Jak bývalo u nás doma?
FOTO: autorka

Jak bývalo u nás doma?

1. 2. 2018

A taky u vás a u vás… Prostě všude v naší krásné zemi, tam, kde žijeme a kde žili naši předkové. Na tuto otázku vám částečně odpoví výstava Česká lidová kultura v Národopisném muzeu.

Expozice je rozdělena do tří částí. V první části je představen každodenní život lidí - výrobky a pracovní nástroje lidových řemeslníků a zemědělců (lidová keramika a bydlení) i doba svátků a duchovní kultura (lidové kroje a umění). Druhá část expozice seznamuje návštěvníky s lidovými zvyky, výročními obyčeji a obřady tradičního zemědělského roku – od jara (masopust, Velikonoce) přes léto a podzim (letniční slavnosti, letní poutě, dožínky) až po zimu (mikulášské a adventní obchůzky, vánoční tradice spojené s oslavami Štědrého dne). Třetí část představuje lidský životní cyklus (narození, smrt, svatba) a rodinnou obřadnost spojenou s průběhem lidského života. 

Poté, co si uděláte hezky na duši, můžete si dopřát něco dobrého v místní malé kavárně. Když je teplo, nabízí kavárna možnost posezení venku s výhledem do zahrady.

Muzeum najdete v půvabném letohrádku Kinských v zahradě, odkud se otevírá hezký pohled na Prahu. Od stanice metra B Anděl je to druhá zastávka tramvaje. Expozice bude přístupna až do konce roku 2025. Otevřeno mají celý týden kromě pondělí, od 10 do 18 hodin. Vstupné pro seniory činí pouhých 40 Kč. 

S využitím webových stránek muzea.

Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.