Ve stopách Vincenta van Gogha II.
ilustrační foto: pixabay.com

Ve stopách Vincenta van Gogha II.

3. 2. 2018

V prvním díle jsme navštívili město Arles. Druhý a poslední díl putování ve stopách nizozemského malíře Vincenta van Gogha nás zavede nedaleko od francouzského města Saint Rémy de Provence. Asi tři kilometry od centra se nachází augustiánský klášter, ve kterém byl založen ústav pro choromyslné a ve kterém VvG rok pobýval. Léčba jeho duševní poruchy spočívala v několika koupelích týdně. K dispozici měl dva pokoje, jeden pro odpočinek, druhý, ze kterého se díval na klášterní zahradu a maloval. V této době si na své konto "přimaloval" 140 obrazů.

Dnes je část budovy stále využívána pro psychicky narušené osoby. Turistům a obdivovatelům malíře se naskýtá možnost prohlídky zahrady a nevelké expozice a nahlédnutí do obou pokojů včetně seznámení se s nábytkem a věcmi, které používal. Tak jako v Arles, i zde jsou v exteriéru k vidění reprodukce obrazů, jejichž obsah je možné porovnat se skutečností. Například skalní okno, zahrada a další. Porovnáním jeho obrazů a skutečné krajiny je možné posoudit, jak se Goghovy předlohy za více než sto let změnily.

Jihofrancouzské město Saint Rémy de Provence s asi 10 000 obyvateli se nachází přibližně 20 km od Avignonu, nedaleko od horského hřebene Alpilles, čili Alpiček. Není bez zajímavosti, že se zde narodil Nostradamus.

 

 

cestování
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Novotná
Myslela jsem muzeum v Amsterdamu.
Dana Novotná
Kniha Žízeň po životě je opravdu poutavá, a když si ji přečtete před návštěvou muzea Van Gogha, mají obrazy úplně jiný náboj. Všem doporučuji.
Jana Kollinová
Moc pěkný miniseriál o V. v G. a připojené fotografie citlivě dokumentují zdroj inspirace malíře.
Jana Šenbergerová
Krásná fotodokumentace. Líbí se mi tato píseň o jeho Hvězdném nebi: https://www.youtube.com/watch?v=DD1ih3Q9otE
Lidmila Nejedlá
VvG není nikdy dost.
Alena Tollarová
Úplně cítím tu jemnou vůni kosatců. Hned bych jela ...
Drahomíra Stínilová
Pár let po revoluci jsme se vypravily s dcerou do Amsterdamu. Byla jsem tím městem okouzlena. V Rijksmuzeu jsme zůstaly dost dlouho, pak vyjížďka po kanálech. Moc jsem toužila jít do Van Goghova muzea, ale časově nám to už nevyšlo. Tak se tam snad ještě dostanu, protože jsem od mládí obdivovatelkou tohoto malíře a vůbec období impresionismu. Alespoň tímhle článkem jsem se mohla podívat na místa, která jsou s ním spojena. Moc pěkný článek a fotografie.
Dana Puchalská
Žízeň po životě je moje oblíbemá kniha. Vždy jsem si při četbě představovala jak krásná tam musí být krajina. Podotýkám že je to zpátky zhruba 25 let. Ale ráda se k ní vracím i teď .
Zuzana Pivcová
Velmi pěkné, včetně obrázků. Nevím, jak Francouzi, ale v Nizozemsku (to dodávám jako perličku) se jméno malíře podle pravidel výslovnosti vyslovuje "Choch". :-D
Jana Vargová
Vážení obdivovatelé Vincenta van Gogha, i když předpokládám, že znáte, dovolím si připojit, že o tomto malíři můžete číst: Irving Stone - Žízeň po životě; Dopisy - Vincent van Gogh (poutavé a dojímavé čtení). Můžete se podívat na filmy: Žízeň po životě (1956) s Kirkem Douglasem v hlavní roli; Vincent (1987) animovaný film; Van Gogh: Příběh (2010); S láskou Vincent (2017) - v současné době se hraje v kinech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...