Polentové knedlíky: rychlé, úsporné, zdravé a chutné
FOTO: autorka

Polentové knedlíky: rychlé, úsporné, zdravé a chutné

7. 3. 2018

Středoevropská kuchyně nabízí nejrůznější varianty knedlíků od těch, které slouží jako příloha k masitým pokrmům, po ty, na nichž si pochutnáváme „na sladko“. Ne všechny hospodyňky si však na klasické knedlíky troufnou.

Jsou pracné a bývají často záludné, zejména ty kynuté dokážou při chybičce v postupu potrápit a místo nadýchaného krasavce lovíme z hrnce tuhou sraženinu. Ruku na srdce, která z nás tuto situaci u sporáku nezažila (muži kuchaři na tom jistě nebudou líp).

Zdravou a chutnou variantu moučných knedlíků nabízí oblíbená italská kuchyně. Je jí polenta, kaše z kukuřičné mouky. Italské hospodyňky z ní dokážou uvařit nejrůznější noky, knedlíky, knedlíčky nebo ji upravují zapečenou se sýrem a zeleninou. A jak je v italské kuchyni zvykem – je to vaření rychlé a úsporné s jistým výsledkem. Ostatně, komu by se chtělo pod italským sluncem trávit hodiny u sporáku v kuchyni. Polentu i v instantní podobě dostaneme koupit nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i supermarketech. Recept na výborné knedlíky z polenty mám od zkušené kuchařky Mileny Zajíčkové, v ekopenzionu je s úspěchem vařila hostům se špenátem a králičím špízem.

Polentové knedlíky se špenátem a králičím špízem

Suroviny:

Polentové knedlíky
120 g instantní polenty, ½ l vody, sůl

Špenát
250 g mraženého listového špenátu  nebo odpovídající množství čerstvého, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce smetany

Masové špízy
400 g králičího masa (může být i kuřecí, krůtí nebo vepřové), 50 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 1 zelená paprika, sůl, pepř, bazalka, případně další koření, ochucený olej na naložení, 2 polévkové lžíce olivového oleje na smažení  

Postup vaření:
Nejdříve si připravíme špíz, ten náš je z králičího masa. Na jehlu napichujeme střídavě kousky masa, cibule, slaniny a zelené papriky. Mírně osolíme, opepříme a potřeme ochuceným olejem, paní Milena používá česnekový, a dáme uležet do ledničky. Nyní se pustíme do přílohy, do polentových knedlíků. Odvážíme si cca 120 g instantní polenty. Dáme vařit půl litru osolené vody, a jakmile je voda horká, postupně do ní vsypeme odváženou polentu a mícháme, dokud nám nevznikne jednolitá hmota, asi jako hustá krupicová kaše. Olejem nebo máslem si vymažeme jednoduchou nádobu, směs do ní přendáme a necháme vychladit.

Pak přichází na řadu špenát. Samozřejmě nejlepší, i když na přípravu pracnější, je čerstvý, ale pokud se rozhodneme pro mražený, dáme přednost listovému. Při použití takzvaných protlaků se o hodně ochudíme. Na dvě porce nám bude bohatě stačit ¼ kilogramu mraženého špenátu. Na olivovém oleji orestujeme dle chuti česnek, kdo má rád, přidá i nadrobno pokrájenou cibuli. Vložíme nahrubo překrájené špenátové listy a dále restujeme. Osolíme, opepříme, mírně podlijeme vodou a dusíme asi deset minut, aby si zelenina zachovala strukturu, a na závěr pro zjemnění přidáme lžíci smetany.

Mezi tím si masové špízy převzaly chuť bylinek a koření, a tak je můžeme opéct na rozpáleném oleji, nebo volíme dietnější možnost upečení v troubě. Nakonec se vrátíme k polentě. Vychladlou a ztuhlou hmotu nakrájíme na čtverce nebo vykrájíme jiné tvary a ohřejeme v obyčejné nebo mikrovlnné troubě. Na talíř upravíme polentové knedlíky, špenát, přidáme masový špíz, případně uvařené vejce a podáváme. Jelikož polenta neobsahuje lepek, je vhodná i pro bezlepkovou dietu, alergiky, či pacienty s šetřící dietou.

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.