Mladé v každém věku

Mladé v každém věku

12. 9. 2012

Už zase mám potřebu psát o věku, přesněji o tom, že úřední věk ovlivňuje lidi ve vztahu k nám a to je mnohdy škoda. K úvaze mě přiměla situace u nás v archivu. Za 2 roky se má archiv stěhovat na druhý konec Prahy. Stálí návštěvníci jsou z toho nervózní, protože bude rok zavřeno. Vyptávají se mě, jaké to budeme mít v nové budově a zda se těším. Jako kdyby mě tam zcela samozřejmě čekala ještě mnohaletá práce. Nesděluji jim, že už bych vlastně měla být 3 roky v důchodu. Ať si mě každý posuzuje podle svého.

Když jsem před lety začala učit na jazykové škole, sama jsem se přihlásila ke své kolegyni na angličtinu. Bylo mi téměř 24 a začal si mě všímat spolužák, 17-letý středoškolák. Myslel to hodně vážně a dojel za mnou i domů, což naší máti vyrazilo dech. Ale odhadl mě na 18 a líbila jsem se mu. Když se na večírku školy dověděl, kolik mi ve skutečnosti je, hned svůj zájem stáhl rozpačitě zpět. Byla jsem "úředně stará"!

Na chalupě v jižních Čechách, kam se sestrou v létě jezdíme, máme domovníka. Léta hrával ve venkovské kapele a muzikanty k nám pozval i na večírek domů. Jejich kapelník, viditelně o dost mladší než já, mě sváděl, jak mohl. Už viděl, jak mě ukládá do postýlky a přikrývá peřinkou. Druhý den jsme se potkali v trhu na náměstí. Byl celý nesvůj a nějak mu nešlo dokonce ani tykání z předchozího večera. I uhodila jsem na našeho správce a ten přiznal, že kapelníkovi prozradil, kolik mi je. Tak to ne, do postele "s babou"!

A tak se to opakovalo mnohokrát. Někomu starší ženy nevadí, s jinými ale to poznání zacvičí. Naposledy to bylo s bývalým žáčkem z němčiny, který si mě asi před 3 roky našel přes internet. Nechala jsem se v jižních Čechách pozvat na schůzku. Byl okouzlen a dodatečně mi skládal písemné komplimenty, jak jsem zůstala ta hezká štíhlá holka s velkými kukadly. A počítal s další schůzkou. No, nechci zapírat, trochu polichocena jsem byla, ale nic víc. Shodou okolností jsem v té době poslala do jihočeského deníku vyprávění, jak jsem si v mládí psala s Karlem Gottem. Článek vyšel všude včetně internetu a první věta zněla: Jsem jen o 10 let mladší než Karel Gott... A pravda byla na světě. Žáček, Jihočech, se narychlo ze schůzky omluvil a víc se neozval. Holku s kukadly nenávratně nahradila "učitelka na penzi".

Pokud vám nevadí, že s vámi jednají podle věku jako s babičkami, nedělejte proti tomu nic. Já tuhle potřebu nemám. Svůj věk nezkresluji ani nezapírám, když je to nutné. Uvedla jsem ho i na i60 ve svém přehledu Má jubilea. Ale když mě někdo považuje za mladší, jsem ráda. Zkrátka ten věk nechávám bez komentářů. Ať si každý myslí, co chce, co vnímá. Je to různé, ten vidí tak, ten jinak. Spolužáci říkali na srazu: Ty nestárneš, jsi pořád stejná. Tak abych si moc nemyslela, vlezla jsem do tramvaje a tam jeden stavař povídá při pohledu na mě, umně nalíčenou, kamarádovi: Hele, indiánská stařena. Vteřina ticha, bude trapas, scéna? A já jsem propukla v hrozný smích, čímž jsem je úplně odzbrojila. Pak už jsme se smáli všichni.

Nesnažte se podobat děvčatům a nevzpomínejte na to, jak jste byly mladé. Buďte mladé teď, ve své věkové kategorii. Myšlením, řečí, chůzí, oblečením, aktivitami. Má známá, 86letá Olinka, mi v neděli řekla: Jak to stojíš, nevystrkuj to břicho, nehrb se, na to jsi ještě mladá! 

Minulý týden mě zaujala ve městě  jedna neznámá žena. Měla ve tváři vrásky, ale krásnou, pevnou a vzpřímenou postavu a pružnou chůzi. Doslova se nesla. Jako správná Beranka jsem si řekla, že mám co dohánět! A vy?

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%