Mladé v každém věku

Mladé v každém věku

12. 9. 2012

Už zase mám potřebu psát o věku, přesněji o tom, že úřední věk ovlivňuje lidi ve vztahu k nám a to je mnohdy škoda. K úvaze mě přiměla situace u nás v archivu. Za 2 roky se má archiv stěhovat na druhý konec Prahy. Stálí návštěvníci jsou z toho nervózní, protože bude rok zavřeno. Vyptávají se mě, jaké to budeme mít v nové budově a zda se těším. Jako kdyby mě tam zcela samozřejmě čekala ještě mnohaletá práce. Nesděluji jim, že už bych vlastně měla být 3 roky v důchodu. Ať si mě každý posuzuje podle svého.

Když jsem před lety začala učit na jazykové škole, sama jsem se přihlásila ke své kolegyni na angličtinu. Bylo mi téměř 24 a začal si mě všímat spolužák, 17-letý středoškolák. Myslel to hodně vážně a dojel za mnou i domů, což naší máti vyrazilo dech. Ale odhadl mě na 18 a líbila jsem se mu. Když se na večírku školy dověděl, kolik mi ve skutečnosti je, hned svůj zájem stáhl rozpačitě zpět. Byla jsem "úředně stará"!

Na chalupě v jižních Čechách, kam se sestrou v létě jezdíme, máme domovníka. Léta hrával ve venkovské kapele a muzikanty k nám pozval i na večírek domů. Jejich kapelník, viditelně o dost mladší než já, mě sváděl, jak mohl. Už viděl, jak mě ukládá do postýlky a přikrývá peřinkou. Druhý den jsme se potkali v trhu na náměstí. Byl celý nesvůj a nějak mu nešlo dokonce ani tykání z předchozího večera. I uhodila jsem na našeho správce a ten přiznal, že kapelníkovi prozradil, kolik mi je. Tak to ne, do postele "s babou"!

A tak se to opakovalo mnohokrát. Někomu starší ženy nevadí, s jinými ale to poznání zacvičí. Naposledy to bylo s bývalým žáčkem z němčiny, který si mě asi před 3 roky našel přes internet. Nechala jsem se v jižních Čechách pozvat na schůzku. Byl okouzlen a dodatečně mi skládal písemné komplimenty, jak jsem zůstala ta hezká štíhlá holka s velkými kukadly. A počítal s další schůzkou. No, nechci zapírat, trochu polichocena jsem byla, ale nic víc. Shodou okolností jsem v té době poslala do jihočeského deníku vyprávění, jak jsem si v mládí psala s Karlem Gottem. Článek vyšel všude včetně internetu a první věta zněla: Jsem jen o 10 let mladší než Karel Gott... A pravda byla na světě. Žáček, Jihočech, se narychlo ze schůzky omluvil a víc se neozval. Holku s kukadly nenávratně nahradila "učitelka na penzi".

Pokud vám nevadí, že s vámi jednají podle věku jako s babičkami, nedělejte proti tomu nic. Já tuhle potřebu nemám. Svůj věk nezkresluji ani nezapírám, když je to nutné. Uvedla jsem ho i na i60 ve svém přehledu Má jubilea. Ale když mě někdo považuje za mladší, jsem ráda. Zkrátka ten věk nechávám bez komentářů. Ať si každý myslí, co chce, co vnímá. Je to různé, ten vidí tak, ten jinak. Spolužáci říkali na srazu: Ty nestárneš, jsi pořád stejná. Tak abych si moc nemyslela, vlezla jsem do tramvaje a tam jeden stavař povídá při pohledu na mě, umně nalíčenou, kamarádovi: Hele, indiánská stařena. Vteřina ticha, bude trapas, scéna? A já jsem propukla v hrozný smích, čímž jsem je úplně odzbrojila. Pak už jsme se smáli všichni.

Nesnažte se podobat děvčatům a nevzpomínejte na to, jak jste byly mladé. Buďte mladé teď, ve své věkové kategorii. Myšlením, řečí, chůzí, oblečením, aktivitami. Má známá, 86letá Olinka, mi v neděli řekla: Jak to stojíš, nevystrkuj to břicho, nehrb se, na to jsi ještě mladá! 

Minulý týden mě zaujala ve městě  jedna neznámá žena. Měla ve tváři vrásky, ale krásnou, pevnou a vzpřímenou postavu a pružnou chůzi. Doslova se nesla. Jako správná Beranka jsem si řekla, že mám co dohánět! A vy?

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Procházková
Děvčata Až přeskočíte laťku sedmou, Hrdostí se vám prsa vzedmou. Je jedno, co píše rodný list, Baví vás život, smát se, jíst.. Pokud vám chodí nohy A hlavu jen na klobouk nemáte, Málo si z číslic věku děláte. Do stovky chybí již jen třicet – A mně se chce z plných plic křičet Živote, díky za smích i slzy A ty zubatá nechoď brzy !
Růžena Antlová
Každý je starý jak se cítí někdy se sítím na 30 jindy je to horší vrásky nepočítám , každá vráska má v sobě kus života a tak to má být.Věk netajím .Jsem ale vždy polichocena když jdu s vnučkou kupovat boty nebo k lékaři že mě považují za její maminku. Na facebooku mě mají v přátelích všechny kamarádky mých vnuček a já se nebráním .Pěkně jste to napsala.
Jitka Chodorová
Nikdy jsem nebyla žádná baletka,ani misska,přesto mám spoustu mladých přátel,zhruba o 10let,ale i daleko mladších, mám si s nimi co říct a hlavně,jim nevadí můj věk a dá se říci,že mě i vyhledávají,vysvětluji si to tím,že mám něco uvnitř a to je pro jejich přátelství ke mně rozhodující.To samé si myslím o Zuzce,která má ještě něco navíc a to je mladistvá tvář.Tak,ať se daří všem duchem mladým ženám.
Jiří Libánský
Je to záhadný, ale naprosto dokonale v praxi ověřený jev. Jak člověk vnímá sebe, tak ho vnímá i okolí. Prostě to tak funguje. A vnímat se může člověk prakticky jak chce. Jen si do toho nesmí nechat od nikoho kecat.
Zuzana Pivcová
Nechtěla jsem nějak zdůrazňovat fyzický vzhled. Důležité je se mladistvě vnímat a myslet, vše ostatní je už jenom vnějším odrazem.
Nina Šachová
Zuzko, je velký rozdíl být mlád duševně a fyzicky. Já protože nemám pevnou vůli, po třech dětech a hlavně bez partnera jsem pořádná kulička a vůbec si z toho nedělám vrásky. To pro mě není důležité. Jsem šťastná a spokojená vnitřně a vrásky mám jen od smíchu, ne na duši.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.