnost příspěvku na prevenci. Z Programu prevence civilizačních onemocnění přispívá svým pojištěncům až 400 Kč na preventivní vyšetření kardiovaskulárních onemocnění do 40 let jako jedna z mála Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR.

Co můžeme udělat pro své zdraví?
Pro své zdraví můžeme udělat opravdu mnoho. Kouření je novodobým nešvarem, a i přes všechnu osvětovou snahu je výskyt kuřáků v české populaci stále vysoký. Vztah mezi nemocem srdce a kouřením je přitom jednoznačný. Dalším bodem zdravého životního stylu je pestrá a vyvážená strava. Jídelníček s vysokým kalorickým příjmem, vysokým podílem živočišných tuků a nízkým obsahem ovoce a zeleniny má na vznik kardio nemocí bezesporu vliv. Vysoký příjem soli v potravě je naopak zodpovědný za vysoký krevní tlak. S vysokým energetickým příjmem jde ruku v ruce i nedostatek pohybu. Přitom je známo, že už jedna hodina intenzivní fyzické aktivity týdně snižuje riziko až o 30 % bez ohledu na to, kolik člověk váží.

Pokud byste se rádi vydali cestou zdravého životního stylu a prevence, ale nevíte, kde začít, navštivte webové stránky projektu na podporu zdravého životního stylu a prevence Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR s názvem Zdraví jako vášeň. Na webových stránkách pod tímto názvem naleznete mnoho praktických rad a doporučení, komplexní cvičební programy, nápady, videa i motivační deníky lidí, kteří se rozhodli změnit svoje dosavadní životní návyky a upevnit si svoje zdraví.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%