Nechce sex a vymlouvá se. Platí to i pro starší partnery?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nechce sex a vymlouvá se. Platí to i pro starší partnery?

3. 3. 2018

Všichni znají únikové věty typu Není na to čas, Po práci jsem vždycky tak unavená, Necháme to na příští týden. Řeč není o fitness centru, nýbrž o sexu.

Ačkoliv sexuální aktivita v polovině života skutečně klesá, protože sexuální život ovlivňují nemoci a malé kolize, přesto odborné výzkumy dokazují, že je 73 procent dotazovaných mezi 57 a 64 lety ještě stále sexuálně aktivních. A sex v tom roce, kdy byli dotázáni, uvedla ještě více než polovina 65 - 74letých a dokonce i 26 procent 75 - 85letých. Jak se tedy zdá, sexuální život jen tak neodumře. I páry nad padesát se o něj zajímají, jen si k němu musí občas najít znovu cestu.

Co tedy jsou ty faktory, které by mohly i přesto vést k ukončení sexuálního života, a co se proti tomu dá dělat?

1. Ve dvaceti má člověk ještě v 11 hodin večer spoustu energie. V sedmdesáti ale už většinou ne.

2. Ze společenských a kulturních důvodů mají mnozí pocit, že se sexuální aktivita po dovršení určitého věku už nehodí. Tak uvažují především ženy. Kromě toho si se svým tělem připadají málo atraktivní, nechtějí, aby je někdo viděl nahé, a to ani vlastní muž.

3. Sex se může stát nudným. Milionkrát mít sex se stále stejným partnerem může být vzrušující, ale nějak je na jeho těle už vše do detailu známé. Pak přichází každodenní rutina.

4. Léky na infarkt nebo mozkovou mrtvici mohou sexuální život ochromit. Vědci objevili, že určitá skupina antidepresiv má negativní účinek na erekci muže. Proto by si měli muži pohovořit s lékařem o předepisovaném léku i z tohoto hlediska.

5. Bolest zažene chuť. Bolest hlavy nebo zad je velkým nepřítelem sexuální chuti.

6. Chybné pojetí, co znamená sexualita. Totiž nejen vlastní pohlavní styk. Hlazení, laskání, oboustranné uspokojování rukou atd. může být velmi naplňující.

7. Zabijákem je nedostatek spánku. Lékaři doporučují 7 - 8 hodin. Je-li to méně, usíná i sexuální chuť. Těch málo hodin, které zbývají po veškerém stresu a starostech, potřebuje člověk na spánek.

Proto si sexuální život naplánujte, udělejte si rozvrh! Ozývají se hlasy, které tvrdí, že sex musí být spontánní. Není to tak. Mnoho dalších věcí v životě se přece také plánuje.

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.