Hana Svobodová: Setkání s malou velkou dámou
FOTO: autorka

Hana Svobodová: Setkání s malou velkou dámou

3. 12. 2017

Po prvé jsem se setkala s paní­ Hanou Svobodovou v roce 2013. Byla hlavní organizátorkou Sportovních her seniorů Královéhradeckého kraje. Pracovala jsem tehdy ve vedení školy v Novém Bydžově. Přišla za mnou drobná dáma, ve věku kolem osmdesáti let, plná odhodlání­ a energie. Ona ale nepřišla jen tak, jak často některé návštěvy do školy chodí. Ona se ohlásila, řádně si se mnou telefonicky dohodla schůzku a stručně mě informovala o své žádosti. Přede mnou stála dokonalá profesionální manažerka, která věděla, "jak na to". Předložila mi svoji písemnou žádost na uvolnění studentů pro organizování sportovních her seniorů. Dodala perfektně zpracovanou náplň jejich práce, časový rozvrh a zdůvodnila pozitiva jejich činnosti. Měla jsem pocit, že Mgr. Svobodová vystudovala nejprestižnější univerzity v oblasti managementu a marketingu. Přitom její etické chování­ bylo podloženo pouze její­ inteligencí­, slušným vystupování­m, životní­mi zkušenostmi a tzv. "starou školou". Naše jednání­ proběhlo věcně a stručně, protože tato dáma i ze své vlastní zkušenosti věděla, že čas je drahá veličina. Přišla, viděla, zvítězila. Ale hlavně to vyhrála na celé čáře naše škola. Navázali jsme díky paní Svobodové spolupráci s Českým  svazem důchodců (nyní seniorů) při organizování sportovních her. Naši studenti managementu sportu se uplatnili nejen jako rozhodčí, ale hlavně v technickém zázemí. Výsledkem této studentské praxe bylo vzájemné obohacení o poznání, že mládež umí být slušná, pracovitá a šikovná a senioři zábavní, vtipní a obdivuhodní nejen ve svých sportovních aktivitách. 

Moje zatím poslední setkání s touto výjimečnou ženou, proběhlo právě nyní, v listopadu 2017. Pokud dobře počítám, ve svých 85 letech je stále velmi aktivní seniorkou. A protože naznačila, že už ji sportování tak trochu bolí, vrhla se na oblast kultury, kterou podle svých slov dosud zanedbávala. Uspořádala proto s podporou Klubu seniorů ve Skřivanech, obce a Královéhradeckého kraje 1. festival uměleckých činností seniorů Královéhradeckého kraje. Kromě zástupců významných organizací se festivalu zúčastnila minimálně stovka účinkujících. Nejstarším z přítomných bylo již přes devadesát let. Ve svých šedesáti letech jsem si mezi hravými (o generaci staršími) seniory připadala trochu nepatřičně. Tolik energie na tak malé ploše je k vidění skutečně málokdy. 

V roce 2015 se ve svých 83 letech stala paní­ Mgr. Hana Svobodová seniorkou roku. A plným právem. O jejich aktivitách bylo napsáno už hodně. Přesto bych ráda připomněla, že se zasloužila o pokrokovost zařízení v oblasti sociálních služeb a nyní pracuje aktivně ve Svazu důchodců České republiky, kde svojí energií motivuje seniory nejen v Královéhradeckém kraji. Jejím životním krédem je myšlenka Jana Ámose Komenského: Neslibuj, že vykonáš, nechlub se, žes vykonal, ale ponech svým skutkům, aby za tebe mluvily. A za paní Hanu skutečně skutky mluví.

Televizní přenos Seniorka, senior roku 2015:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11371609255-senior-roku-2015/21552216040?F

(Přiložené fotografie jsou foceny na mobil a je mi líto, že jsem neměla možnost tuto úžasnou  akci fotit v kvalitě, která by jí právem náležela.)

 

SOUTĚŽ AKČNÍ SENIOR - Znáte ve svém okolí ženu či muže v seniorském věku, kteří jsou něčím výjimeční? Kteří například mají za sebou nějaký mimořádný sportovní výkon, řídí ve vysokém věku firmu, pracují pro charitu, malují obrazy, hrají divadlo, vystudovali vysokou školu apod.? Představte tyto akční seniory našim čtenářům - napište o těchto lidech příběh nebo s nimi udělejte rozhovor a vyhrajte některou z cen! Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

 

Můj příběh Soutěž - Akční senioři
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%