Cestou do práce
Foto: autorka

Cestou do práce

27. 12. 2017

Od října chodím do redakce i60 na Staroměstském náměstí. Zatímco jsem mnoho let centrum Prahy pracovně zcela míjela, nyní se ocitám doslova uprostřed turistického ruchu.

Ráno před devátou hodinou je pro cizince stále ještě relativně brzy. Ulice se jen pozvolna zaplňují chodci. Před Staroměstskou radnicí však již postávají první zájemci o zhlédnutí orloje. Zato v odpoledních hodinách je prostor před orlojem doslova našlapán. Jen obtížně, zvláště před celou hodinou, se prodírám různorodým exoticky vyhlížejícím davem, který po defilé apoštolů jen obdivně hučí, bzučí, jásá nebo i tleská. Přicházejí další výpravy, vedené dobře viditelnými průvodci s deštníky nebo dalšími poznávacími znameními.

V takovou chvíli mě většinou naplní krátký pocit radosti, že tady jsem doma, toto je naše metropole. Někdy si dokonce vesele říkám, že zatímco ti lidičkové sem museli přijet zdaleka a možná to velkolepé divadlo uvidí jen jednou za život, já teď tady mohu chodit a radovat se z historie denně.

Avšak každá mince má dvě strany. Kráčím Železnou ulicí směrek na Můstek a míjím jeden obchod za druhým. Všechny obchody mají anglické názvy. Jako kdyby mi říkaly: Sem nechoď, my jsme tu jen pro cizince......Jsem v turistické zóně.

Pravda, turismus je pro naši zemi ekonomicky důležitý. A angličtina je jazyk, kterým se lze domluvit ve velké části zemí světa. No, nic, já se jí také domluvím. Na druhou stranu mi však přece jen schází určitá českost. Myslíte, že by turisté podle nabídky výkladních skříní nepoznali, o jaký obchod se jedná, i kdyby byl nazván "hezky česky"? Nedovedu si představit, že bych obdobnou situaci zažila třeba v Paříži. My jsme se tímto tak trochu zařadili mezi méně rozvinuté země s nesrozumitelnou mateřštinou, které jsou živy téměř výhradně z turistického ruchu, takže mu i jazykově vycházejí více než ochotně vstříc.

Ze zamyšlení mě vytrhne název restaurace "Havelák" poblíž Havelského trhu. Sláva, jsem přece jen doma! Ačkoliv nejsem právě příznivkyní lidových zkrácených tvarů jako Hlavák, Staromák a dalších, Havelák to dnes u mě vyhrál na celé čáře. Vítejte v Praze!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%