8 věcí, které by se nikdy neměly říkat starším lidem
Ilustrační foto: ingimage.com

8 věcí, které by se nikdy neměly říkat starším lidem

13. 3. 2018

Některé výroky jsou jednoduše jen hloupé, jiné však už přímo naplněné nenávistí vůči starším lidem. S tématem věku by se mělo zacházet normálně a s citem.  A ne mít divné poznámky, jako jsou například ty následující.

1. To se pro tenhle věk nehodí
Co to vůbec znamená? Jestliže chce některá šedesátnice nosit minisukni a cítí se v ní dobře, tak proč by to neměla udělat? Kde stojí psáno, že starší lidé by neměli tančit na veřejnosti, jezdit sportovním vozem nebo zůstat po půlnoci venku? Zábava není jen v kompetenci mladých. Starší lidé budou rádi, když si mladší odpustí své nelibé pohledy a poznámky.

2. Už jsi přece na tohle moc starý
Vážně? Starší lidé celou dobu dělají něco nového. Osmdesátníci i starší z domova seniorů uzavřou manželství. Šedesátnice si nechají udělat tetování. Dvaasedmdesátiletá seskočila poprvé v životě padákem. I když těch s padákem je minimum, neznamená to, že ostatní přestávají žít. A v tom to vězí. Starší lidé se zkrátka chtějí bavit. Vždyť řada z nich bude žít klidně do devadesáti i déle. Jsme pouze příliš staří na to, abychom rozuměli těm, kteří si myslí, že už jsme k nepotřebě.

3. Musí se stárnout důstojně
Má se stárnout důstojně bývá často používáno jako synonymum pro "je to věkově nevhodné". Neobírejte se myšlenkou, že s vaším věkem není něco v pořádku. Člověk se musí cítit dobře ve své kůži a podle toho si i stárne. Je těžké být pod neustálým tlakem potřeby vypadat mladší, ale být důstojný nerovná se nebýt myšlením mladistvý.

4. Vypadáte dobře na svůj věk
Nechte zde platit určitou logiku. Jestliže řeknu, že je mi 65, a vy řeknete, že na to vůbec nevypadám, pak jste asi znalec a víte, jak taková pětašedesátnice má vypadat. Jestliže to někdo mínil jako kompliment, pak to vyznělo zcela špatně. Naznačujete totiž, že je obecně zlé, když je někomu 65. Že ale na tu hrůzu ještě vypadám dobře. Takový kompliment? Díky, to raději žádný..

5. Děda je roztomilý
Mláďata, děcka a koťátka, která si hrají s klubíčkem, jsou roztomilá. Starší lidé rozhodně ne. Výrazy jako "okouzlující" nebo "rozkošný" jsou ponižující a svědčí o nedostatečném respektu.

6. Nehodil byste se do charakteru naší firmy
Protože by se s námi nějaký dvacetiletý necítil dobře na večírku s karaoke? Protože nám nedůvěřují, myslí, že nejsme dostatečně kreativní a novátorští? Nebo automaticky předpokládají, že jsme techničtí analfabeti a nevíme, jak se fotí z mobilu? To je nesmysl. Je to jen věková diskriminace a to by mělo přestat.

7. Proč se barvíte. šediny by vám slušely
Většina lidí, kteří to říkají, jsou dvacátníci a na šedou barvu si možná nabarví vlasy jako módní výstřelek. U starších žen je rozhodnutí, zda se přestanou barvit nebo se tím od počátku nebudou zabývat, jen jejich osobní věc. Mínění kohokoliv dalšího nehraje roli, a je tudíž nesmyslné se do něčeho takového míchat. Naše pocity ohledně různých ošemetných otázek jsou zcela individuální a nikdo kromě nás samých neví, co je pro nás nejlepší. Dohady o barvách a barvení jsou cvičení v nesmyslnosti. 

8. Určitě se dožijete stovky
Ať tomu lze věřit nebo ne, mnoho lidí to ani vůbec nechce. Chtějí žít zdravě, ne za každou cenu žít donekonečna. Nebýt nemocní, být samostatní a mít svůj smysl života. To jsou věci, na kterých záleží.

aktivní senioři stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.