To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.
Foto: autorka

To kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej.

13. 11. 2017

Také jste si vybavili Krkonošské pohádky a lakomého Trautenberka? Já tedy ano, vždycky jsem chtěla vědět, jak se kyselo vaří a jak chutná. Dnes bych si našla recept na netu a sehnat chlebový kvásek už také není problém (v Podkrkonoší se běžně prodává), ale jistě se dá koupit v menších pekárnách, kde se peče kváskový chléb. Kyselo jsem se naučila vařit až po přistěhování do Sobčic a chuť na něj dostanu právě s příchodem chladnějšího počasí, stejně jako na bramborák, zelňačku, boršč, pirohy nebo jáhlové škubánky s mákem.

Na kyselo budeme potřebovat: brambory, sůl, kmín, vodu, houby (sušené namočíme předem), chlebový kvásek, olej nebo trošku sádla, malou cibuli, vejce (na jednu porci jedno vejce), trochu 12% smetany.

Kvásek namočím do trochy teplé vody a rozkvedlám. Oloupané brambory nakrájím na kousky a dám vařit, přidám sůl a kmín. Namočené houby nechám okapat a na troše oleje podusím, aby změkly (když nemám sušené hřibovité, použiju žampiony). Podušené houby přidám k měkkým bramborám a za stáleho míchání metličkou přileju kvásek, chvíli povařím a přidám smetanu. Na cibulce usmažím míchaná vajíčka, rozdělím na talíře, přes vejce přeleju kyselo. Je to dost hustá a výživná polévka, ale těch pár bramboráčků si k ní neodpustím. Dobrou chuť!                                                                                              

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Hmmmm...tedy, paní Miluško, děláte mi chutě :-)) Polévky mám ráda, dost často vařím vzimě boršč, zelňačku i kulajdu, na kyselo se u nás shání špatně kvásek a bez něj to není ono. S těmi míchanými vajíčky také neznám, ale určitě vyzkouším ( já do toho dávám vajíčko většinou srazit).
Lidmila Nejedlá
Kyselo mám ráda, míváme ho i ve školní jídelně. Dobře, Miluško, že jsi ho připomněla.
Miluše Blešová
Liborku, Blešák už fakt nee! Ten má mladší a lepší a já mám mladšího a lepšího. Koloběh života :-)
Libor Farský
A škubánky jakbysmet. Jó, starej Blešák, ten se má ...
Libor Farský
Kyselo jsem nejedl od r.1967, po smrti babičky (Vysoké nad Jizerou) již ho nikdo neuměl. Děkuji za vzpomínku. Nebudu to zkoušet, kvásek bych u nás nesehnal a navíc - pro jednu osobu...
Elena Valeriánová
Miluško, kyselo jsem nikdy nevařila a ani nejedla. Abych pravdu řekla ani by mě to nelákalo. Naproti tomu kulajdu mám ráda. A bramboráky, ty bych mohla kdykoli. Tak ať chutná všem, co budou kyselo vařit.
Jana Šenbergerová
Pravé kyselo jsem nikdy nejedla. U nás se nevařilo.
Alena Tollarová
Kyselo nejím, ale nikdy nezapomenu, jak jsme jednou byli v Zooparku v Chomutově na Dni země. Byla hrozná zima a na vyhlídce u medvědů se podával borš, kde prodávající do misek šplíchala přímo z krabičky šlehačku. Tehdy to byl hotový balzám nejen do bříška, ale i na prokřehlé ruce.
Alena Tollarová
Kyselo nejím, ale nikdy nezapomenu, jak jsme jednou byli v Zooparku v Chomutově na Dni země. Byla hrozná zima a na vyhlídce u medvědů se podával borš, kde prodávající do misek šplíchala přímo z krabičky šlehačku. Tehdy to byl hotový balzám nejen do bříška, ale i na prokřehlé ruce.
Blanka Macháčková
Mám chuť na všechno.
ivana kosťunová
Opr. " Chuťově"
ivana kosťunová
Smetana se tam vlije nakonec a nesmí přejít varem. Je to pak takové "panské kyselo" , chťově o něco jemnější :))
Marcela Pivcová
Oblíbené kyselo občas, když seženu kvásek, také uvařím. Tak, jak nám je vařila maminka nebo babička. Začínám vařením hub (lesních), k těm pak přidám rozmíchaný a rozředěný kvásek, osolím a povařím, pak dám v ruce rozmačkané vařené brambory, trochu uškvařeného másla a na másle upečené vajíčko. To je všechno - smetanu ani cibuli maminka nedávala.
ivana kosťunová
Moji rodiče pocházely oba z Podkrkonoší, takže kyselo se u nás jedlo často. Připravuji ho stejně, jenom na závěr přidám smetanu. Bramboráčky ne, ono je to dost syté samo o sobě. Ale výživné a zdravé :))
Alena Vávrová
Mňó, Miluško, dobrej tip na baštu, krajová jídla já můžu. Moje babička vařila "hladkou Ančku" ;-) .
Zuzana Pivcová
Jsem z Podkrkonoší, a ačkoliv jsem byla v necelých 14 letech "odstěhována" do jižních Čech, kde je oblíbená kulajda, tak láska ke kyselu u mě zůstává dodnes, kdy už jsem 35 let v Praze. Kvásek se tu ale sežene jen ojediněle, ale občas ho máme, i když trochu jinak, než Ty, Miluš, uvádíš. Pro mě je kyselo bez konkurence, ale někteří z našich známých ho nechtěli.
Naděžda Špásová
Bramboráky máme moc rádi. A to je všechno. Kyselo nejíme a ani ho nevařím, boršč, já tomu říkám bařt, dělám jen šťovíkový, pirožky jen s kysaným zelím a slaninou, škubánky jen opečené a to tak jednou za iks let. Pohanku a cokoli z ní nesnáším od mala, kdy nám babička dělala pohankovou kaši. Ale, Miluško, určitě to kyselo máš výborné, takže všem labužníkům přeji dobrou chuť.
Hana Rypáčková
To je nápad s těmi míchanými vajíčky, lepší než mačkat vařená..Udělám...
Eva Mužíková
Miluše, děláš mi chutě hned po ránu:)))) Kyselo jsem nikdy nezkoušela, ale ty bramboráky bych mohla jíst bez ohledu na počasí každý den. Díky za typ..Bertice