Jarní ozdravná kúra pro trávník - vertikutace
Na snímku elektrický vertikutátor Patriot S 1600. Foto: Mountfield

Jarní ozdravná kúra pro trávník - vertikutace

7. 4. 2018

Jaro už je definitivně tady a s ním i všechny jarní práce. A kdo by nechtěl být majitelem krásného trávníku. Pokud chcete mít trávník jak v anglickém panství, tak určitě nezapomeňte na vertikutaci.

K čemu je vertikutace?  
Vertikutace je prvním krokem k dokonalému trávníku. Pravidelné sečení travního porostu je základ, ale k jeho plnohodnotnému životu to samozřejmě nestačí! Vertikutace trávníku není nic náročného a zasloužený výsledek v podobě hustého a sytě zeleného trávníku si budete na zahradě užívat každý rok po celou sezónu! Vertikutace je blahodárná revitalizační procedura, která trávníku zajistí lepší přístup živin, vláhy, slunce a vzduchu ke kořenům. Zároveň ho zbaví všeho, co do zdravého travního porostu nepatří a hlavně vyvolá odnožování travních kořenů. Trávník tak je díky vertikutaci zdravý a vitální, sytě zelený a hlavně hustý. Vertikutace je pro dokonalý trávník stejně nezbytná, jako pravidelné sečení, hnojení a závlaha.    

Jak to funguje?
Svisle umístěné vertikutační nože nařezávají otáčením hřídele travní drny. K těm se pak lépe dostávají živiny, vláha i vzduch. Kořeny rychle odnožují a trávník houstne. Nože zároveň shrabávají starou travní plsť, mech a další trávníkové nečistoty.   Všechen odpad, který do krásného trávníku nepatří, pak vertikutační pružinky dokonale vyčešou do sběrného koše. Právě válec pouze s pružinkami je vhodné během sezony používat i pro pravidelné vyčesávání travního porostu.  

 

03.jpg

Jak funguje vertikutace: Obr. 1: Nože vertikutátoru naříznou travní plochu Obr. 2: Travní drn snadno odnožuje, trávník houstne Obr. 3: Za několik týdnů se trávník zacelí novou trávou Foto: Mountfield  

 

Jak vybrat stroj? 

Elektrický vertikutátor
Pro menší a středně velké zahrady s dobrou dostupností elektrické sítě nejspíš zvolíte některý z elektrických modelů. Ty jsou lehké, snadno ovladatelné a jejich provoz je tichý. Pro svou snadnou manipulovatelnost je doporučujeme i ženám a starším osobám. Elektrický vertikutátor s vyměnitelnými válci (s noži nebo pružinami) osadíte požadovaným válcem, což je otázka několika vteřin. Zajistěte dostatečný a bezpečný přívod elektrické energie.    

S 1600.jpg

Elektrický  vertikutátor  Patriot S 1600.  

 

Benzinový vertikutátor
Rozsáhlé travní plochy i s velmi členitým terénem snadno revitalizujete s pomocí benzinového vertikutátoru. Benzinový vertikutátor má větší záběr a silný 4taktní motor. Je spolehlivý a díky šasi z ušlechtilé oceli také velmi odolný. Pokud se pro větší investici do benzinového modelu rozhodnete, odměnou Vám bude výkonný stroj a hlavně sytě zelený pozemek o jakékoli rozloze. Vyberte si také kvalitní olej pro 4taktní motor vertikutátoru.    

 

MVP 40 G 01.jpg 

I velké a členité trávníky lze udržet zdravé a svěží. Benzinový vertikutátor MVP 40 G má silný benzinový čtyřtaktní motor Loncin a odolné šasi z ušlechtilé oceli. Vertikutační válec s kladívkovými noži o záběru 40 cm provede dokonalé provzdušnění a pročištění trávníku.  

 

Jak správně vertikutovat?
Travní plochu vertikutujeme strojem osazeným noži a pružinami dvakrát ročně. Na jaře (březen-duben), kdy trávník začíná růst, a na podzim (září-říjen). Před vertikutací plochu posečeme a necháme cca 2 dny proschnout. Všeobecně platí, že vertikutaci neprovádíme na vysušené ani naopak deštěm promáčené ploše. Takový trávník bychom vertikutací znehodnotili. Vertikutací v nevhodném období může promrzlá nebo vysušená půda poškodit dokonce i stroj. S vertikutátorem se po travní ploše pohybujeme stejným způsobem, jako se sekačkou. Trávník ale zpracujeme na rozdíl od sečení ve dvou směrech – křížem. Hloubku vertikutace nastavíme optimálně na 2-4 mm, při které vertikutační nože travní drny nařežou a zároveň porost nepoškodí. U většiny modelů nastavíme hloubku snadno do některé z poloh ovládacím kolečkem, jiné modely nabízejí plynulou regulaci hloubky.  

Kdy vertikutovat?
Ideální doba pro první vertikutaci trávníků nastává na jaře (březen-duben) v době, kdy trávník začíná růst. Proveďte 1-2 první sečení, nechte trávu proschnout, pokud byla promáčená a pak vertikutujte. Během sezony pro zvýšení efektu můžete pravidelně vyčesávat trávník vertikutátorem osazeným válcem s pouze vertikutačními pružinami. (vertikutačními noži prořezáváme jen dvakrát ročně). Druhým termínem pro kompletní vertikutaci je podzim (září-říjen) Trávník nabral novou sílu po podzimních deštích a není již vysušen letním sluncem. Před vertikutací opět posečte a nechte proschnout. Všeobecně platí, že vertikutaci neprovádíme na travní ploše pod náporem ostrého slunce (trávník by se vysušil) ani silně promáčené (porost by se narušil).  

A co potom?
Pro zvýšení efektu vertikutace a rychlý nástup hustého a sytě zeleného trávníku vertikutaci ideálně následuje dosetí travním osivem, hnojení a dostatečná závlaha. Během sezóny trávník nevertikutujeme válci s noži. Doporučujeme ho ale pravidelně vyčesávat vertikutátorem osazeným válcem pouze s pružinkami.   

05.jpg

Regenerační  trávníková směs 3v1 je určena k rychlé obnově trávníků po vertikutaci nebo po terénních úpravách. Obsahuje optimální směs osiva, přírodního zeolitu a organického hnojiva. Foto. Mountfield      

 

 

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.