Pohádkové Radegastovy lívance s medem a ořechy
FOTO: autorka

Pohádkové Radegastovy lívance s medem a ořechy

7. 4. 2018

Radegast, slovanský bůh slunce, války, ale také úrody a hojnosti je uznávaným vládcem Beskyd a jeho socha na hoře Radhošť patří k symbolům tohoto čarovného kraje. Jeho jméno dnes kromě jiných nese známý pivovar, ale i pohádkově dobrá dobrota, která se jen a jen rozplývá na jazyku.

Máte-li doma všechny potřebné suroviny, a jak uvidíte v receptu, až tak moc jich není, můžete se směle pustit do práce. Dobrotu zvládnou i méně zdatní kuchaři.

Nejdříve rozpustíme med, sklenici postavíme ho kastrůlku s horkou vodou, kterou vyměňujeme. Med by však neměl mít vyšší teplotu než 45 stupňů Celsia, jinak se v něm zničí všechny cenné látky. Při přípravě těsta musíme dbát na to, abychom všechny suroviny řádně promíchali a vznikla nám lehká, kyprá hmota, která nakynutím ještě dost nabude. Lívance smažíme na sádle, ale můžeme použít i olej či ztužený rostlinný tuk. Nezapomínáme ale na to, že podle nedávno zveřejněných vědeckých výzkumů se sádlo dočkalo rehabilitace a je opět doporučováno.

Usmažené lívance potíráme teplým medem, sypeme strouhanými vlašskými ořechy a stočíme. Na talíři lívance ozdobíme kysanou smetanou podle chuti. A pak už přijde ona slastná chvíle mlsání, kdy si uvědomíme, jak je krásně na světě. A když mlsáme v kruhu rodinném či s přáteli, je kulinářský zážitek o to větší.

Suroviny:
250 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 400 cl mléka, 30 g droždí, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, strouhaná citronová kůra, sůl, sádlo na smažení, 250 g teplého medu, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 200 g zakysané smetany  

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru a zašleháme obě mouky, nejdříve hladkou, potom hrubou. Řidší těsto dobře promícháme, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout. Na pánvičce rozpustíme sádlo a když je dostatečné horké, začínáme smažit po obou stranách jednotlivé lívance dozlatova. Hotové potřeme teplým medem, posypeme strouhanými ořechy a stočíme, na talíři ještě ozdobíme dle chuti kysanou smetanou.

Varianta s jablkovým pyré
Máme-li raději kyselejší chuť, naplníme si lívance teplým jablkovým pyré se strouhaným perníkem. Asi půl kila jablek nastrouháme, dáme do kastrůlku, přidáme vanilkový cukr, lžičku másla, podle chuti strouhaného perníku, mírně podlijeme vodou a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme, až je kaše kompaktní. I jablkové lívance můžeme nakonec polít kysanou smetanou.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.