Víte, kolik kilometrů ujdou vaše nohy za život? Proto si zaslouží péči
Ilustrační foto: pixabay.com

Víte, kolik kilometrů ujdou vaše nohy za život? Proto si zaslouží péči

21. 12. 2017

Během života člověk v průměru ujde vzdálenost, která se zhruba rovná čtyřnásobku obvodu zeměkoule. Chodidla nesou veškerou tělesnou zátěž, a přesto je většinou začneme brát vážně až tehdy, když začnou působit obtíže. 

Silné, oteklé nebo i bolestivé nohy ale nemusí být nutně atributem pokročilejšího věku. Zde je několik tipů, které by vám měly pomoci, aby vás nohy nesly bez potíží ještě o něco déle.

Zátěž nohou během života
To, že nás nesou celý život cestou necestou, nezanechává nohy beze stop. V důsledku neustálé zátěže se během života forma chodidla mění. Jako v celém těle, slábnou svaly i šlachy i na chodidlech. Následkem je pokles nožní klenby a přeformování prstů, čímž se celé chodidlo rozšíří. Odhadem tak 30 procent populace stěžuje na problémy s chodidly, především starší občané. Řadě problémů s nohama se však dá předejít. Kdo nedbá na svá chodidla a dál nosí staré nepohodlné boty, ten riskuje, že se problémy chodidel postupně rozšíří ke kolenům, kyčlím nebo dokonce až do páteře. Podle průzkumů velká většina lidí nosí nepohodlné, špatně padnoucí boty.

Padnoucí obuv je důležitá pro zdraví chodidel
V obchodě s obuví byste si měli vždy udělat čas k vyzkoušení a obout si obě boty. Často je jedno chodidlo kratší nebo širší než druhé. Vyhledat si pouze velikost nestačí. Boty by měly padnout délkou i šířkou, neměly by stlačovat prsty a pata by měla být patřičně pevná. I vnitřek boty by měl podporovat zdravou pozici chodidla. Správné boty mají nižší flexibilní podrážku, která se podvolí pohybu boty a nebrání přirozenému pohybu chodidla při chůzi. Krátce vsuneme též ruku do boty a přesvědčíme se, zda vevnitř nebrání nějaké ztvrdliny nebo švy, které by chodidlo dráždily. Některé módní značky, např. Rieker, Tamaris, Santé, jsou zaměřeny na spojení pohodlí zdravotní obuvi s módním vzhledem, takže není třeba mít obavy, že budeme při problému s chodidly muset chodit jen v tzv. důchodkách. 

Předcházení obtíží gymnastikou chodidel
Chůze, tanec, běh, neustálý balanc - naše nohy musejí vykazovat těžkou práci. Aby svaly na chodidlech neochably, pomáhá pravidelná gymnastika chodidel. Menší cvičení pomáhají hybnosti nohou i ve starším věku a podporují prokrvení. Krouživé pohyby, které lze bez problémů provádět při sledování televize nebo u snídaně, jakož i procvičování šikovnosti, kdy třeba malé předměty přemísťujeme prsty z bodu A do bodu B, jsou dobrou pomůckou k udržení pružnosti chodidel. Rovněž tak chůze naboso je dobrým tréninkem pro chodidla. Choďte přes různé materiály, tak zůstanou vaše nohy pohyblivější a zdravější.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.