Můj Franta
Foto: autorka

Můj Franta

5. 11. 2017

Aktivního seniora mám doma již dlouhých 56 roků a za pár měsíců mu bude 80 roků. Můj Franta měl ve škole samé jedničky, ale protože opustil hornické učiliště, strana a vláda mu za trest určila od 16 let dělnické povolání. Pracoval v trojsměnném provoze a jako dělník pracoval v jednom podniku až do důchodu.

Vždy byl dobrým vypravěčem a má koníčka ve psaní. Začalo to v sedmdesátých letech, kdy se podle jeho námětů natočilo pět Bakalářských příběhů a několikrát příběhy v Bakalářích četli. Pak začal přispívat do časopisů a rozhlasu. V práci skládal veršovaná blahopřání k svátkům a výročím spolupracovníkům. Spolužáci ho pověřili zhotovováním pozvánek na sjezdy třídy a na každé musela být veršovaná říkanka, a protože se letos sešli už po dvacáté čtvrté, je říkanek celá řada a nesmí se žádná opakovat.

Pro děti napsal rodinnou kroniku, kde zaznamenal osud prarodičů a rodičů. Zcela náhodou v novinách našel výzvu konta Bariery, aby senioři posílali vzpomínky do Sensenu. Dnes má v Národní kronice přes 40 příspěvků a dvakrát se umístil v soutěži o nejlepší příspěvek. Umístil se i v Pamětech 20 století.

Dále nenechává na pokoji různé ankety. Je to sice chvályhodné, ale protože máme velkou zahradu, kde je nekonečná práce, často ho musím “odklonit“ od počítače. Výhodou je, že se spolu nenudíme, naopak si máme stále co povídat.

 

SOUTĚŽ AKČNÍ SENIOR - Znáte ve svém okolí ženu či muže v seniorském věku, kteří jsou něčím výjimeční? Kteří například mají za sebou nějaký mimořádný sportovní výkon, řídí ve vysokém věku firmu, pracují pro charitu, malují obrazy, hrají divadlo, vystudovali vysokou školu apod.? Představte tyto akční seniory našim čtenářům - napište o těchto lidech příběh nebo s nimi udělejte rozhovor a vyhrajte některou z cen! Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

Můj příběh Soutěž - Akční senioři
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.