Dvořákova Praha nabídne
to nejlepší z klasické hudby

Dvořákova Praha nabídne
to nejlepší z klasické hudby

9. 9. 2012

Koncertem Lucemburského filharmonického orchestru začal v pražském Rudolfinu pátý ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha. Do 22. září nabídne dvacet koncertů a představí špičky klasické hudby, hlavními hvězdami budou klavírista Jean-Yves Thibaudet, houslista Gilles Apap či dirigent Zubin Mehta.

Jedním z největších taháků festivalu je koncert Staatkapell Dresden, který bude dirigovat Zubin Mehta. „Bude to mimořádný zážitek, ale myslím, že i série tří koncertů České filharmonie pod vedením amerického dirigenta Jamese Gaffigana bude úžasná,“ řekl intendant festivalu Vladimir Darjani. V Praze také svůj debut absolvuje živelné venezuelské těleso Youth Orchestra of Caracas.

„Letošní rok jsme se ještě více zaměřili na mladé umělce, kteří se představí v řadě koncertů nazvané Debut,“ dodal výkonný ředitel festivalu Jaroslav Manda. Své mimořádné schopnosti v Praze představí například mladý Ind Julian Clef. „Nikdy se u nikoho neučil hrát na klavír a hudba jej prostě bavila. V jeho životě došlo ke zlomu, když jej britská cestovatelka slyšela hrát na soutěži a jeho hra ji natolik ohromila, že zařídila vše potřebné, aby mohl studovat a hrát ve Velké Británii. Jeho hra uchvátila celý svět,“ doplnil Manda.

Kromě zázračného dítěte se také českému publiku představí patnáctiletý britský houslista Callum Smart, který ve svých třinácti letech vyhrál smyčcovou kategorii v soutěži mladých hudebníků BBC. Jednou z tváří letošního festivalu je také houslistka Simone Lamsma, která má za sebou již vystoupení s Orchestre National de France a čeká ji spolupráce s Londýnskou filharmonií.

Ze starších umělců bude zřejmě nejvíce lákat koncert francouzského klavíristy Jean-Yves Thibaudeta. „Jeho recitál připomíná 150 let od narození skladatele Clauda Debussyho a návštěvníci mohou očekávat technicky dokonalé a precizní provedení i interní hloubku,“ přiblížil koncert Manda.

Milovníci smyčcové hudby by si neměli nechat ujít živelné vystoupení houslisty Gillese Apapa. „Gilles je neuvěřitelně bezprostřední a nikdy není zcela dopředu jasné, jakým směrem se jeho vystoupení bude ubírat,“ doplnil Darjani.

Rozpočet pátého ročníku festivalu, který bude trvat do 22. září, se vyšplhal na částku přes 35 milionů korun. Cena vstupenek, o které je velký zájem, se pohybuje od 499 do 1499 korun.

festival vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.