Nadační fond Umění doprovázet pomáhá českým hospicům
Zakladatelka fondu Umění doprovázet Hana Haráková

Nadační fond Umění doprovázet pomáhá českým hospicům

1. 8. 2023

Nadační fond Umění doprovázet poskytl českým hospicům od roku 2006 více než 5,8 milionu korun. Fond provozuje poradenskou linku pro těžce nemocné a jejich blízké, půjčovnu kompenzačních pomůcek a je členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců. V roce 2012 získal "Známku kvality." 

Zakladatelka fondu Hana Haráková se po roční dobrovolnické zkušenosti v hospici rozhodla více věnovat právě problematice hospicové péče. Více o Nadačním fondu a její práci nám prozradila v rozhovoru.

Jaký je hlavní cíl Nadačního fondu "Umění doprovázet" v oblasti hospicové péče?
Hlavním posláním Nadačního fondu Umění doprovázet je především finanční podpora českých hospiců. Snažíme se získávat finanční prostředky jak pro již fungující hospice, tak pro ty nově vznikající a od roku 2011 jsme naši pomoc rozšířili i na domácí hospicovou péči, která umožňuje nemocnému prožít poslední dny svého života v domácím prostředí, mezi svými nejbližšími. Vedle finanční podpory hospiců má však nadační fond i svoje projekty, prostřednictvím nichž se snažíme pomáhat těžce nemocným a jejich rodinám zorientovat se nejen v nabídce a dostupnosti kvalitní hospicové péče v jejich regionu, ale také půjčujeme i kompenzační pomůcky, které zkvalitňují život těžce nemocným a zároveň ulehčují péči jejich blízkým, kteří se o ně doma starají. Výhledově se chceme podílet i na založení domácí hospicové péče, která na Rakovnicku zcela chybí a je po ní velká poptávka.

Kdo stojí za “Umění doprovázet”?
Nadační fond Umění doprovázet byl založen 7. července 2006 registrací u Městského soudu v Praze za účelem podpory rozvoje hospicového hnutí v České republice. Zakladateli nadačního fondu jsou manželé Hana a Bohumil Harákovi. Výkonným orgánem nadačního fondu je správní rada, která má rozhodující pravomoc při projednávání všech došlých žádostí.

Jak dlouho již funguje poradenská linka provozovaná tímto nadačním fondem?
Poradenská linka pro těžce nemocné, jejich rodiny a blízké funguje již od roku 2013. Poradenství je poskytováno zdarma a anonymně klientům z celé České republiky. Klient může kontaktovat pracovníky na mobilním telefonu 604 414 346 nebo prostřednictvím elektronické pošty na adrese poradna@umenidoprovazet.cz. V kanceláři nadačního fondu poskytujeme i osobní poradenství.

Jaké konkrétní informace a podporu poskytuje poradenská linka?
Poradna poskytuje především informace o dostupnosti hospicové paliativní péče v místě bydliště klienta, podmínkách péče o nemocného příbuzného doma a možnostech získání zdravotních a kompenzačních pomůcek. Klienti získají také informace o dalších zdravotně sociálních službách vhodných pro terminálně nemocné, sociálních dávkách, příspěvcích v nepříznivé situaci nemocného. Služeb poradny mohou využít i odborníci ze zdravotních a sociálních služeb, obcí, státní správy.

lāky-pexels.jpg

 

Jaká je situace v České republice ohledně dostupnosti specializované péče pro terminálně nemocné a jak se nadační fond snaží tuto situaci zlepšit?
Dostupnost paliativní péče je v České republice velmi nerovnoměrná. Jsou místa, kde funguje lůžkový hospic a několik zařízení mobilní péče a pak jsou místa, kde ani jedna z těchto služeb není dostupná. Regionální rozdílnost je u nás poměrně vysoká.

Jaké jsou plány a vize nadačního fondu do budoucna v oblasti podpory hospicové péče a poskytování informací?
Nadační fond Umění doprovázet patří již sedmnáct let mezi významné podporovatele českých hospiců a moc bychom si přáli, aby tomu tak bylo i nadále. Pravidelně pořádáme také různé kulturní akce, které mají již svoji tradici a přispívají ke zlepšení povědomí veřejnosti nejen o hospicích, ale také o činnosti nadačního fondu.

S jakými problémy jste se na začátku fondu potýkali?
Určitě nejtěžší bylo získávat finanční prostředky a přesvědčit dárce o smyslu naší pomoci. Byli jsme zcela neznámý nadační fond, nikdo nás neznal, neměli jsme žádnou historii, a navíc velmi těžké téma – smrt a umírání. To nikdo moc podporovat nechce, i když se to týká každého z nás. O to více si vážím všech našich dárců, kteří nás podporují dlouhodobě, fandí nám a drží palce. Je to pro nás taková zpětná vazba, že naše činnost má smysl a je potřebná.

Čím jste jiní oproti jiným podobným fondům nebo máte v této oblasti nějakou konkurenci?
Od samého začátku dodržujeme v nadačním fondu zásadu, že poskytnutý dar předáváme hospicům osobně, čímž jsme dosti specifičtí a hospice to velmi oceňují. Máme tak možnost nejen se přesvědčit, že námi poskytnutý dar byl použit v souladu s žádostí a darovací smlouvou, ale zároveň si můžeme s jejich zástupci popovídat o situaci v daném regionu, o tom, co je trápí, co by potřebovali nebo naopak, co se jim podařilo a z čeho mají radost. Troufám si říci, že se za ta léta mezi námi a hospici vytvořila krásná přátelství, čehož si velice vážím. Další pomoc  hospicům nevnímám jako konkurenci, ale naopak. Jsem ráda, že se situace v oblasti podpory hospiců v průběhu let zlepšila a je na docela vysoké úrovni

Na co jste ve smyslu práce hrdá?
Nadační fond Umění doprovázet si v červenci letošního roku připomene již 17 let od svého založení. Jsem velice vděčná a děkuji za to, že jsem všechny ty roky mohla stát v jeho čele a podílet se nejen na jeho rozvoji, ale částečně i na zlepšení péče o umírající v naší zemi. S láskou a vděčností vzpomínám na všechny ty roky, které jsem v nadačním fondu prožila, na všechna naše hospicová setkávání, jež mně dodávala sílu v našem snažení pomáhat v oblasti, která nebyla a stále není příliš populární i na mnohá přátelství, která mezi námi a hospici v průběhu let vznikla.

Dlouholetou poctivou prací a přesvědčením o smyslu naší pomoci jsme se z původně neznámého nadačního fondu vypracovali na fond, který má dnes své jméno jak mezi hospici, tak i mezi veřejností. A i když dosud nepatříme mezi velké nadační fondy, stále zůstáváme tím, čím jsme vždy byli – jistotou a nadějí pro hospice, kterou jim po celých těch sedmnáct let při našich setkáních předáváme.

Radost mám ale také z toho, že má nadační fond i svoje projekty, prostřednictvím nichž pomáháme těžce nemocným zorientovat se v nabídce a dostupnosti kvalitní hospicové péče po celé České republice. Kromě fungování poradenské linky jsme začátkem roku 2018 zprovoznili také půjčovnu kompenzačních pomůcek, což mě velice těší, neboť v našem regionu je absence takovýchto půjčoven, takže zájem o pomůcky je velký. Výhledově se chceme podílet i na založení domácí hospicové péče, která na Rakovnicku zcela chybí a je po ní velká poptávka.

 

Kristýna Klejnová

 

 

 

rozhovor stárnutí zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.