Štědrovečerní večeře trochu jinak: Svíčková z kapra
FOTO: autorka

Štědrovečerní večeře trochu jinak: Svíčková z kapra

19. 12. 2017

Blíží se vánoční svátky a s nimi i čas hodování končící občas zdravotními problémy... Ne každý si může bez úhony dopřát typickou štědrovečerní večeři spojenou se smaženým kaprem a bramborovým salátem. Co si ale počít, když nás trápí žlučník, nebo si prostě z jiných zdravotních důvodů smažené pokrmy nemůžeme dovolit?  Anebo jsme se dali na zdravou výživu a v tomto duchu si plánujeme i sváteční hodování.

Jednou z možností, jak dodržet postní tradice a ještě si dobře pochutnat, je ryba pečená na zelenině. Voňavá zeleninka kromě výtečné chuti dokonale zakryje pro někoho nepříjemnou rybinu. K úpravě volíme rybu pokud možno čerstvou, kromě kapra je například vhodný pstruh, tmavá treska, nebo chuťově výraznější losos. Rybí maso v této úpravě je zdravé,lehké, a tak zbývá už jenom jedno nebezpečí – dát si pozor na kosti,které dokážou potrápit.  

Svíčková z kapra s pečeným bramborem Ingredience na čtyři porce:
4 porce kapra nebo jiné ryby, máslo, pepř, oregano, ¼ l šlehačky nebo stejné množství jogurtu, strouhaná zelenina jako na svíčkovou – mrkev, celer a petržel.

Omyté porce kapra nebo jiné ryby dobře osušíme, osolíme a hojně posypeme oreganem. Naskládáme do máslem vymazaného pekáčku,zasypeme zeleninovou směsí a zalijeme šlehačkou nebo jogurtem tak, aby byla zelenina i ryba pokryta. Dáme asi na půl hodiny péci na 150 st. C. Hotový pokrm podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem. Výborné chutě pečených brambor dosáhneme, když je předem uvařené pečeme podélně rozkrojené ve slupce na vrstvě soli. V některých rodinách si však jako přílohu oblíbili rýži. Originalitě se zkrátka meze nekladou.  

Polévka z kapra Ingredience:
Hlava z kapra, odřezky rybího masa, rybí vnitřnosti, kořenová zelenina – část dáme vařit do polévky, část nastrouháme nahrubo, starší rohlíky (veka, housky), máslo či jiný vhodný tuk, celý pepř a nové koření, sůl. Pokud si svíčkovou z kapra na štědrovečerní tabuli chceme doplnit i rybí polévkou, uvaříme si vývar z hlavy a odřezků, které jsme nevyužili pro hlavní chod, a kořenové zeleniny. Raději použijeme čerstvou, mražená již nemá takové aroma. Osolíme, přidáme podle chuti pár kuliček celého pepře a nového koření. Zvlášť si uvaříme v malém množství osolené vody rybí vnitřnosti – jikry, mlíčí. Směs nastrouhané kořenové zeleniny lehce osmažíme na másle či na jiném tuku, zalijeme přecezeným vývarem z hlavy a doplníme o uvařené vnitřnosti. Můžeme zahustit jíškou. Na talíři podáváme s kostičkami osmažené housky nebo veky.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.