Posvícenské koláče v rytmu swingu
Foto: Archiv Jan & Kateřina Smigmator

Posvícenské koláče v rytmu swingu

26. 10. 2017

Podzim je na vesnicích od pradávna časem hodování a radosti z úrody. V Čechách slavíme posvícení, na Moravě hody. A když už se stoly prohýbají pod nejrůznějšími dobrotami, nesmí na nich chybět tradiční pečivo – koláče.

Dnešní recept nám poskytla hvězda českého (a nejen českého) swingu a neúnavný propagátor tohoto hudebního stylu Jan Smigmátor. Jistě, i mezi čtenáři i60 se najde nemálo těch, kteří si sobotní oběd neumí představit bez swingových melodií, které nám Jan Smigmátor, spolu se svou kolegyní, zpěvačkou Dashou, v pravé poledne nabízejí na ČRO 2, nebo je potěšil koncerty, které pořádá po celé České republice, například Sinatrology.

Jan Smigmátor se na svém fb profilu před časem pochlubil fotografií, kde se svou půvabnou manželkou stojí před sporákem, na němž se skví plech krásných posvícenských koláčů. Musím se přiznat, zapochybovala jsem o jejich autorství a pojala podezření, že se chlubí cizím peřím. Vzápětí přišla od zpěváka odpověď, že to tedy rozhodně ne, že je s manželkou opravdu upekli sami. Byla jsem ráda, když mi na mou žádost o recept odpověděl kladně a stejně ráda se o něj s vámi podělím.

Osvědčený recept pochází z rodinné pokladnice zpěvákovy manželky Kateřiny: „Recept je víc než 130 let starý a pochází od pekaře, který ho dal babiččině mamince. A co víc, je fakt strašně dobrý. Výhodou je, že kromě koláčů je možné těsto využít na vánočky i velikonoční mazance,“ dodává Kateřina Smigmátor.  Z 1kg jsou dva mazance či vánočky, v případě koláčů o počtu rozhoduje velikost, kterou si zvolíte. Každopádně však uvedené množství postačí k pohoštění i většího počtu jedlíků. A tak si vytvořte swingovou pohodu a dejte se do pečení, při svižné muzice vám půjde práce sama od ruky a po koláčích se jistě jenom zapráší, stejně jako u Smigmátorů.

Recept:
1kg mouky  - 600 g hladké, 400 g polohrubé (v případě vánočky je poměr opačný 600g polohrubé, 400g hladké), 1 lžička soli, 4 žloutky, 150 g cukru, vanilkový cukr (nejlépe bio vanilkový cukr, nechemický, s kousky vanilky), 200 g tuku (1/3 sádla, 2/3 másla - to sádlo je opravdu zásadní), 0,5 l mléka, 5-6 dkg droždí (tj. 1,5 kostky), rozinky, 4 lžíce rumu, vejce celé na potření Změklý tuk, žloutky a cukr utřeme, mezitím nám vzejde kvásek (tj. vlažné mléko, lžíce cukru, lžíce mouky, droždí). Vzešlý kvásek přidáme k utřenému tuku, přidáme sůl a postupně přidáváme mouku a zbytek mléka a vypracováváme kompaktní těsto, dle potřeby přidáváme mouku (polohrubou). Rozinky propláchneme horkou vodou a namočíme do rumu a při zpracování přidáme do těsta. Když je těsto dobře vypracované a nelepí, uděláme bochánek a necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.

Koláče:
Z vykynutého těsta děláme koláče - tj. vytvoříme hada, odkrajujeme malé kousky, z kterých děláme kuličky, které posléze "rozplácneme" na koláček  - buď na to určeným nástrojem, nebo třeba zátkou od sektu vytvoříme důlek a naplníme.

Náplně:
Tvarohová - utřeme plnotučný tvaroh s cukrem, bio vanilkovým cukrem a žloutkem - dle chuti.
Jablečná - oloupeme a na hrubo nastrouháme jablka, přidáme dle chuti cukr, skořici a rum a krátce povaříme. Pro kompaktnost je dobré přidat trochu vanilkového pudinku, ideálně v bio kvalitě.
Maková - mletý mák povaříme s mlékem a cukrem a necháme vychladnout.
Ořechová - namleté vlašské ořechy smícháme s cukrem, mlékem a rumem a opět zasypeme trochou vanilkového pudinku v bio kvalitě a mírně provaříme. Koláče sypeme drobenkou z másla, hladké mouky a cukru (makové, ořechové) nebo zdobíme rozinkami (tvarohové) či mandlemi (povidlové).

Vánočka
Z vykynutého těsta (pokud je z 1kg mouky - rozdělíme na 2 části), upleteme vánočku 4-3-2, zapícháme do ní špejle, aby se nám při pečení nebortila, a necháme ještě cca 10 min. dokynout. Pak jí potřeme celou rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme do rozpálené trouby na 180 C. Peče se cca 40 minut. No a je to! Dobrou chuť vám přejí Jan & Kateřina Smigmator.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.