Obava ze závislosti na lécích? Poplašná zpráva, říká Jan Cimický
Ilustrační foto: ingimage.com

Obava ze závislosti na lécích? Poplašná zpráva, říká Jan Cimický

22. 3. 2018

Mediální kampaň, varující před závislostí na lécích, se dostala do absurdní roviny: lékař pacientovi předepíše lék, po týdnu přijde nemocný na kontrolu a stěžuje si, že mu je pořád stejně špatně.

 

A berete léky? Pacient se ostýchavě zarazí: „No, víte, já si přečetl příbalový leták a dostal jsem strach, tak to neberu. Já nechci být závislý!“

A je to! Situace se zablokovala. Když trpíte hypertenzí, musíte brát pravidelně léky. Jste na nich závislý? Ano, jste. Když je nebudete brát, ranní vás třeba mrtvice. Pro úzkostného jedince je čtení příbalového letáku spojeno s hrůzou dilematu: brát léky, zbavit se potíží – ale být závislý – a nebo léky nebrat a čekat, že se to nějak vyřeší i bez nich. Absurdní situace. Začetl jsem se ze zvědavosti do jednoho letáku u běžného léku proti úzkosti a musím přiznat, že mne vyděsil. Co všechno může požívání léku způsobit! Vždyť to hraničí s poplašnou zprávou!

Nedivím se, informace jsou to opravdu brutální a nahánějí strach. Tento lék negativně ovlivňuje pozornost a koordinace motorických funkcí, omezuje schopnost řídit motorové vozidlo, způsobuje ospalost, únavu, pocit zaujetí hlavy, bolest hlavy,závratě, rozostřené vidění, vzrušivost, zvýšení chuti k jídlu, snížení chuti k jídlu, zácpu, průjem, zvýšení hmotnosti, hubnutí, zvýšené pocení, pocit ucpaného nosu, sucho v ústech,, zvýšenou produkci slin, poruchy močení, kožní alergie, svědivost kůže,snížení počtu bílých krvinek, nejistotu při chůzi, halucinace, zmatenost, agresivitou,nespavost,nervozitu, nauseu, zvracení, břišní a svalové křeče, snížení psychických funkcí a větší citlivost na vnější podněty......

Ani se nedivím, že po přečtení letáku si pacient musí myslet o svém lékaři, že je to zločinec, který usiluje o jeho život!

Zároveň se objevuje ještě jiná tendence: obyvatelstvo prý konzumuje zbytečně velké množství antidepresiv. Nevím, odkud čerpají novináři zdroje takových konstatování! Vývoj medicíny jde stále stejnými cestičkami a víme dobře, že když praktický lékař nevyhoví pacientovi a nenapíše mu antibiotika (i když to není nutné), bude ho pacient pomlouvat a označovat na neschopného, protože odbornost se „poměřuje“ nasazením módního léku. A nic na tom nezmění ani sofistická vysvětlovací kampaň.

Dnešní léky na depresi a úzkost jsou bezpečné, a protože civilizace jde sice kupředu, ale zároveň oslabuje člověka, takže se brání jen obtížně, konzumace antidepresiv, které naordinuje odborník, tvoří součást obrany jedince před náročným vývojem.

 

MUDr. Jan Cimický, CSc.

léky zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%