Světový den toalet - 19.11.

Světový den toalet - 19.11.

19. 11. 2017

Světový den toalet - ano i záchod má svůj den. I přesto, že většině států a měst jsou toalety samozřejmostí, stále existují místa, kde tomu tak není.Např. Etiopie, Keňa a další africké země. Není zde výjimkou, že tamní obyvatelé svoji potřeebu konají přímo na ulici. Pro nás turisty pak odstrašující pohled, Světový den má tedy za úkol zvýšt podvědomí o tomto problému.

Nedostatek vody a absence kanalizace si vyžádaly více lidských životů než všechny války 20. století dohromady. Světový den toalet byl vytvořen jako každoroční oslava toalet a hygienických zařízení a jejich zásadního přínosu  pro veřejné zdraví, osobní důstojnost a udržitelnost životního prostředí.

V září roku 2000 si světová organizace OSN  na svém výročním zasedání stanovila osm základních cílů v boji prot chudobě, hladu, negramotnosti, nemocem atd. Jedním z hlavních cílů  je i zajištění udržitelné sanitace, poněvadž v současnosti 40%  veškerého obyvatelstva naší planety nemá přístup k postačující sanitaci a toaletám a každý rok zemře na následky průjmových onemocnění 2 miliony lidí. A tak v roce 2013 opravdu Valné shromáždění jednomyslně na návrh Singapuru vyhlásilo 19. listopad  Světovým dnem toalet.

Ačkoliv i v dnešní době je ve velké části světa kanalizace přepychem, historie záchodů je velmi dlouhá. Při svých cestách jsem navštívila např. Krétu, kde jsem v palácovém souboru staveb Knóssos viděla přepychovou koupelnu s terakotovou vanou, studenou i teplou vodu a samozřejmě i toaletu. Odpadní voda byla otvorem v podlaze odvedena mimo dům. Ojedinělý splachovací záchod se dokonce dochoval i v koupelně Královnina megaronu. Podobný systém je možno vidět i v Pompejích. 

Na pokrok, nebo vlastně návrat k hygienické toaletě, se čekalo dlouho a cesta byla dlážděna mnohými epidemiemi, o kterých dnes víme, že jejich původem byla katastrofální hygiena. První splachovací toaletu si nechal patentovat A.Cumming v roce 1775. Ale až v polovině 19. století se pomalu, alespoň ve městech stává splachovací záchod samozřejmostí.

S tím souvisí i toaletní papír. V Říme otroci podávali klacíky, na jejichž koncích  byly mořské houby, které se máchaly po každém návštěvníkovi v octové vodě. A tak symbolem západního blahobytu a ničení přírody může být i rolička taletního papíru.

Asi ale mně všichni dáte za pravdu, že když cestujete delší cestu vlakem, autobusem či jiným dopravním prostředkem, je pro každého z nás důležitá blízkost nějaké toalety. Protože často jezdím autobusem na poznávací zájezdy , tak znám fronty na WC u odpočívadel na dálnicích.To samé v letadle či vlaku.   

Pamatuji kdysi slogan "na záchodě nejsi sám, je tam s tebou harmasan". A dnes je tam s námi i mezinárodní záchodová organizace. Tato organizace již má 190 poboček ve 40 zemích. U nás ještě údajně není. Za to se s ní můžeme setkat v sousedním Německu pod názvem German Toilet Organization (GTO).

Svůj příspěvek k Světovému dni toalet bych zakončila citátem z knihy Zvonokosy od G. Chevalliera:  "Nápad pane starosto je to skvělý. Opravdu republikánský. A určitě v plném souladu s vůdčími myšlenkami naší strany. Zařízení v nejvyšší míře demokratické

 

výročí
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%