Jak vařily naše prababičky: výtečné škvarkové placičky
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: výtečné škvarkové placičky

15. 4. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky.

Škvarkové placky byla jedna z největších pochoutek, které dělávala babička v časech mého dětství. Když jsem v pozůstalosti po rodičích našel recept, bylo to tak trochu jako najít mapu k pirátskému pokladu. Výroba není zrovna rychlá, a tak trochu připomíná alchymii, ale výsledek stojí za to. Dietoví fanatici sice nejspíš namítnou, že škvarkové placky mají do moderní zdravé výživy daleko, moji předkové ale i s nimi dožili slušného věku. Zřejmě je důležitější radost ze života – k níž patří i radost z dobrého jídla. Škvarkové placky se ovšem u nás nepodávaly každý den, byl to spíš kulinářský svátek párkrát do roka...

Jak na to?
Na mísu dáme čtvrt kila hladké mouky a posolíme lžičkou soli. Do hrnku vlažného mléka vložíme dvě kostky nebo dvě lžičky cukru společně s jedním deka kvasnic a necháme kynout. Hotový kvásek pak nalijeme do mouky a zpracujeme na hustší těsto. To pak rozválíme na vále, potřeme tenkou vrstvou sádla a posypeme na drobno nasekanými škvarky. Pak trochu posolíme, přeložíme, lehce válečkem naklepeme a ještě jednou rozválíme. Tento postup opakujeme celkem dvakrát nebo třikrát.

Nakonec z takto připravené hmoty rozválíme placku přiměřené síly (asi tak 1 centimetr) a z ní sklenicí nebo formou vykrájíme placičky. Ty ještě necháme na suchém plechu asi tak půl hodiny dokynout a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě do růžova.

 

Ingredience
0,25 kg hladké mouky
lžička soli
1 – 2 dcl mléka
2 kostky nebo lžičky cukru
1 dkg kvasnic
15 dkg vepřových škvarků

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.