Jarní ozdravná kúra pro trávník - vertikutace
Na snímku elektrický vertikutátor Patriot S 1600. Foto: Mountfield

Jarní ozdravná kúra pro trávník - vertikutace

7. 4. 2018

Jaro už je definitivně tady a s ním i všechny jarní práce. A kdo by nechtěl být majitelem krásného trávníku. Pokud chcete mít trávník jak v anglickém panství, tak určitě nezapomeňte na vertikutaci.

K čemu je vertikutace?  
Vertikutace je prvním krokem k dokonalému trávníku. Pravidelné sečení travního porostu je základ, ale k jeho plnohodnotnému životu to samozřejmě nestačí! Vertikutace trávníku není nic náročného a zasloužený výsledek v podobě hustého a sytě zeleného trávníku si budete na zahradě užívat každý rok po celou sezónu! Vertikutace je blahodárná revitalizační procedura, která trávníku zajistí lepší přístup živin, vláhy, slunce a vzduchu ke kořenům. Zároveň ho zbaví všeho, co do zdravého travního porostu nepatří a hlavně vyvolá odnožování travních kořenů. Trávník tak je díky vertikutaci zdravý a vitální, sytě zelený a hlavně hustý. Vertikutace je pro dokonalý trávník stejně nezbytná, jako pravidelné sečení, hnojení a závlaha.    

Jak to funguje?
Svisle umístěné vertikutační nože nařezávají otáčením hřídele travní drny. K těm se pak lépe dostávají živiny, vláha i vzduch. Kořeny rychle odnožují a trávník houstne. Nože zároveň shrabávají starou travní plsť, mech a další trávníkové nečistoty.   Všechen odpad, který do krásného trávníku nepatří, pak vertikutační pružinky dokonale vyčešou do sběrného koše. Právě válec pouze s pružinkami je vhodné během sezony používat i pro pravidelné vyčesávání travního porostu.  

 

03.jpg

Jak funguje vertikutace: Obr. 1: Nože vertikutátoru naříznou travní plochu Obr. 2: Travní drn snadno odnožuje, trávník houstne Obr. 3: Za několik týdnů se trávník zacelí novou trávou Foto: Mountfield  

 

Jak vybrat stroj? 

Elektrický vertikutátor
Pro menší a středně velké zahrady s dobrou dostupností elektrické sítě nejspíš zvolíte některý z elektrických modelů. Ty jsou lehké, snadno ovladatelné a jejich provoz je tichý. Pro svou snadnou manipulovatelnost je doporučujeme i ženám a starším osobám. Elektrický vertikutátor s vyměnitelnými válci (s noži nebo pružinami) osadíte požadovaným válcem, což je otázka několika vteřin. Zajistěte dostatečný a bezpečný přívod elektrické energie.    

S 1600.jpg

Elektrický  vertikutátor  Patriot S 1600.  

 

Benzinový vertikutátor
Rozsáhlé travní plochy i s velmi členitým terénem snadno revitalizujete s pomocí benzinového vertikutátoru. Benzinový vertikutátor má větší záběr a silný 4taktní motor. Je spolehlivý a díky šasi z ušlechtilé oceli také velmi odolný. Pokud se pro větší investici do benzinového modelu rozhodnete, odměnou Vám bude výkonný stroj a hlavně sytě zelený pozemek o jakékoli rozloze. Vyberte si také kvalitní olej pro 4taktní motor vertikutátoru.    

 

MVP 40 G 01.jpg 

I velké a členité trávníky lze udržet zdravé a svěží. Benzinový vertikutátor MVP 40 G má silný benzinový čtyřtaktní motor Loncin a odolné šasi z ušlechtilé oceli. Vertikutační válec s kladívkovými noži o záběru 40 cm provede dokonalé provzdušnění a pročištění trávníku.  

 

Jak správně vertikutovat?
Travní plochu vertikutujeme strojem osazeným noži a pružinami dvakrát ročně. Na jaře (březen-duben), kdy trávník začíná růst, a na podzim (září-říjen). Před vertikutací plochu posečeme a necháme cca 2 dny proschnout. Všeobecně platí, že vertikutaci neprovádíme na vysušené ani naopak deštěm promáčené ploše. Takový trávník bychom vertikutací znehodnotili. Vertikutací v nevhodném období může promrzlá nebo vysušená půda poškodit dokonce i stroj. S vertikutátorem se po travní ploše pohybujeme stejným způsobem, jako se sekačkou. Trávník ale zpracujeme na rozdíl od sečení ve dvou směrech – křížem. Hloubku vertikutace nastavíme optimálně na 2-4 mm, při které vertikutační nože travní drny nařežou a zároveň porost nepoškodí. U většiny modelů nastavíme hloubku snadno do některé z poloh ovládacím kolečkem, jiné modely nabízejí plynulou regulaci hloubky.  

Kdy vertikutovat?
Ideální doba pro první vertikutaci trávníků nastává na jaře (březen-duben) v době, kdy trávník začíná růst. Proveďte 1-2 první sečení, nechte trávu proschnout, pokud byla promáčená a pak vertikutujte. Během sezony pro zvýšení efektu můžete pravidelně vyčesávat trávník vertikutátorem osazeným válcem s pouze vertikutačními pružinami. (vertikutačními noži prořezáváme jen dvakrát ročně). Druhým termínem pro kompletní vertikutaci je podzim (září-říjen) Trávník nabral novou sílu po podzimních deštích a není již vysušen letním sluncem. Před vertikutací opět posečte a nechte proschnout. Všeobecně platí, že vertikutaci neprovádíme na travní ploše pod náporem ostrého slunce (trávník by se vysušil) ani silně promáčené (porost by se narušil).  

A co potom?
Pro zvýšení efektu vertikutace a rychlý nástup hustého a sytě zeleného trávníku vertikutaci ideálně následuje dosetí travním osivem, hnojení a dostatečná závlaha. Během sezóny trávník nevertikutujeme válci s noži. Doporučujeme ho ale pravidelně vyčesávat vertikutátorem osazeným válcem pouze s pružinkami.   

05.jpg

Regenerační  trávníková směs 3v1 je určena k rychlé obnově trávníků po vertikutaci nebo po terénních úpravách. Obsahuje optimální směs osiva, přírodního zeolitu a organického hnojiva. Foto. Mountfield      

 

 

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Já jsem letos na jaře poprvé projel trávník vertikutátorem a vybral z něj hodně suché trávy. Je vidět, že mu to pomohlo, protože mi přijde, že roste rychleji a hlavně vypadá lépe, když v něm není ta suchá tráva. Vertikutátor jsem koupil z https://www.aztechnika.cz/ a rozhodně to není zbytečná věc.
Lidmila Nejedlá
To je stroj, který určitě potřebujeme na chalupu. Škoda, že tu nejsou ceny. Musíme do Mountfieldu holt zajet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...