Víte, kolik kilometrů ujdou vaše nohy za život? Proto si zaslouží péči
Ilustrační foto: pixabay.com

Víte, kolik kilometrů ujdou vaše nohy za život? Proto si zaslouží péči

21. 12. 2017

Během života člověk v průměru ujde vzdálenost, která se zhruba rovná čtyřnásobku obvodu zeměkoule. Chodidla nesou veškerou tělesnou zátěž, a přesto je většinou začneme brát vážně až tehdy, když začnou působit obtíže. 

Silné, oteklé nebo i bolestivé nohy ale nemusí být nutně atributem pokročilejšího věku. Zde je několik tipů, které by vám měly pomoci, aby vás nohy nesly bez potíží ještě o něco déle.

Zátěž nohou během života
To, že nás nesou celý život cestou necestou, nezanechává nohy beze stop. V důsledku neustálé zátěže se během života forma chodidla mění. Jako v celém těle, slábnou svaly i šlachy i na chodidlech. Následkem je pokles nožní klenby a přeformování prstů, čímž se celé chodidlo rozšíří. Odhadem tak 30 procent populace stěžuje na problémy s chodidly, především starší občané. Řadě problémů s nohama se však dá předejít. Kdo nedbá na svá chodidla a dál nosí staré nepohodlné boty, ten riskuje, že se problémy chodidel postupně rozšíří ke kolenům, kyčlím nebo dokonce až do páteře. Podle průzkumů velká většina lidí nosí nepohodlné, špatně padnoucí boty.

Padnoucí obuv je důležitá pro zdraví chodidel
V obchodě s obuví byste si měli vždy udělat čas k vyzkoušení a obout si obě boty. Často je jedno chodidlo kratší nebo širší než druhé. Vyhledat si pouze velikost nestačí. Boty by měly padnout délkou i šířkou, neměly by stlačovat prsty a pata by měla být patřičně pevná. I vnitřek boty by měl podporovat zdravou pozici chodidla. Správné boty mají nižší flexibilní podrážku, která se podvolí pohybu boty a nebrání přirozenému pohybu chodidla při chůzi. Krátce vsuneme též ruku do boty a přesvědčíme se, zda vevnitř nebrání nějaké ztvrdliny nebo švy, které by chodidlo dráždily. Některé módní značky, např. Rieker, Tamaris, Santé, jsou zaměřeny na spojení pohodlí zdravotní obuvi s módním vzhledem, takže není třeba mít obavy, že budeme při problému s chodidly muset chodit jen v tzv. důchodkách. 

Předcházení obtíží gymnastikou chodidel
Chůze, tanec, běh, neustálý balanc - naše nohy musejí vykazovat těžkou práci. Aby svaly na chodidlech neochably, pomáhá pravidelná gymnastika chodidel. Menší cvičení pomáhají hybnosti nohou i ve starším věku a podporují prokrvení. Krouživé pohyby, které lze bez problémů provádět při sledování televize nebo u snídaně, jakož i procvičování šikovnosti, kdy třeba malé předměty přemísťujeme prsty z bodu A do bodu B, jsou dobrou pomůckou k udržení pružnosti chodidel. Rovněž tak chůze naboso je dobrým tréninkem pro chodidla. Choďte přes různé materiály, tak zůstanou vaše nohy pohyblivější a zdravější.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Ani já nejsem za dámu a ta má značka má kulaté špičky, maximálně pohodlné....
Věra Ježková
Musím to sdělit a myslím to dobře: občas mám pocit, že by mi Zuzka mohla dělat „tiskovou mluvčí“. Už několikrát se stalo, že mé pocity a myšlenky vyjádřila líp, než bych to dokázala sama. Zde: „Pro mě jsou dnes už boty otázkou bytí či nebytí. … Když se mi víceméně náhodou podaří natrefit na dobré boty, nasadím se do nich a nosím je od jara do nejzazšího podzimu. Elegance bohužel nulová. Takže zase jeden z důvodů, proč nejsem a už nebudu za dámu.“ :-)
Věra Lišková
Jedině na botách nešetřím, i když se ceny šplhají pro důchodce vysoko. Při chůzi do schodů mi pobolívá koleno, ale jinak nohy slouží a jsem jim za to vděčná. Na parádu již moc nekoukám, hlavně že se nohy cítí jak v bačkůrkách.
Zuzana Pivcová
V Německu bývalo už před lety běžné, že mívali od jednoho typu bot různé šířky. Myslím i H, ne-li ještě širší. Mně tu šíři vyžadují halluxy, jinak mám chodidla velmi úzká. No, na veřejnou debatu to asi není.
Marie Doušová
Vždy mě zaráží , že když se ptám po botě velikosti 38 G , tak na mě koukají jako na exota. Vím , že velikost G značí , že obuv je širší a nikde netlačí . Ale někdy mám dojem , že se dělají boty jenom štíhlé a nenositelné. Zusko mluvíte mi z duše! Už také za dámu asi nikdy nebudu.
Zuzana Pivcová
Pro mě jsou dnes už boty otázkou bytí či nebytí. Dvacatery zkusím, nevezmu. A to ani ty značky, které jsem uváděla. Když se mi víceméně náhodou podaří natrefit na dobré boty, nasadím se do nich a nosím je od jara do nejzazšího podzimu. Elegance bohužel nulová. Takže zase jeden z důvodů, proč nejsem a už nebudu za dámu. :-D
Zorka Horká
Mám několik párů tzv. bosých bot. S těmi jsem co do pohodlí a "zdravosti" spokojená, jen v sortimentu chybí takové ty, kdy jsem za dámu. Proto mám i lodičky a jsem v nich vždycky jen nezbytně nutnou dobu, značku neřeším - vede pohodlí.
Hana Rypáčková
Mám oblíbenou značku Josef Seibel. S nimi jsem velmi spokojená, ale sportovní boty vybírám v období slev. Každý den děkuji za své nohy pohybu schopné.
ivana kosťunová
To raději zkusím, jestli mi je nedají na leasing :))
Mirek Hahn
Tak si kup jen jednu, za půlku.... Na druhou nohu si můžeš doma uplácat markýrovací sádru... ,-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...