Ideální výbava pro správného kutila
FOTO: Mountfield

Ideální výbava pro správného kutila

17. 2. 2018

Víte, co je pro každého kutila vstupenkou do nebe? Posvátné místo jménem DÍLNA. Místo, kde zapomíná na starosti všedních dní a čas mu tam plyne strašně rychle. Jak by taková ideální dílna měla vypadat? Přinášíme vám pár užitečných tipů.

Je jasné, že dobrá dílna by měla mít základní atributy: dostatečný prostor, dobré osvětlení, elektřinu, topení. Nezbytnou součástí dílny je pak pracovní stůl neboli ponk s odkládacími místy a zásuvkami určené nejen pro nářadí, ale i drobné pomůcky. Ideální je využít celou sestavu skříněk i s pracovním stolem. Většinou jsou dobře sestavitelné a také na kolečkách, tudíž mobilní a v prostoru se dá s nimi dobře manipulovat.

02 Dílenský nábytek.JPG

 Sestava dílenského nábytku  Patriot Foto: Mountfield

Pokud tedy máme vyřešen pracovní prostor i s úložným, přejděme na obsah dílny. Které nářadí je nepostradatelné a které by nemělo v dílně scházet?

Řežeme a brousíme
Úhlová bruska je praktickým pomocníkem na stavbu i do domácnosti, který může sloužit nejen k povrchovému broušení, ale i k řezání různých materiálů. Úhlová bruska Patriot UB0900 je vybavena bezpečnostní pojistkou spínače a aretací hřídele pro snadnější a bezpečnější manipulaci s kotoučem. Přední rukojeť brusky lze namontovat do třech poloh, čím zajišťuje komfortní úchop a snižuje tak zátěž Vašich rukou. Více informací najdete na www.mountfield.cz.

03 Úhlová bruska.jpg

Úhlová bruska Patriot UB0900 Foto: Mountfield

Nejen na drobné truhlářské práce využijete přímočarou pilu, nebo chcete-li také kmitací pilu. Řežou se s ní díly pro hudební nástroje i třeba otvory do ptačích budek, natolik je všestranná. Nejmodernější stroje jsou vybaveny laserovým pravítkem a mechanizmem úhlové aretace, který umožní boční posun základny a nastavení předkmitu v závislosti na řezaném materiálu. Tuto výbavu má i přímočará pila Patriot PP0710. Nespornou výhodou této pily je beznářaďové upínání plátku, které zvyšuje komfort a rychlost výměny. Nelze opomíjet ani vyšší váhu stroje, která je u přímočarých pil velkou výhodou, protože podporuje přesnost řezu.

 04 Přímočará pila.jpg

Přímočará pila Patriot PP0710 Foto: Mountfield

Elektrický hoblík Patriot EH0650 ocení každý truhlář nebo domácí kutil. Slouží nejen k důkladnému a rychlému hoblování, ale také k vytváření polodrážek a skosení hran. Na hoblíku lze nastavit hloubku úběru od 0 do 2 mm a lze zvolit stranu, na kterou bude foukat piliny. Výhodou je také snadná výměna a nastavení řezacích nožů.

 05 Hoblík.jpg

Hoblík Patriot EH0650 Foto: Mountfield  

Při mnoha kutilských pracích využijete i ruční kotoučovou pilu. Kotoučová pila Patriot KP1300 je praktickým modelem s možností kolmého i nakloněného řezání. Nabízí taky možnost odsávaní prachu pomocí nástavce pro připojení k vysávači. Pila má bezpečnostní pojistku spínače, aretaci hřídele a kovovou kluznou desku, kterou lze nastavit hloubka prořezu a úhel řezu.

 

06 Kotoučová pila.jpg

Kotoučová pila Patriot KP1300 Foto: Mountfield  

Šroubujeme a vrtáme
Do základní výbavy domácí dílny každého kutila rozhodně patří i pořádná gola sada. Z velkého výběru bitů a nástavců si vždy vyberete ten správný právě pro to, co potřebujete. Díky prodlouženým a ohebným nástavcům se dostanete i na těžko přístupná místa a neunikne vám již žádný šroub.

 07 Gola sada.jpg

Gola sada 94 ks Foto: Mountfield

V nejedné situaci vám jistě přijde vhod i akumulátorem poháněná vrtačka. Taková vrtačka totiž s přehledem zvládne nejen vrtání do různých materiálů, ale můžete ji používat i jako nástroj na šroubování šroubů a vrutů. AKU vrtačka Patriot AV0180 disponuje Li-ion baterií s nadstandardní kapacitou 1,5 Ah. Samozřejmostí jsou levý a pravý chod, dvě rychlosti otáčení a plynulý rozběh. Integrované osvětlení nad spínačem umožňuje vrtání i při snížené viditelnosti, LED dioda osvítí pracovní plochu nebo připevňovaný šroubek. Indikátor stavu baterie, umístěný na akumulátoru, poskytuje perfektní přehled o zbývající energii. Více informací najdete na www.mountfield.cz.

 08 AKU vrtačka.jpg

AKU vrtačka Patriot AV0180 Foto: Mountfield

Pokud budete chtít vrtat do zdiva nebo tvrdších materiálů, budete potřebovat vyšší výkon, než dokáže nabídnout AKU vrtačka. Pro takové případy je dobré mít ve výbavě vrtačku s příklepem. Příklepová vrtačka Patriot PV0900 o příkonu 900 W je osazena standardním sklíčidlem pro upínání vrtáků do max. průměru 13 mm. Disponuje možností regulace otáček přímo na spínači. Samozřejmostí je možnost levého a pravého chodu a aretace spínače. Má taky pogumované madlo pro komfortnější držení a přídavné polohovatelné madlo, které je osazené dorazem pro kontrolu hloubky vrtání.

 

 09 Příklepová vrtačka.jpg

Příklepová vrtačka Patriot PV0900 Foto: Mountfield

Pokud svépomocně stavíte nebo opravujete dům nebo byt, neobejdete se bez vrtacího kladiva. To má široké využití: můžete je používat na bourání příček, sekání drážek na kabely, odsekávání starých obkladů a dlažby, ale i na vrtání do různých materiálů jako je dřevo, kov, kámen apod. Vrtací kladivo Patriot je vybaveno aretací spínače, spínačem s regulací otáček, páčkou pro přepínání levého a pravého chodu a upínací hlavou systému SDS. Tři přepínatelné funkce zajišťují všestranné využití vrtacího kladiva: vrtání, vrtání s příklepem, sekací funkce a nastavení polohy nástroje.

 10 Vrtací kladivo.jpg

Vrtací kladivo Patriot VK0800 Foto: Mountfield  

Univerzální pomocníci
Rok od roku roste poptávka po průmyslových vysavačích. Není divu – jednak chtějí kutilové mít uklizenou dílnu, jednak tyto přístroje využijí ve více směrech. Zásuvka pro připojení externích elektrických spotřebičů z nich dělá šikovné multifunkční nářadí. Průmyslový vysavač Patriot VC1000 má sběrnou nádobu z nerezu o objemu 30 l a zvládne suché i mokré vysávání. Základní balení obsahuje řadu příslušenství, které lze naskládat do úložného prostoru v nástavci.

 11 Průmyslový vysavač.jpg

Průmyslový vysavač Patriot VC1000 Foto: Mountfield

 

Bez svěráku se kutil v dílně neobejde, toto nářadí je potřeba skoro pořád. Přidanou hodnotou svěráku pak bývá otočný mechanismus, který z něj dělá praktického a nenahraditelného pomocníka.

 12 Stolní svěrák.jpg

Stolní svěrák 7 kg Foto: Mountfield

Mountfield
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Ono se to nezdá, ale když chce člověk něco dělat, stačí malá polička nebo stolička, tak potřebuje hodně nářadí. Manželka nikdy nechápala, proč toho mám v garáži tolik. Už se mě ale naštěstí neptá :-D . Když jsem si nedávno koupil nové ochranné pomůcky z https://www.uvex-safety.cz/cs/ , tak jsem čekal spoustu otázek, ale ty naštěstí nepřišly :-D .
Miloš Zahrádka
František: Tak s těmi kompresory, o kterých píšete zkušenost bohužel nemám, nicméně pokud pro vás můžu mít jeden tip, tak zkuste mrknout na kompresory scheppach. Dělají spíš takové menší, sám mám jeden v garáži a naprostá spokojenost. Jestli si dobře vzpomínám, kupoval jsem ho tady https://www.svarecky-kukly.cz/kompresory-2
František Klapal
Tuto značku moc dobře znám, sám od nich pár kousků nářadí v dílně mám. Měl bych ale jeden dotaz. Potřeboval bych do své dílny nutně nějaký šroubový kompresor. Nemá někdo náhodou nějaký tip jaký pořídit? Mně osobně se například velice líbí šroubové kompresory Boge, které mají třeba tady: https://www.kompresory-filtry-servis.cz/produkty/kompresory/kompresory-boge/sroubove-kompresory-boge Nemá někdo zkušenost? Díky.
Dana Tomanová
Mám také svoji dílnu, dobře vybavenou, místo garáže :-))) Bez ní si nedovedu práce kolem domu a zahrady představit.
Jana Kollinová
Takové vybavení je snem každého kutila. Syn i vnuk mají rovněž kvalitní nářadí a jsou na ně pořádně hrdí a navíc je využívají ke spokojení celého příbuzenstva. Já mám aku-šroubovák a jsem ráda, že mi nebyl milovanými rodinnými kutily vyvlastněn. Je to můj užitečný pomocník spolu s dalším ručním nářadím. Drobné opravy zvládám sama.
Dana Puchalská
Můj tchán měl na chalupě svojí dílnu.A tam si hezky tvořil. Nikdo jsme mu tam nesměli uklízet. Ale občas jsme všichni žasli, jak se v tom zmatku vůbec může vyznat.
Jitka Hašková
To je krása, Když si uvědomím, jaký měl ve věcech zmatek můj manžel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...