Jak požádat o příspěvek na péči o dlouhodobě nemocného příbuzného
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak požádat o příspěvek na péči o dlouhodobě nemocného příbuzného

23. 1. 2018

Zdravotně postižené osoby nebo i senioři, kteří mají dlouhodobě zhoršený zdravotní stav, mohou požádat o sociální dávku, která se nazývá Příspěvek na péči.

Řízení o přiznání příspěvku na péči se zahajuje na základě písemné žádosti podané na tiskopisu předepsaném ministerstvem práce a sociálních věcí (žádosti jsou k dispozici na kontaktních pracovištích krajských poboček Úřadu práce České republiky nebo na Integrovaném portálu MPSV v sekci Elektronické formuláře viz zde.

Žádost se podává na kontaktním pracovišti krajské pobočky Úřadu práce České republiky. Příslušnost kontaktního pracoviště se určuje dle místa trvalého pobytu žadatele o příspěvek na péči. Zaměstnanec krajské pobočky Úřadu práce České republiky (sociální pracovník) provádí pro účely rozhodování o příspěvku na péči nejprve sociální šetření, při kterém se zjišťuje schopnost samostatného života osoby (žadatele) v jejím přirozeném sociálním prostředí. Následně krajská pobočka Úřadu práce České republiky zašle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení žádost o posouzení stupně závislosti osoby.

Při posuzování stupně závislosti osoby vychází okresní správa sociálního zabezpečení ze zdravotního stavu osoby doloženého nálezem vydaným poskytovatelem zdravotních služeb, z výsledku sociálního šetření a zjištění potřeb osoby, popřípadě z výsledků funkčních vyšetření a z výsledku vlastního vyšetření posuzujícího lékaře. Na základě tohoto posudku pak krajská pobočka Úřadu práce vydá rozhodnutí o tom, zda se příspěvek na péči přiznává či nikoliv. Proti tomuto rozhodnutí se lze odvolat. Odvolání se podává k příslušnému pracovišti Úřadu práce České republiky, které napadené rozhodnutí vydalo, o odvolání pak rozhoduje MPSV.

Výše příspěvku na péči pro osoby starší 18 let činí za kalendářní měsíc:

- 880 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost)
- 4 400 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost)
- 8 800 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost)
- 13 200 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost)

Příspěvek na péči pak lze využít pro objednání například pečovatelské služby či jiné sociální služby. V případě, že příspěvek na péči přiznán zatím není, tak to samozřejmě nebrání například pečovatelské služby využít, ale úhradu za službu si hradí klient sám.

Pro vyhledání vhodné sociální služby v daném místě je dobré využít veřejný registr poskytovatelů sociálních služeb, který je zveřejněn na internetových stránkách http://iregistr.mpsv.cz/socreg/

 

Božena Hažová pro portál i60

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%