Bývalá olympionička Eva Matějková: Na houpací křeslo a pletení nemám čas
Eva Matějková s Boženou Lútočkovou

Bývalá olympionička Eva Matějková: Na houpací křeslo a pletení nemám čas

23. 1. 2018

Studenti, které profesorka Eva Matějková učila dlouhá léta na gymnáziu Jaroslava Heyrovského, jí na maturitním plese v Lucerně darovali na rozloučenou při odchodu do důchodu žebřiny, nafukovací člun, starodávné lyže s vysokými holemi – a houpací křeslo s pletením.

Nad tím posledním dárkem Eva žasne dodnes a bere to jako humornou nadsázku: copak má někdy čas sednout si do křesla a relaxovat při pletení? Vždyť musí zvládnout tolik jiných, důležitějších věcí. Nezastaví se celý den a neodpočine si ani o víkendu – tedy pokud odpočinkem nenazveme fyzickou dřinu na chatě a zahradě. Ale dělá to ráda a s největší chutí a vervou, stejně jako všechno ostatní. Je prostě nezdolná. Třičtvrtě století života jí na vitalitě vůbec nic neubralo!

Nabitý program akční dámy

Každý svůj den má paní Eva něco: studuje Univerzitu 3. věku v Centru celoživotního vzdělávání, navštěvuje kurzy angličtiny, zpívá ve sboru seniorek ŽIVOTa 90 a konferuje (dvakrát ročně i na slavnostních koncertech v Hlaholu), zúčastňuje se seniorského pečení a tvorby adventních věnců. Televize Nova ji jednou natáčela u ní v bytě s jejími olympijskými suvenýry v pořadu Babička.

Nejvíc času jí zabere seniorský kroužek tance, který nejen vede, ale musí tance vymyslet a upravit pro starší ženské páry, vybrat hudbu a nahrát ji, domluvit vhodné oblečení a nakonec i zorganizovat různá vystoupení v klubech seniorů a domovech důchodců, na seniorských plesech, při oslavě nejstarších studentů. Seniorská taneční skupina vystupuje také pro Ligu proti rakovině. Její žačky s velkým nadšením a radostí tančí pod jejím vedením výběr ze standardního tance, z latiny, country i lidovek a nechybí ani česká beseda. Přitom jí zbývá čas i na kulturu: chodí občas do divadla a na koncerty, navštěvuje generálky České filharmonie. Zdravotní problémy sice přibývají, ale Eva jim zdárně čelí pohybem: tancem, chůzí a turistikou (nejraději v lese), plaváním a po něm saunou. V létě pobyt u moře a cyklistika(na snímkuuprostřed), v zimě lyžování na horách(na snímku v červené bundě).

Rodinná dispozice se nezapře

Plná energie je vlastně odjakživa. Je tak nasměrovaná už geneticky: její otec vedl cyklistický oddíl v Klubu českých turistů, kromě jiného byli na kole v Paříži a Vídni. Dělal také atletiku a zvítězil v chodeckém závoduPoděbrady-Praha. Hrál i fotbal a malou Evu v kočárku vozil na stadion místo do Stromovky; ta doma ještě ve dveřích mamince hlásila: „My jsme nebyli na fotbale!“ Evin otec zpíval i v mužském sboru na koncertech v Hlaholu a jednou jejich sbor zahajoval Pražské jaro na Vyšehradě u hrobu Bedřicha Smetany. A v osmdesáti letech hrál závodně kuželky!Maminka Evy Matějkové se dožila devadesáti osmi let…Geny se prostě nezapřou!

Dětství a mládí se sportem

Eva už jako malá žákyně byla vítězkou sportovní jednoty ve sportovní gymnastice. Později trénovala i s Věrou Čáslavskou, byla mistryní ČSR v umělecké gymnastice a jen úraz kolena ji zarazil v gymnastickém vzestupu. Vrhla se tedy na plavání, závodně plavala prsa a znak a později následovaly skoky do vody. Nakonec zakotvila ve volejbale. Pro tento kolektivní sport ji získala učitelka tělocviku na gymnáziu, dřívější reprezentantka ČSR, dnes už devadesátiletá Božena Lútočková, se kterou je Eva Matějková na titulnífotografii. Eva pak hrála volejbal jedenáct let aktivně v 1.lize a zvládla se svým týmem Mistrovství Evropy, Mistrovství světa, Universiády a mezinárodní turnaje (na snímku druhá zleva). A dvakrát bojovala na Olympijských hrách! Jednou to bylo v Mexiku, podruhé v Mnichově. Cit pro kolektivní soudržnost k Evě patří jako její nedílná součást.

Aktivita za aktivitou!

Pohyb Evu provázel celý život a určil vlastně i její zaměstnání. Po vystudování Filozofické fakulty (obor ruština a čeština) a FTVS Univerzity Karlovy byla čtyřicet šest let učitelkou tělocviku, plavání, ruštiny a češtiny na gymnáziu a vedla sportovní kurzy: lyžařské, vodní, cyklistické a turistické. Lyžovala většinou v Alpách, Dolomitech, v Itálii i ve Francii. Na kole zvládla týdenní trasu po Alpských jezerech, Drávskou stezku, desetidenní trasu po Korsice, projížděla se i po Slovensku. Její láskou byli i koně. V létě stanování, pobyt v přírodě, cestování po hradech a zámcích. A nesmíme zapomenout na její dva syny a tři vnoučata. Aktivita za aktivitou! Celý život se Eva Matějková téměř nezastavila a pokračuje v tom i nadále. Jen to houpací křeslo u Matějků většinou odpočívá; někdy ale na něm přece jen paní Eva sedí u televize. Mimořádně!  

 

Pro portál i60 Natalie K. Faitlová

 

 

 

 

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.