Ideální výbava pro správného kutila
FOTO: Mountfield

Ideální výbava pro správného kutila

17. 2. 2018

Víte, co je pro každého kutila vstupenkou do nebe? Posvátné místo jménem DÍLNA. Místo, kde zapomíná na starosti všedních dní a čas mu tam plyne strašně rychle. Jak by taková ideální dílna měla vypadat? Přinášíme vám pár užitečných tipů.

Je jasné, že dobrá dílna by měla mít základní atributy: dostatečný prostor, dobré osvětlení, elektřinu, topení. Nezbytnou součástí dílny je pak pracovní stůl neboli ponk s odkládacími místy a zásuvkami určené nejen pro nářadí, ale i drobné pomůcky. Ideální je využít celou sestavu skříněk i s pracovním stolem. Většinou jsou dobře sestavitelné a také na kolečkách, tudíž mobilní a v prostoru se dá s nimi dobře manipulovat.

02 Dílenský nábytek.JPG

 Sestava dílenského nábytku  Patriot Foto: Mountfield

Pokud tedy máme vyřešen pracovní prostor i s úložným, přejděme na obsah dílny. Které nářadí je nepostradatelné a které by nemělo v dílně scházet?

Řežeme a brousíme
Úhlová bruska je praktickým pomocníkem na stavbu i do domácnosti, který může sloužit nejen k povrchovému broušení, ale i k řezání různých materiálů. Úhlová bruska Patriot UB0900 je vybavena bezpečnostní pojistkou spínače a aretací hřídele pro snadnější a bezpečnější manipulaci s kotoučem. Přední rukojeť brusky lze namontovat do třech poloh, čím zajišťuje komfortní úchop a snižuje tak zátěž Vašich rukou. Více informací najdete na www.mountfield.cz.

03 Úhlová bruska.jpg

Úhlová bruska Patriot UB0900 Foto: Mountfield

Nejen na drobné truhlářské práce využijete přímočarou pilu, nebo chcete-li také kmitací pilu. Řežou se s ní díly pro hudební nástroje i třeba otvory do ptačích budek, natolik je všestranná. Nejmodernější stroje jsou vybaveny laserovým pravítkem a mechanizmem úhlové aretace, který umožní boční posun základny a nastavení předkmitu v závislosti na řezaném materiálu. Tuto výbavu má i přímočará pila Patriot PP0710. Nespornou výhodou této pily je beznářaďové upínání plátku, které zvyšuje komfort a rychlost výměny. Nelze opomíjet ani vyšší váhu stroje, která je u přímočarých pil velkou výhodou, protože podporuje přesnost řezu.

 04 Přímočará pila.jpg

Přímočará pila Patriot PP0710 Foto: Mountfield

Elektrický hoblík Patriot EH0650 ocení každý truhlář nebo domácí kutil. Slouží nejen k důkladnému a rychlému hoblování, ale také k vytváření polodrážek a skosení hran. Na hoblíku lze nastavit hloubku úběru od 0 do 2 mm a lze zvolit stranu, na kterou bude foukat piliny. Výhodou je také snadná výměna a nastavení řezacích nožů.

 05 Hoblík.jpg

Hoblík Patriot EH0650 Foto: Mountfield  

Při mnoha kutilských pracích využijete i ruční kotoučovou pilu. Kotoučová pila Patriot KP1300 je praktickým modelem s možností kolmého i nakloněného řezání. Nabízí taky možnost odsávaní prachu pomocí nástavce pro připojení k vysávači. Pila má bezpečnostní pojistku spínače, aretaci hřídele a kovovou kluznou desku, kterou lze nastavit hloubka prořezu a úhel řezu.

 

06 Kotoučová pila.jpg

Kotoučová pila Patriot KP1300 Foto: Mountfield  

Šroubujeme a vrtáme
Do základní výbavy domácí dílny každého kutila rozhodně patří i pořádná gola sada. Z velkého výběru bitů a nástavců si vždy vyberete ten správný právě pro to, co potřebujete. Díky prodlouženým a ohebným nástavcům se dostanete i na těžko přístupná místa a neunikne vám již žádný šroub.

 07 Gola sada.jpg

Gola sada 94 ks Foto: Mountfield

V nejedné situaci vám jistě přijde vhod i akumulátorem poháněná vrtačka. Taková vrtačka totiž s přehledem zvládne nejen vrtání do různých materiálů, ale můžete ji používat i jako nástroj na šroubování šroubů a vrutů. AKU vrtačka Patriot AV0180 disponuje Li-ion baterií s nadstandardní kapacitou 1,5 Ah. Samozřejmostí jsou levý a pravý chod, dvě rychlosti otáčení a plynulý rozběh. Integrované osvětlení nad spínačem umožňuje vrtání i při snížené viditelnosti, LED dioda osvítí pracovní plochu nebo připevňovaný šroubek. Indikátor stavu baterie, umístěný na akumulátoru, poskytuje perfektní přehled o zbývající energii. Více informací najdete na www.mountfield.cz.

 08 AKU vrtačka.jpg

AKU vrtačka Patriot AV0180 Foto: Mountfield

Pokud budete chtít vrtat do zdiva nebo tvrdších materiálů, budete potřebovat vyšší výkon, než dokáže nabídnout AKU vrtačka. Pro takové případy je dobré mít ve výbavě vrtačku s příklepem. Příklepová vrtačka Patriot PV0900 o příkonu 900 W je osazena standardním sklíčidlem pro upínání vrtáků do max. průměru 13 mm. Disponuje možností regulace otáček přímo na spínači. Samozřejmostí je možnost levého a pravého chodu a aretace spínače. Má taky pogumované madlo pro komfortnější držení a přídavné polohovatelné madlo, které je osazené dorazem pro kontrolu hloubky vrtání.

 

 09 Příklepová vrtačka.jpg

Příklepová vrtačka Patriot PV0900 Foto: Mountfield

Pokud svépomocně stavíte nebo opravujete dům nebo byt, neobejdete se bez vrtacího kladiva. To má široké využití: můžete je používat na bourání příček, sekání drážek na kabely, odsekávání starých obkladů a dlažby, ale i na vrtání do různých materiálů jako je dřevo, kov, kámen apod. Vrtací kladivo Patriot je vybaveno aretací spínače, spínačem s regulací otáček, páčkou pro přepínání levého a pravého chodu a upínací hlavou systému SDS. Tři přepínatelné funkce zajišťují všestranné využití vrtacího kladiva: vrtání, vrtání s příklepem, sekací funkce a nastavení polohy nástroje.

 10 Vrtací kladivo.jpg

Vrtací kladivo Patriot VK0800 Foto: Mountfield  

Univerzální pomocníci
Rok od roku roste poptávka po průmyslových vysavačích. Není divu – jednak chtějí kutilové mít uklizenou dílnu, jednak tyto přístroje využijí ve více směrech. Zásuvka pro připojení externích elektrických spotřebičů z nich dělá šikovné multifunkční nářadí. Průmyslový vysavač Patriot VC1000 má sběrnou nádobu z nerezu o objemu 30 l a zvládne suché i mokré vysávání. Základní balení obsahuje řadu příslušenství, které lze naskládat do úložného prostoru v nástavci.

 11 Průmyslový vysavač.jpg

Průmyslový vysavač Patriot VC1000 Foto: Mountfield

 

Bez svěráku se kutil v dílně neobejde, toto nářadí je potřeba skoro pořád. Přidanou hodnotou svěráku pak bývá otočný mechanismus, který z něj dělá praktického a nenahraditelného pomocníka.

 12 Stolní svěrák.jpg

Stolní svěrák 7 kg Foto: Mountfield

Mountfield
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%