8 věcí, které by se nikdy neměly říkat starším lidem
Ilustrační foto: ingimage.com

8 věcí, které by se nikdy neměly říkat starším lidem

13. 3. 2018

Některé výroky jsou jednoduše jen hloupé, jiné však už přímo naplněné nenávistí vůči starším lidem. S tématem věku by se mělo zacházet normálně a s citem.  A ne mít divné poznámky, jako jsou například ty následující.

1. To se pro tenhle věk nehodí
Co to vůbec znamená? Jestliže chce některá šedesátnice nosit minisukni a cítí se v ní dobře, tak proč by to neměla udělat? Kde stojí psáno, že starší lidé by neměli tančit na veřejnosti, jezdit sportovním vozem nebo zůstat po půlnoci venku? Zábava není jen v kompetenci mladých. Starší lidé budou rádi, když si mladší odpustí své nelibé pohledy a poznámky.

2. Už jsi přece na tohle moc starý
Vážně? Starší lidé celou dobu dělají něco nového. Osmdesátníci i starší z domova seniorů uzavřou manželství. Šedesátnice si nechají udělat tetování. Dvaasedmdesátiletá seskočila poprvé v životě padákem. I když těch s padákem je minimum, neznamená to, že ostatní přestávají žít. A v tom to vězí. Starší lidé se zkrátka chtějí bavit. Vždyť řada z nich bude žít klidně do devadesáti i déle. Jsme pouze příliš staří na to, abychom rozuměli těm, kteří si myslí, že už jsme k nepotřebě.

3. Musí se stárnout důstojně
Má se stárnout důstojně bývá často používáno jako synonymum pro "je to věkově nevhodné". Neobírejte se myšlenkou, že s vaším věkem není něco v pořádku. Člověk se musí cítit dobře ve své kůži a podle toho si i stárne. Je těžké být pod neustálým tlakem potřeby vypadat mladší, ale být důstojný nerovná se nebýt myšlením mladistvý.

4. Vypadáte dobře na svůj věk
Nechte zde platit určitou logiku. Jestliže řeknu, že je mi 65, a vy řeknete, že na to vůbec nevypadám, pak jste asi znalec a víte, jak taková pětašedesátnice má vypadat. Jestliže to někdo mínil jako kompliment, pak to vyznělo zcela špatně. Naznačujete totiž, že je obecně zlé, když je někomu 65. Že ale na tu hrůzu ještě vypadám dobře. Takový kompliment? Díky, to raději žádný..

5. Děda je roztomilý
Mláďata, děcka a koťátka, která si hrají s klubíčkem, jsou roztomilá. Starší lidé rozhodně ne. Výrazy jako "okouzlující" nebo "rozkošný" jsou ponižující a svědčí o nedostatečném respektu.

6. Nehodil byste se do charakteru naší firmy
Protože by se s námi nějaký dvacetiletý necítil dobře na večírku s karaoke? Protože nám nedůvěřují, myslí, že nejsme dostatečně kreativní a novátorští? Nebo automaticky předpokládají, že jsme techničtí analfabeti a nevíme, jak se fotí z mobilu? To je nesmysl. Je to jen věková diskriminace a to by mělo přestat.

7. Proč se barvíte. šediny by vám slušely
Většina lidí, kteří to říkají, jsou dvacátníci a na šedou barvu si možná nabarví vlasy jako módní výstřelek. U starších žen je rozhodnutí, zda se přestanou barvit nebo se tím od počátku nebudou zabývat, jen jejich osobní věc. Mínění kohokoliv dalšího nehraje roli, a je tudíž nesmyslné se do něčeho takového míchat. Naše pocity ohledně různých ošemetných otázek jsou zcela individuální a nikdo kromě nás samých neví, co je pro nás nejlepší. Dohady o barvách a barvení jsou cvičení v nesmyslnosti. 

8. Určitě se dožijete stovky
Ať tomu lze věřit nebo ne, mnoho lidí to ani vůbec nechce. Chtějí žít zdravě, ne za každou cenu žít donekonečna. Nebýt nemocní, být samostatní a mít svůj smysl života. To jsou věci, na kterých záleží.

aktivní senioři stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Magda Škodová
Píši jako reakci na příspěvek paní Metelkové. Mám stejnou zkušenost - starší a staří lidé jsou opravdu někdy hodně netolerantní. Stýkám se spíš s lidmi o patnáct i více let mladšími (bývalé/í kolegyně/kolegové a i sousedy mám mladé) a nikdy jsem od nich takové hloupé poznámky jako jsou uvedené v článku, neslyšela. Ale od "dam" a "pánů", kteří mají patent na rozum, to je snad pravidlo - barvíš si vlasy? používáš počítač? ty šaty jsou spíš pro mladé... a další, někdy dost nepříjemné.
Josef Borecký
Už párkrát mě překvapila nějaká slečna, že mě chtěla pustit sednout v tramvaji .... To se mi do šedesátky nestalo... Ach Jo - sef
Zuzana Pivcová
Mě včera v OC Chodov, kde jsem čekala na bankomat, míjela skupina rozjařených mladíků, jeden se po mně otočil a přidrzle mi řekl: Dobrý den, babičko! A to jsem měla na hlavě kšiltovku. No, tak jsem se usmála a řekla mile: Dobrý den. A šli dál. Byla to docela legrace, protože tohoto oslovení se mi dostalo poprvé v životě.
Věra Ježková
Když jsem si někdy po své čtyřicítce řekla, že budu stárnout důstojně, myslela jsem tím, že budu stáří přijímat klidně a nebudu se hroutit z každé bolístky, nové vrásky a oblékat se za diblíka (což jsem nedělala nikdy). A souhlasím s Ivanou a Janou Š.
Danuše Onderková
Ve vlaku, když jsem ukazovala jízdenku v mobilu, tak mi průvodčí řekla, že mne obdivuje jak zvládám objednávku do mobilu. Jelikož jsem šedivá od svých 35 let, tak mi v práci kolegyně říkaly, že si mám vlasy nechat obarvit. Vždy jsem jim na to řekla, že mi to nevadí a komu moje šediny vadí ať si mne nevšímá. V žádném případě mne žádná z těchto poznámek nevadila.
Zuzana Pivcová
Já chodím k fyzioterapeutovi, je rozhodně tak o 25 let mladší než já. Velký fešák, sportovní typ. Rovná mě a masíruje. Když řeknu, jaký mám problém, a někdy vyjeknu, jak to bolí, odpoví: Co chcete, vždyť už také máte něco za sebou, na Váš věk jste na tom dobře, nikoho jiného ve Vašem věku takhle nerovnám. On to říká trochu provokativně, ale myslí si asi, že mě tím chválí. Je ale pravda, že nějaké decentní paní by to neřekl.
Věra Halátová
Samozřejmě, že nikdo nerozhoduje o tom, co se smí nebo nesmí říkat. Hlupák mluví vždy hloupě, ať už je mladý nebo starý. Ale všechno je potřeba brát s humorem. Když mi někdo řekne, že na těch 65 nevypadám, tak řeknu: Ano, já vím, vypadám na 80, nicméně vám děkuji. Nejkomičtější byla jedna moje podřízená, mnohem mladší, která neuměla příliš ovládat počítač, já jsem celkem počítačově gramotná, a ta mladá paní mi řekla: No, na váš věk, jak vy to umíte. No, co na to chcete říct? Kdo se blbej narodil, blbej zemře.
Libor Farský
Naštěstí jsem se s těmito výroky dosud nesetkal.
ivana kosťunová
S nevhodnými poznámkami se setkáváme v každém věku. Někdo prostě je citlivá a taktní, jiný zase ne. Nemyslím, že by mě poznámky toho druhu dokázaly rozhodit. Beru je s humorem.
Jana Šenbergerová
A mě by zajímalo, kdo rozhoduje o tom, co kdo může komu říkat. Ať si každý říká, co pokládá za vhodné. Že já to pokládám za nevhodné, je můj problém, ne jeho. Kdyby to nebyl můj problém, tak bych se vyjádřením někoho jiného nezabývala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.