Jak nejlépe usnout a která fáze spánku je nejzdravější?
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak nejlépe usnout a která fáze spánku je nejzdravější?

2. 4. 2018

Den je zhruba symbolicky rozdělen na třetiny: třetina na práci, třetina na zájmy a záliby a třetina na odpočinek a spánek. Spánek je přirozeným zdrojem energie a vitální síly. Bez spánku by organismus vyčerpáním zemřel. Existuje však mnoho nepravdivých mýtů o spánku, které se pokusíme napravit.

Především délka spánku. V lidech je často zakotvena představa, že čím delší je spánek, tím je zdravější. Není tomu tak. Potřeba spánku je individuální a kolísá mezi 3 až 12 hodinami. Více obvykle potřebují spát ženy. Neznamená to však nikterak, že lidé, kterým stačí třeba 5 hodin spánku, na tom jsou hůře – naopak! Mohou čas, který by jinak prospali, využít třeba ke svému sebevzdělávání – jejich organismus si bere přesně tolik spánku, kolik potřebuje. 

Podobný mýtus se udržuje o hloubce spánku a mnozí lidé se domnívají, že zdravější je hluboký spánek. I to je třeba upřesnit. Spánek má celkem sedm postupných hladin, z nichž dvě jsou fáze mělkého spánku, označované jako REM fáze a pak následuje pět pater hlubokého spánku. Když usínáme, překračujeme hranici, kdy začíná spánkový útlum a může se stát, že v tomto okamžiku uslyšíme zvuk, zvonek, kdy cítíme, jak nepříjemně trhne noha nebo ruka, ale pak ihned propadneme do nastupujícího spánku. Asi po hodině a půl „hlubokého“ spánku, který má také své místo, ale z hlediska osvěžení není tak významný, organismus zase „vyplouvá“ na hladinu téměř k probuzení. Tady dochází právě k dějům, které jsou pro člověka důležité, tady dochází k zapamatovávání informací, tady se zdají sny, tady organismus rekreuje síly a zbavuje se zplodin. Tato fáze trvá 4 až 12 minut a pak zase klesá organismus do hlubokého spánku.

To vše se v průběhu spánku opakuje až pětkrát. To ovšem znamená, že se člověk vynoří téměř k probuzení (do REM fáze) za noci opakovaně a může se stát, že se tedy zhruba po hodině a půl probouzí. Měl by pak ovšem zase plynule usnout. Důležité je, aby člověk zbytečně neprodlužoval délku spánku, to když se probudí třeba v neděli brzo ráno, cítí se svěže, ale snaží se znovu usnout. Probudil se totiž z fáze REM a jestli se vrátí do cyklu a opět usne, stává se, že se pak probudí z fáze hlubokého spánku a necítí se naopak vůbec osvěžen, bolí ho hlava a je „jako zmlácený“. Proto i dynamice spánku je třeba věnovat pozornost a případně vše konzultovat s odborníkem.

Každý by měl znát alespoň základní pravidla správného spánku: vhodné je navyknout si (je-li to možné) chodit spát pravidelně v konkrétní hodinu a vytvořit si tak stereotyp, spát na obvyklém lůžku, kde je člověk zvyklý, před ukládáním ke spánku vynechat napínavou četbu, sledování hororů v televizi a podobně. Před spaním nesportovat, naopak snižovat aktivity. Vhodná je i vlažná koupel, večer omezit kávu, alkohol a další stimulující látky a neukládat se ke spánku ani přejedený, ani hladový.

Optimální je mít v místnosti šero a ideální teplota kolísá mezi 12 až 24 stupni Celsia (zde opět ženy vyžaduji více tepla). Místnost se má před spaním vyvětrat. Může hrát i tlumená hudba, pokud ostatní neruší. Pro usnutí je vhodné představovat si, jak stoupáme do táhlého kopce, který se utápí v tmavě modré, anebo hnědé barvě… Dobrou noc a hezké sny!                                

 

MUDr. Jan Cimický

spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.