Bikiny nebo tankini? Co nosily ženy dříve a v čem se koupou dnes?
Ilustrační foto: ingimage.com a pinterest.com

Bikiny nebo tankini? Co nosily ženy dříve a v čem se koupou dnes?

16. 4. 2018

Žádný jiný druh oděvu neprošel takovými změnami jako plavky. Generace současných seniorek ještě pamatuje, když se doma šily z obyčejných látek. Mnohé dámy také zažily dobu, kdy bikiny vzbuzovaly pohoršení.

Dvě pětasedmdesátileté kamarádky z Ostravy s oblibou vzpomínají na konec padesátých let, kdy vzbuzovaly pozornost na jednom z tamních koupališť. Doma si totiž ušily dvojdílné plavky, něco na způsob toho, čemu se říká bikiny. „Byly ušité z obyčejného kostkovaného plátna. Podprsenku jsme složitě vyztužily, vše podšily podšívkou, kalhotky se zapínaly v boku na háčky. Z dnešního pohledu hrůza, tehdy vrchol odvahy a extravagance. Byly totiž dost malé, odhalovaly břicho i s pupíkem, což tehdy nebylo běžné. Můj otec na mě večer řval, že jsme zostudila celou rodinu, protože jsem byla na veřejné plovárně nahá,“ vypráví se smíchem jedna z nich.

Plavky mají bohatou historii
Ještě v první polovině devatenáctého století se ženy koupaly v oděvech, které více připomínaly šaty než to, co si pod výrazem koupací úbor představujeme nyní. Byly to v podstatě jakési pláštěnky dlouhé až na zem, s dlouhými rukávy. Ženy v nich vešly do moře či řeky, vykoupaly se a ihned se převlékly do suchých šatů. Později byl koupací úbor méně rozložitý, ale v podstatě šlo stále o šaty. Zlom nastal ve dvacátých letech, kdy začalo být moderní, když ženy holdovaly sportu a zdravému způsobu života. Oděv se tehdy zjednodušoval, začalo se hledět na jeho funkčnost. Plavání začalo být považováno za sport. Ovšem ještě těsně po olympiádě v roce 1906 byla zatčena australská plavkyně Annette Kellerman, který se na veřejnosti objevila v plavkách, které odhalovaly nohy, ruce a ramena. Byla obžalována z narušování dobrých mravů a byl z toho slušný skandál, který však pro vývoj plavkové módy hodně znamenal. Soud se totiž nakonec přiklonil na její stranu. Podařilo se jí totiž soudce přesvědčit, že pokud chce plavec podat co nejlepší výkon, měl by mít co nejtěsnější úbor z co nejmenšího množství látky. A hlavně, že nezáleží na tom, zda jde o muže či ženu. Tím bylo odstartováno období, kdy se plavky zmenšovaly, i když to, co se nosilo ve třicátých a čtyřicátých letech, má stále ještě k současnému stylu hodně daleko.

Podprsenky byly vyztužené, co nejvíce zahalující, kalhotky vysoké, vše pevně obepínalo postavu, ale zlom byl v tom, že už byly vidět ženské křivky. V roce 1946 se však objevilo něco, co způsobilo revoluci. Návrhář Jacques Heim představil model Atom a nazval ho nejmenšími plavkami na světě. Byly dvojdílné, ale spodní kalhotky ještě zakrývaly pupík. Francouzský návrhář Louis Réard krátce poté vytvořil nový typ plavek, který pojmenoval po ostrově Bikiny. Trvalo mu dlouho, než našel modelku ochotnou odvážný model předvést. Plavky totiž byly miniaturní, hodně odhalovaly, podprsenka nebyla vyztužená, jako dříve bývalo pravidlem. V podstatě šlo o bikiny, jaké známe dodnes. Pupík byl vidět. Nakonec je  předvedla dívka, která nebyla modelkou, ale tanečnicí z pařížského kasina a s poněkud větší mírou odhalení neměla problém.

Když dvojdílné hodně odhalující plavky začaly nosit hvězdy jako Marilyn Monroe či Brigitte Bardot, bylo vyhráno. Ony a další krásky se v nich objevily ve filmech a tisíce dívek a žen po celém světě začalo takové plavky shánět. Přesněji, nechávalo si je šít, protože tehdy rozhodně neexistovala nákupní centra, ve kterých by se takové plavky běžně prodávaly, jako je tomu dnes. V sedmdesátých letech se naopak znovu dostaly do módy plavky jednodílné, pak se už v podstatě začaly nosit všechny možné varianty.

Kalhotky mohou být vysoké a hodně zahalující stejně jako třeba jen tvořené miniaturními trojúhelníčky držících pohromadě na šňůrkách. Do módy se dostala opálená vysportovaná těla, a tak ženy na plážích odhalovaly čím dál více kůže.

Nyní je plavková móda nejmilosrdnější, jak kdy bývala. „V současné době se sice mění módní trendy, ale výběr plavek je tak velký, že se každá žena může řídit především tím, co sedí a lichotí jejich postavě,“ říká Helena Konarovská, která je označována za největší českou odbornici na plavky a spodní prádlo. Obléká modelky na přehlídky, radí dámám v butiku s luxusním prádlem. A dodává: „Setkávám se s tím, že ženy tvrdí, že mají problém najít na svou postavu padnoucí plavky, ale zpravidla se ukáže, že je to jen jejich nejistota, neochota nechat si poradit, vyzkoušet více střihů. Protože na každou postavu se dají najít ty správné plavky a tato doba tomu přeje.“

Takže dnes existuje neuvěřitelné množství střihů, barev, vzorů koupacích úborů. Stejně moderní jsou plavky v celku, plavky dvojdílné s vyztuženou podprsenkou a vysokými hodně zahalujícími kalhotkami i miniaturní bikiny. Objevily se i takzvané tankini tvořené kalhotkami a vrškem, který je něčím mezi podprsenkou a tričkem.

Plavky jsou zkrátka další oblastí života, která dokazuje, že nyní v módě padají hranice týkající se věku a tvaru postavy. Zkrátka, každý si může obléknout to, v čem se cítí dobře. Tady je malá inspirace, v čem se dá k moři, na plovárnu či k rybníku vyrazit.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%