Ve stopách Vincenta van Gogha II.
ilustrační foto: pixabay.com

Ve stopách Vincenta van Gogha II.

3. 2. 2018

V prvním díle jsme navštívili město Arles. Druhý a poslední díl putování ve stopách nizozemského malíře Vincenta van Gogha nás zavede nedaleko od francouzského města Saint Rémy de Provence. Asi tři kilometry od centra se nachází augustiánský klášter, ve kterém byl založen ústav pro choromyslné a ve kterém VvG rok pobýval. Léčba jeho duševní poruchy spočívala v několika koupelích týdně. K dispozici měl dva pokoje, jeden pro odpočinek, druhý, ze kterého se díval na klášterní zahradu a maloval. V této době si na své konto "přimaloval" 140 obrazů.

Dnes je část budovy stále využívána pro psychicky narušené osoby. Turistům a obdivovatelům malíře se naskýtá možnost prohlídky zahrady a nevelké expozice a nahlédnutí do obou pokojů včetně seznámení se s nábytkem a věcmi, které používal. Tak jako v Arles, i zde jsou v exteriéru k vidění reprodukce obrazů, jejichž obsah je možné porovnat se skutečností. Například skalní okno, zahrada a další. Porovnáním jeho obrazů a skutečné krajiny je možné posoudit, jak se Goghovy předlohy za více než sto let změnily.

Jihofrancouzské město Saint Rémy de Provence s asi 10 000 obyvateli se nachází přibližně 20 km od Avignonu, nedaleko od horského hřebene Alpilles, čili Alpiček. Není bez zajímavosti, že se zde narodil Nostradamus.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.