MISS 50+

MISS 50+

22. 11. 2017

Motto: „Hezké chvíle a zážitky jsou taková geriatrika - léky proti stárnutí. Jenomže se nedostanou na předpis v žádné lékárně.“ (PhDr. Jiřina Šiklová, CSc)

Prakticky celý svůj život žiju na polských hranicích. Jenže hranice s lidovým Polskem byly pro nás neprodyšně uzavřeny. Smělo se tam jen na pozvání. Takže v Polsku jsem byla pouze jednou a to na pozvání družebního textilního podniku. Po slavné sametové revoluci se otevřely hranice i k našim sousedům. Nákupy, poznávání pohraničí.
V dnešní době se hodně hovoří o vzájemné příhraniční spolupráci, realizují se různé společné projekty a to nejen mezi seniory. Jeden takový společný projekt jsem zažila během letošního podzimu.

                                                                           POLSKO – ČESKÁ MISS 50+

Koordinátorem celé akce za českou stranu byla ředitelka SOUŽITÍ 2005 o.p.s. Mikulovice Štěpánka Beníčková. Neměla zrovna lehký úkol vybrat čtyři soutěžící. Na polské straně je o tuto akci velký zájem, odborná porota vybírala vhodné adeptky z dvanácti uchazeček. Na české straně naproti tomu musela paní Beníčková přesvědčovat vybrané soutěžící. Protože se jedná o aktivní seniorky, nebylo lehké vše časově skloubit. Každá z nás má spoustu jiných povinností a zájmů, ať už jsme hlídací babičky, divadelní herečky, zahrádkářky a nebo zrovna řešíme zdravotní problémy.

S projektem se začalo v polovině září natáčením krátkých filmových medailonků o každé soutěžící. Marta, Olina, Marie, Elena to jsou čtyři soutěžící za českou stranu. Ono se ani nedá říct soutěžící, spíše spolubojovnice. A pak nastaly dny nácviku taneční sestavy. My jsme si vybraly skupinový tanec na skladbu Mama mia. Naproti tomu Polky tancovaly každá sólo s partnerem. Určitě měly tanec náročnější, ale také nacvičovaly 2 - 3 krát v týdnu. My pouze jedenkrát. První dvě lekce přijížděla učitelka tance Jola z Nysy do Mikulovic. A hned na první lekci, dvě hodiny poskakování, otáček, kroků a tanečních variací, jsme přišly k poznání, že to bude pěkná dřina, než se to naučíme. Měly jsme chuť s tím praštit. No, jenom si zkuste celé dvě hodiny poskakovat, už nám není dvacet a ani těch padesát. Už nám je hodně plus, nejstarší z nás má 77 let. Ale také neuvěřitelnou vitalitu a životní elán.
Žádná legrace a takové sousedské skotačení, Poláci brali akci smrtelně vážně. Ale jsme holky do nepohody, a přesto, že tu bolelo koleno, jinou zase rameno či jiný kousek těla, šly jsme do toho s vervou. Bolístky jsme namazaly voltarenem či jiným dryákem a pokračovaly.
Po druhé lekci jsme se dohodly, že budeme dojíždět na secvičení s polským tanečním souborem do Nysy. A začalo to být o něčem jiném, Poláci byli skvělí. Přivítali nás jako nejlepší kamarády. Mezi soutěžícími nebyla žádná rivalita už jen z toho důvodu, že korunka miss a titul byl přichystaný pro každou z nás.
Užily jsme si pohody u kadeřnice a kosmetičky i nervy při vybírání a zkoušení šatů. Stylistka nás chtěla do něčeho narvat stůj co stůj. Podle toho to taky vypadalo. Běžně nosím velikost 46 a dostala jsem šaty na číslo 40. Dobře mi tak, když jsme nechtěla model nabíraný v pase.
Učitelka tance Jola nás dřela do úmoru, nebrala ohled na naše šediny, ani na hřebíkem propíchnutou nohu jedné z nás. Věděla, co nás čeká. Když se splete na pódiu jedna, spleteme to všechny.
A pak přišel nedělní večer a my nervózně postávaly v zákulisí obrovského Domu kultury v Nyse a čekaly na náš hvězdný okamžik. Do posledního místečka vyprodané hlediště a osm odvážných, nebojím se to napsat, seniorek. Skupinová i osobní prezentace, sólové tance a skupinový tanec, to vše se střídalo s doprovodným programem.
Dávno již nemáme útlý pas a havraní vlas, nemáme míry 90-60-90, ale kdo by to čekal? Máme odvahu ukázat, že se dokážeme bavit, ať už hovoříme polsky nebo česky. Máme k sobě blízko a není to myšleno jen vzdáleností mezi místy, kde žijeme. Jsme prostě holky do nepohody. Co nám účast dala? Dobrý pocit z poznání, že jsme to dokázaly. Vyzkoušely jsme, co ještě v našem věku dokážeme, a že toho dokážeme hodně, to si pište. Nezáleží na tom, která z nás dostala jaký titul. Vyhrály jsme všechny.
Všechny jsme MISS 50 +.

 

Fotografie: 1 - 14 Jan Valerián ml.,

                  15 - Soužití o.p.s.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.