Světový den toalet - 19.11.

Světový den toalet - 19.11.

19. 11. 2017

Světový den toalet - ano i záchod má svůj den. I přesto, že většině států a měst jsou toalety samozřejmostí, stále existují místa, kde tomu tak není.Např. Etiopie, Keňa a další africké země. Není zde výjimkou, že tamní obyvatelé svoji potřeebu konají přímo na ulici. Pro nás turisty pak odstrašující pohled, Světový den má tedy za úkol zvýšt podvědomí o tomto problému.

Nedostatek vody a absence kanalizace si vyžádaly více lidských životů než všechny války 20. století dohromady. Světový den toalet byl vytvořen jako každoroční oslava toalet a hygienických zařízení a jejich zásadního přínosu  pro veřejné zdraví, osobní důstojnost a udržitelnost životního prostředí.

V září roku 2000 si světová organizace OSN  na svém výročním zasedání stanovila osm základních cílů v boji prot chudobě, hladu, negramotnosti, nemocem atd. Jedním z hlavních cílů  je i zajištění udržitelné sanitace, poněvadž v současnosti 40%  veškerého obyvatelstva naší planety nemá přístup k postačující sanitaci a toaletám a každý rok zemře na následky průjmových onemocnění 2 miliony lidí. A tak v roce 2013 opravdu Valné shromáždění jednomyslně na návrh Singapuru vyhlásilo 19. listopad  Světovým dnem toalet.

Ačkoliv i v dnešní době je ve velké části světa kanalizace přepychem, historie záchodů je velmi dlouhá. Při svých cestách jsem navštívila např. Krétu, kde jsem v palácovém souboru staveb Knóssos viděla přepychovou koupelnu s terakotovou vanou, studenou i teplou vodu a samozřejmě i toaletu. Odpadní voda byla otvorem v podlaze odvedena mimo dům. Ojedinělý splachovací záchod se dokonce dochoval i v koupelně Královnina megaronu. Podobný systém je možno vidět i v Pompejích. 

Na pokrok, nebo vlastně návrat k hygienické toaletě, se čekalo dlouho a cesta byla dlážděna mnohými epidemiemi, o kterých dnes víme, že jejich původem byla katastrofální hygiena. První splachovací toaletu si nechal patentovat A.Cumming v roce 1775. Ale až v polovině 19. století se pomalu, alespoň ve městech stává splachovací záchod samozřejmostí.

S tím souvisí i toaletní papír. V Říme otroci podávali klacíky, na jejichž koncích  byly mořské houby, které se máchaly po každém návštěvníkovi v octové vodě. A tak symbolem západního blahobytu a ničení přírody může být i rolička taletního papíru.

Asi ale mně všichni dáte za pravdu, že když cestujete delší cestu vlakem, autobusem či jiným dopravním prostředkem, je pro každého z nás důležitá blízkost nějaké toalety. Protože často jezdím autobusem na poznávací zájezdy , tak znám fronty na WC u odpočívadel na dálnicích.To samé v letadle či vlaku.   

Pamatuji kdysi slogan "na záchodě nejsi sám, je tam s tebou harmasan". A dnes je tam s námi i mezinárodní záchodová organizace. Tato organizace již má 190 poboček ve 40 zemích. U nás ještě údajně není. Za to se s ní můžeme setkat v sousedním Německu pod názvem German Toilet Organization (GTO).

Svůj příspěvek k Světovému dni toalet bych zakončila citátem z knihy Zvonokosy od G. Chevalliera:  "Nápad pane starosto je to skvělý. Opravdu republikánský. A určitě v plném souladu s vůdčími myšlenkami naší strany. Zařízení v nejvyšší míře demokratické

 

výročí
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za příspěvky k mému článku. Toalety hodně vypovídají o úrovni toho či jiného národa či jeho vyspělosti. Osobně nejluxusnější toalety jsem viděla v jednom hotelu v Dubaji.
Hana Rypáčková
Pobavila jsem se...Merlík smrdutý roste okolo venkovských hospod, kde si muži ulevují...
Libor Farský
A já také. Mám rozpracovaný článek "O kultuře vyměšování" na základě mé vyučovací hodiny na SPŠstavební. S dovolením, Jarmilko, použiji zmínku o Pompejích, na to jsem si nevzpomněl. A dám i odkaz na tento článek.
Olga Štolbová
Po přečtení tohoto článku má úcta ke světové organizaci OSN obrovsky stoupla. Jarmilo, díky. Bože, kolik já mám toaletových historek, to by bylo přímo na článek. Možná k tomu i dojde. *****
Zdenka Jírová
Také jsem překvapeno, co všechno může mít svůj Den.
Marie Seitlová
O tomhle svátku jsem nevěděla, Jarmilo dík za infočlánek.
Zuzana Pivcová
Je to informativně zajímavý článek. Někde to zdaleka není samozřejmost, dodržovat i veřejnou hygienu.
Anna Čípová
Zajímavý článek a mnoho pro mne nových informací. Jarmilko, díky tobě jsem o kapánek chytřejší.
Helenka Vambleki
V rámci dnešního oslavného dne dám do naší mísy novou gelovou vůni-borovicovou. Kdo usedne, uleví si, pak nasaje...... a ucítí ho.no v lese
Jiří Libánský
Nevěděl jsem, že mají svůj svátek. Už jsem popřál. Přinesu si ještě kladívko a hřebíček a vyzdobím v tento významný den nějakým malým obrázkem a nebo keramickou drobností. A nebudu dnes frflat kvůli tomu, že zase zlobí splachování. Vždyť stejně za to může především tvrdá voda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%