Rychlé variace s blahodárně působící pohankou
FOTO: autorka

Rychlé variace s blahodárně působící pohankou

14. 2. 2018

Pohanka, důležitá a velmi variabilní součást jídelníčku předchozích generací, v chudších rodinách často nahrazovala méně dostupnou, a tudíž i dražší rýži.

V posledních letech, kdy se stále více klade důraz na zdravou výživu, pohanka získává opět na oblibě, a právem. Pohanka obsahuje kromě jiného rutin, látku blahodárně působící na pružnost cév, podporuje trávení, zklidňuje žaludeční vředy, regeneruje jaterní buňky. Neobsahuje lepek, pokrmy z ní jsou tedy vhodné i pro osoby trpící celiakií. Zkrátka je to úžasná porce zdraví v jednom. Její další výhodou je rychlost a jednoduchost přípravy.

Dnešní super rychlý recept pohanku kombinuje s drůbežími játry a sušenými rajčaty. Pro ty, kdo dávají přednost sladkému, je to pohanka v podobě sladké kaše. Na obou si můžeme pochutnat třeba poté, co přijdeme vymrzlí a natěšení z vánočních trhů. Pohanka totiž podporuje prohřívání organismu.

Pohanka s drůbežími játry a sušenými rajčaty

2 dcl pohanky, 4 dcl vody, 25 dkg drůbežích jater, sušená rajčata, 1 větší cibule, česnek dle chuti, olej nebo máslo, sůl, pepř, mletá paprika

Pohanku, pokud možno v biokvalitě, několikrát propereme ve studené vodě a zalijeme vodou v poměru jedna ku dvěma. Tedy, na hrnek pohanky, dva hrnky vody. Osolíme a provaříme asi tři minuty, poté necháme asi půl hodiny stát v kastrolku přikrytém pokličkou a navrch ještě utěrkou.

Pohanka nám hodně nabude a vodu krásně vstřebá. Současně si na másle či kvalitním oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek pokrájený na plátky. Poté, co nám obojí zesklovatí a nádherně provoní celou kuchyň, přidáme dobře opraná na proužky nakrájená sušená rajčata a odblaněná drůbeží játra pokrájená na přibližně stejně velké kousky. Podusíme za občasného promíchání do měkka, stačí pár minut. Ochutíme solí, pepřem a podle chuti paprikou. Nejlepší je kombinace sladké a pálivé. Přimícháme pohanku a můžeme podávat.


Pohanková sladká kaše

2,5 dcl pohanky, 5 dcl mléka, špetka soli, moučkový cukr či jiné sladidlo, například med, máslo, kakao, strouhaná čokoláda, strouhaný perník

Přebranou a propranou pohanku spaříme a vsypeme do poloviny mírně osoleného mléka. Když nám kaše začne houstnout, přiléváme postupně zbytek mléka, až dostaneme požadovanou konzistenci. Na talíři kaši omastíme máslem a posypeme kakaem, strouhanou čokoládou, nebo chceme-li dodržet tradici, zvolíme strouhaný perník. Pokud budeme chtít jemnější, hladší variantu, můžeme si kaši uvařit z pohankové krupice. I v tomto případě zůstanou blahodárné účinky zachovány.

Tip: Pohanku je výhodné si udělat do zásoby a zamrazit podle jednotlivých porcí. Samotné vaření zdravého oběda, či večeře vtakovém případě nezabere víc, jak čtvrt hodinky.

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.