Nebojte se seznámení ve starším věku
Ilustrační foto: pixabay.com

Nebojte se seznámení ve starším věku

8. 12. 2017

Každý člověk, ať mladý nebo starší, má své zkušenosti s láskou, ví, co to obnáší, jak se prožívá. Snad nikdo nestojí o to zůstat zcela sám. Zatímco mladí se seznamují většinou spontánně, u starších lidí je to složitější.

Starší lidé nemají zdánlivě tolik příležitostí někoho vhodného poznat a jsou často i ve svém nitru rozpolceni, zda mají vůbec ještě nárok, ale i vlastní potřebu, někoho k sobě hledat.

Je však třeba si uvědomit, že hledání partnera se odehrává většinou v okruhu vrstevníků, kde nehrozí pocit nevhodnosti nebo dokonce nějaké trapnosti. Tak proč se zdráhat?

Co odlišuje zralé od mladých, je především vědomí věcí, které jsou pro život, lépe řečeno pro zbývající životní etapu,  skutečně důležité. Pokud tedy u čtyřicátníků a novopečených padesátníků dochází někdy k tzv. druhé míze, která v praxi znamená odchod od původní manželky a založení nové rodiny s výrazně mladší partnerkou, u šedesátníků a starších tato touha nastupuje (pomineme-li některé osobnosti z oblasti showbusinessu) jen velmi zřídka.

Hledání mužských partnerů kolem šedesátky může být někdy i zábavné a trochu napínavé. Jsou ve věku, kdy se blíží důchod nebo už v důchodu jsou, ale láska je pro ně ještě důležitá, nebo, řekneme-li to jinak, má pro ně velký význam dobré partnerství. Nyní, když mají více času a klidu, nechtějí volný čas trávit sami a hledají ženy, s kterými by sdíleli své osobní záliby a koníčky. S nastupující šedesátkou si mnohý člověk uvědomí, co třeba zanedbal, na druhou stranu se však cítí ještě dostatečně svěží na to, aby toho ještě hodně dokázal. Krátce řečeno, šedesátníci jsou skvělí posluchači, dá se s nimi mnoho zažít a prožít.

I ženy šedesátnice ještě zdaleka nepatří do starého železa. Je jedno, jsou-li po rozvodu nebo ovdověly. Mnohé už prožily a umějí si stanovit priority, ale především si jich užít. Děti jsou už velké, a tak zbývá více času na osobní život. Často si ženy uvědomují, že v mladším věku mnohdy investovaly příliš mnoho sil do neužitečných věcí, a že jim nyní záleží především na zdraví, přátelství a dobrém partnerství. Touží po tom prožívat s partnerem krásně strávený další život, společné akce, ale i domácí večery, touží po vzájemné podpoře.

Samozřejmě ale i sedmdesátníci mají touhu nezůstat sami, zvláště, žijí-li daleko od svých potomků a jejich rodin. Ženy nad sedmdesát mají za sebou většinou mnoholeté manželství. Manžel ale již zemřel. Některé na další partnerství rezignují, jiné si však ještě přejí najít nového partnera, aby jejich vlastní život nakončil v hořkosti a osamění. Muži sedmdesátníci jsou velkou měrou už natolik zralí a soudní, že nehledají v "mladých vodách", nýbrž umějí ocenit přednosti zralých žen, klid, ochotu, životní zkušenost a v neposlední řadě i společné vzpomínky na mládí a dobu, v níž žili. Při tom všem však řada dnešních sedmdesátníků má ještě dostatek elánu na to, aby s novým životním partnerem začali odhalovat nadcházející životní etapu ve všech podobách.

Napište nám o svých vlastních zkušenostech nebo jen svůj názor na seznamování starší generace. Vaše příspěvky zveřejníme.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%