Zážitek roku 2017 - Splněný vánoční sen
FOTO: autorka

Zážitek roku 2017 - Splněný vánoční sen

20. 12. 2017

Že zázraky se nedějí? Ale kdeže, dějí. Jeden jsem totiž zažila na vlastní kůži.

Ale měla bych asi začít od Adama. Ti z vás, kdo čtou náš magazín i60 delší dobu, si možná vzpomenou, že jsem před časem čtenářům předhodila Diskotéku č. 12 s písněmi zpívanými mým oblíbeným hlasem skvělé britské sopranistky Sarah Brightman. Pro tuto dámu s velkým hlasem složil její tehdejší manžel sir Andrew Lloyd Weber Fantoma opery. V září 2004 byla Sarah Brightman v Praze se svým programem Harem a já jsem tehdy k padesátinám dostala vstupenky na tento koncert. Považovala jsem to tenkrát za nejlepší dárek.

A považte. Někdy v listopadu jsem úplnou náhodou zjistila, že po dlouhých 13 letech Sarah Brightman  svým hlasem 16. prosince znovu poctí Prahu při vánočním turné s programem Royal Christmas Gala 2017 + Gregorian. Vrhla jsem se na portál prodávající vstupenky a zklamaně jsem zjistila, že jsem opravdu hodně zaspala a je dávno vyprodáno. Zamáčkla jsem slzu a smířila se s tím, že tentokrát budu na koncertě chybět.

V sobotu jsem ani nevnímala, že je právě 16. prosince, když mi v 18.11 hod zazvonil telefon. Volala mi snacha a jako by nic mi oznámila, že se máme okamžitě obléct a vyrazit do Prahy. Popsala mi místo, kde si mám vyzvednout dvě vstupenky na Royal Christmas Gala, které pro mě skutečně "last minute" sehnala. Nechtělo se mi ani věřit tomu, co slyším, byla bych to raději viděla černé na bílém. Nicméně takový shon, který u nás v ten okamžik nastal, jsem už dlouho nezažila. Naházeli jsme na sebe překotně a celkem bez rozmyslu nějaké ty oděvní součásti, které zrovna padly do ruky, skočili do auta a vyrazili ku Praze. Naštěstí nepršelo, nebyla mlha a dokonce byla docela volná dálnice. Na tachometr jsem se radši nedívala a myslela na to, jestli se mi ten telefonát jenom nezdál. Leč na určeném místě opravdu pro mě byly přichystané dvě vstupenky. 

Od telefonátu po chvíli, kdy jsme usedali do 2. řady jen pár míst od těch, kde jsme seděli tenkrát, neuplynula ani celá hodina. Pro představu: start - Roudnice nad Labem, cíl - Praha-Holešovice, Tipsport aréna. Na pódiu se mezitím už rozbíhal program a k příchodu nás vítal výborný německý soubor Gregorian. Zaplněnou halu postupně plnily hlasy protagonistů vánočního programu, tedy Sarah Brightman, Gregorian, tenoristů  Maria Frangoulise a Fernanda Varely a mladičkého kontratenoristy Narcise.  Došlo i na harfenistku, baletní vystoupení z Louskáčka a dokonce i skotské dudy ...   Šlo totiž o vánoční galaprogram nejen Sarah Brightman, ale i jmenovaných umělců. Dvě a tři čtvrti hodiny jsem seděla jako přimrazená, neschopná uvěřit skutečnosti, že doopravdy právě zažívám splněný vánoční sen.

Užívala jsem si naplno krásnou hudbu a nekazila si zážitek marným zkoušením vyfotografovat těžko zachytitelnou atmosféru plnou světelných efektů. Jen při závěrečné děkovačce jsem zkusila zmáčknout spoušť kvůli jediné dokumentační fotce. 

Dlaně mě pálily ještě doma a věřte mi, že hlavu mám ještě teď plnou gregoriánských chorálů, rolniček, sněhových vloček, měsíčku na nebi hlubokém, tiché noci, fantoma, tónů harfy,  Ave Maria, Pie Jesu a mnoha dalších.

A vám, některým možná nevěřícím Tomášům, posílám vzkaz: zázraky se dějí. Někdy menší, někdy větší, to podle toho, co si pro sebe jako zázračné pojmenujeme a v jaký zázrak si tu kterou, pro někoho možná všední a obyčejnou, událost proměníme.

 

Na závěr jsem pro vás jako vánoční ochutnávku vyhledala několik nahrávek jmenovaných pěvců.

 Sarah Brightman, Ave Maria

Narcis La Fin du Monde

Gregorian a Narcis, Gloria

Gregorian, Hallelujah

Sarah Brightman a Mario Frangouolis, Phantom of the Opera

Christmas mornings, Mario Frangoulis

Nessun Dorma, Fernando Varela

Můj příběh Zážitek roku 2017
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%