To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.
Foto: autorka

To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.

13. 11. 2017

Také jste si vybavili Krkonošské pohádky a lakomého Trautenberka? Já tedy ano, vždycky jsem chtěla vědět, jak se kyselo vaří a jak chutná. Dnes bych si našla recept na netu a sehnat chlebový kvásek už také není problém (v Podkrkonoší se běžně prodává), ale jistě se dá koupit v menších pekárnách, kde se peče kváskový chléb. Kyselo jsem se naučila vařit až po přistěhování do Sobčic a chuť na něj dostanu právě s příchodem chladnějšího počasí, stejně jako na bramborák, zelňačku, boršč, pirohy nebo jáhlové škubánky s mákem.

Na kyselo budeme potřebovat: brambory, sůl, kmín, vodu, houby (sušené namočíme předem), chlebový kvásek, olej nebo trošku sádla, malou cibuli, vejce (na jednu porci jedno vejce), trochu 12% smetany.

Kvásek namočím do trochy teplé vody a rozkvedlám. Oloupané brambory nakrájím na kousky a dám vařit, přidám sůl a kmín. Namočené houby nechám okapat a na troše oleje podusím, aby změkly (když nemám sušené hřibovité, použiju žampiony). Podušené houby přidám k měkkým bramborám a za stáleho míchání metličkou přileju kvásek, chvíli povařím a přidám smetanu. Na cibulce usmažím míchaná vajíčka, rozdělím na talíře, přes vejce přeleju kyselo. Je to dost hustá a výživná polévka, ale těch pár bramboráčků si k ní neodpustím. Dobrou chuť!                                                                                              

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.