Lékaři léčí, hudba uzdravuje
FOTO: autorka

Lékaři léčí, hudba uzdravuje

12. 1. 2018

Všechny bolesti utiší láska,

nikdy samotný neusínej,

všechny bolesti utiší láska, 

proto miluj a zapomínej...

Jistě si vzpomenete na píseň, kterou kdysi dávno zpívala Marta Kubišová.Utěšitelem mých bolístek je hudba, zpěv, amatérské hraní na různé hudební nástroje. Leč, roky přibývají, sil ubývá a milovaná kytara postávala již delší dobu více v koutě, než by bylo milo. Občas jsem protáhla měch mé heligonce, ale na té se nedá hrát všechno a při zpěvu mne plete a hlavně ji mým zpěvem nepřehluším.

  Před Vánoci roku 2016 jsem si pořídila ukulele, to bylo radosti! Můj hlas gradoval nad tím prckem, který se snažil ze všech sil, prsty na nylonových strunách vůbec netrpěly. Na rodinném vánočním setkání jsem už zvládla zahrát i nějaké ty koledy.

Když si můj partner přestal rozumět s mandolínou a počátkem minulého roku si pořídil banjo, dalo mi dost práce, aby mne taky bylo při společném hraní slyšet, protože uke poněkud přehlušoval. Vloni koncem roku jsem se podívala na stránky Michaely Medek. Je to učitelka hudby, učila jsem se podle jejího návodu akordy na mé sopránové ukulele. No a "co čert chtěl", zrovna na videu předváděla novinku, barytonové ukulele. Řekli byste si, co mne tak zaujalo....No, není uke, jako uke! Tohle čtyřstrunné je laděno jako kytara! Nemohla jsem tomu uvěřit, že jde na něco takového hrát. Popadla jsem nástroj, na který hraji od třinácti let, klasickou akustickou kytaru a odebrala jí dvě horní struny. Pro jistotu jsem si vyhledala akordy už zkrácené a ono to fakt fungovalo! Nástroj jsem si objednala z pražského hudebního obchodu, odkud jsem ho měla během 48 hodin až doma. Navíc mi ještě vyšlo i překvapení pro partnera, který byl v době doručení mimo domov, a když se vrátil a viděl v pokoji vedle malého ukulele ještě jedno, dospělejší, nevěřil vlastním očím!  Barytonové uke má dvě struny kovové a dvě nylonové, má krásný sytý zvuk, lépe ladí s banjem, je to prostě paráda. A co teprve, když Ježíšek přinesl pod stromeček reprosestavu zesilovače se dvěma mikrofóny. Přídavný snímač upevněný přímo na krku ukulele sice zesiluje jen ty dvě horní kovové struny, ale i tak je výsledný efekt skvělý!

  S partnerem hrajeme většinou country písničky a já se pak ještě dosyta vyřádím přehráváním několika sešitů toho čarovného zázraku, který se ukrývá pod názvem hudba. Hrajeme si pro radost, hrajeme návštěvám, hrajeme tolerantním sousedům, kteří si zatím nepřišli stěžovat....Možná se zbavíme i stále dotěrnějších krtků na zahradě!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.