Moskva a okolí
FOTO: autor

Moskva a okolí

7. 1. 2018

SuperExpedici Money Club do Moskvy jsme zahájili velmi zajímavým způsobem. Na velvyslanectví České republiky v Ruské Federaci nás přijal velvyslanec naší země, který nás osobně provedl všemi prostorami rozlehlého komplexu českého velvyslanectví, včetně rezidence velvyslance, což je nepochybně zcela mimořádná příležitost. A nakonec jsme společně poobědvali v dobře známém Českém domě, jehož se opět zúčastnil pan velvyslanec i se svojí paní. Dozvěděli jsme se hodně o Ruské federaci a jejích obyvatelích a také o česko-ruských vztazích. Protože bylo mezi cestovatelkami a cestovateli více zájemců o bankovní a finanční záležitosti, zrealizovalo se setkání s vedením Mezinárodní investiční banky a Mezinárodní banky hospodářské spolupráce. Navštívili jsme rovněž centrálu SBERBANK, tedy Ruské spořitelny, která má své pobočky i v České republice.

No a neopomněli jsme žádnou z klíčových historických  památek „Matičky“ Moskvy. Hlavní pozornost jsme pochopitelně věnovali staroruskému Kremlu. Byli jsme ubytováni v hotelu, kde jsme měli celý rozsáhlý komplex Kremlu před očima jako na dlani. Kreml mimochodem získal svoji  současnou podobu za vlády cara Ivana III. Bylo to v letech 1485 – 1495. Lví podíl práce odvedli pozvaní italští architekti. Při prohlídce Kremlu jsme shodně konstatovali, že italští architekti odvedli skutečně fantastickou práci. Nevynechali jsme největší Uspenskij sobor – chrám, Carský obytný palác, zvonici Ivana Velikého (před revolucí to byl nejvyšší objekt Moskvy – výška cca 81 m), dělo Car, zvon Car (mimochodem největší zvon na světě), chrám Archanděla Gabriela, Chrám Zvěstování Panny Marie, ani úžasný Zbrojní sál – muzeum s carskými korunovačními klenoty a s obrovskou sbírkou pokladů a navazující klenotnici Diamantového fondu.

Později jsme navštívili slavnou Treťjakovskou galerii, světoznámý chrám Vasila Blaženého, obnovený kolosální chrám Krista Spasitele a celou řadu dalších krásných památek a míst. Kupř. slavný obchodní dům GUM. Uskutečnila se rovněž nádherná projížďka po řece Moskvě, kdy jsme zase viděli řadu těch nejvýznamnějších památek z úplně jiného úhlu pohledu. Po shlédnutí památek a zajímavostí Moskvy, jsme vyrazili do jejího okolí. Naším hlavním cílem byl Sergiev Posad, který dříve narození ruští občané znají spíše pod názvem Zagorsk. Až do roku 1988 byl Zagorsk sídlem patriarchy vší Rusi. V Sergiev Posadu jsme viděli hodně zajímavého, ale naprosto nás okouzlil Trojický klášter sv. Sergeje.

Mimo Moskvu jsme ještě navštívili Suzdal a Vladimír. Suzdal byl významným centrem vladimírsko-suzdalského knížectví. Uchoval si množství  světských a církevních památek z různých staletí  a ohromně zajímavý skanzen shromažďující  velké množství  krásných dřevěných staveb, obzvláště pravoslavných chrámů a kostelů. Vladimír patří, stejně jako Suzdal, Sergiev Posad a Jaroslavl k tzv. Zlatému prstenu, tedy historických míst a měst , která leží na kruhové trase severovýchodně od Moskvy. Vladimír založil roku 1108 kyjevský velkokníže Vladimír Monomach. Ve Vladimíru je celá řada skutečně skvostných památek. Po návrtu do Moskvy jsme si pochopitelně nemohli nechat ujít návštěvu slavného Velkého divadla, kde jsme zhlédli nádherné baletní představení Giselle. Byl to skutečně fantastický zážitek. Úplně na závěr našeho pobytu v Moskvě jsme si nechali velice zvláštní bonbónek. Návštěvu čokoládovny. Ta byla naprosto úžasná. Však nám také díky ní málem uletělo naše letadlo.

Kromě toho si řidič našeho autobusu popletl vchody do velkého podnikatelského komplexu, kde se nachází i čokoládovna. Vše však dopadlo šťastně, jako v americké pohádce. Čokoládovna, kterou jsme navštívili, měla být původně zprivatizována švýcarskými čokoládovými podnikateli. Schopní místní manažeři však objeli svět, nakoupili ta nejlepší existující špičková zařízení a vyrábějí vynikající ruskou čokoládu. Peníze jim půjčila výše zmíněná SBERBANK. Naše návštěva končila vynikající čokoládovou ochutnávkou. I tu jsme nakonec stihli, stejně jako ČSA letadlo.  

 

Jan Žižka pro portál i60

 

 

 

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%