Můj velmi akční senior, nejšťastnější ve vzduchu
Foto: archiv autorky

Můj velmi akční senior, nejšťastnější ve vzduchu

27. 11. 2017

Ráda bych tu představila svého adepta na akčního seniora. Je to ten, kterého mám doma a kterého mi osud nadělil až na ten podzim života, a tím mi ho obrátil naruby. S mým přítelem se život moc nemazlil a myslím, že to, co za svůj život prožil, by bylo na tlustou knihu. Já ale mohu popisovat jen to, co jsem poznala. A tak to zkusím.

S mým adeptem na akčního seniora, Vladimírem, jsem se seznámila na seznamce. Bylo nám 50 ( mně ) a 55 ( Vláďovi ).Teď jsme spolu začali žít náš šestý rok.
Já jsem takový domácí typ, od narození žiju v jednom bytě, předchozí manželství trvalo 30 let. Vláďa profrčel svým životem jako tornádo, žijící v několika zemích, pracující v profesích přinejmenším velmi různorodých a zajímavých.

Vláďa je od mládí postižený létáním. Jinak se to napsat nedá, je to postižení a díky němu jsem po českých letištích poznala, že je možné tímto opravdu trpět. (nemá to sám (((o: ) Letadla si začal stavět sám už v mládí a pokračoval v tom celý svůj život, ať ho osud zavál kamkoliv, a těch míst nebylo málo. Nyní pracuje jako letecký mechanik. A proč si myslím, že by mohl být zajímavý i pro ostatní?

Jeho ultrapozitivní přístup k životu mě v padesáti nakopl a naprosto mi změnil ten můj zaběhaný, trochu stereotypní. Tak to pro ty, kteří si myslí, že něco nejde ( jako třeba já). Zkrátím to. Se svými příšernými závratěmi jsem se s ním dostala do vzduchu, a to na letadýlcích konstruovaných jeho vlastníma rukama a bez kabiny, i těch profi. Lítám s ním na rogalu a milujeme to oba. Lítáme nad hrady a zámky, nad přehradami, hledáme zajímavá místa, která stojí za to vidět ze vzduchu. A že jich v té naší malé zemi je.

Začala jsem na jeho popud malovat, protože on maluje krásně. V minulém zaměstnání vymýšlel a vyráběl pohyblivé dekorace. Abych vyjmenovala aktivity, které má a ke kterým mě přivedl, budu muset připojit pár fotografií. Některé vymýšlíme společně. Létání tedy vede, předloni si udělal zkoušky na leteckého instruktora a jeho první žáci už vesele létají. Rád jezdí na motorce, ale tohle si necháváme jen na dovolenou. Chceme li poznat místo, kam jedeme, většinou si půjčíme skútr či motorku a projezdíme vše důkladně sami. Loni jsme objevili, že je možné si půjčit plachetnici, protože tenhle nadšenec byl i námořníkem, tak už máme samozřejmě první zkušenosti a určitě ne poslední.

Protože věk se hlásí, doporučila mu lékařka jízdu na kole, kvůli kloubům, artróza útočí. Do týdne jsme měli doma kola a jezdíme. Nemyslete si, že můžeme utrácet plnými hrstmi, kola byla na inzerát, po 500 korunách, a ten můj zázrak je další týden vyspravil, upravil, a byť skoro v centru Prahy, nesmlouvavě mě donutil se také hýbat.

Já měla celý život s dětmi doma nějaká zvířátka, psa, kočku, většinou se dožila vysokého věku. Poslední můj mazlíček odešel před třema lety a já jsem si řekla, že končím, na světě jsou vnoučata, mám spoustu nových aktivit, tak už se nebudu vázat doma. Bum, k Vláďovi do práce se přimotalo polozmrzlé vysílené kotě. A co myslíte? Bydlí s náma už dva roky. Je to veliký mazel a vyklubala se z ní bengálská kočka. No, a aby se hočička doma nenudila, dostala kamarádku z útulku. K tomu bych přidala, že má moc rád moje vnoučata, a myslím, že děti budou co nejdříve létat, koneckonců, v letadýlku už seděly.

Myslím, že nudit se už nikdy nebudu, a jsem za to vděčná osudu a hlavně tomuhle seniorovi, který pořád něco vymýšlí, a i když letadla jsou na prvním místě, nechává se přemluvit i k aktivitám, co vymyslím já, a tak jen doufám, že nám to vydrží co možná nejdéle.

 

SOUTĚŽ AKČNÍ SENIOR - Znáte ve svém okolí ženu či muže v seniorském věku, kteří jsou něčím výjimeční? Kteří například mají za sebou nějaký mimořádný sportovní výkon, řídí ve vysokém věku firmu, pracují pro charitu, malují obrazy, hrají divadlo, vystudovali vysokou školu apod.? Představte tyto akční seniory našim čtenářům - napište o těchto lidech příběh nebo s nimi udělejte rozhovor a vyhrajte některou z cen! Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

 

 

 

 

 

 

 

 

Můj příběh Soutěž - Akční senioři
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%