Jak vařily naše prababičky: výtečné škvarkové placičky
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: výtečné škvarkové placičky

15. 4. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky.

Škvarkové placky byla jedna z největších pochoutek, které dělávala babička v časech mého dětství. Když jsem v pozůstalosti po rodičích našel recept, bylo to tak trochu jako najít mapu k pirátskému pokladu. Výroba není zrovna rychlá, a tak trochu připomíná alchymii, ale výsledek stojí za to. Dietoví fanatici sice nejspíš namítnou, že škvarkové placky mají do moderní zdravé výživy daleko, moji předkové ale i s nimi dožili slušného věku. Zřejmě je důležitější radost ze života – k níž patří i radost z dobrého jídla. Škvarkové placky se ovšem u nás nepodávaly každý den, byl to spíš kulinářský svátek párkrát do roka...

Jak na to?
Na mísu dáme čtvrt kila hladké mouky a posolíme lžičkou soli. Do hrnku vlažného mléka vložíme dvě kostky nebo dvě lžičky cukru společně s jedním deka kvasnic a necháme kynout. Hotový kvásek pak nalijeme do mouky a zpracujeme na hustší těsto. To pak rozválíme na vále, potřeme tenkou vrstvou sádla a posypeme na drobno nasekanými škvarky. Pak trochu posolíme, přeložíme, lehce válečkem naklepeme a ještě jednou rozválíme. Tento postup opakujeme celkem dvakrát nebo třikrát.

Nakonec z takto připravené hmoty rozválíme placku přiměřené síly (asi tak 1 centimetr) a z ní sklenicí nebo formou vykrájíme placičky. Ty ještě necháme na suchém plechu asi tak půl hodiny dokynout a pak pečeme v dobře vyhřáté troubě do růžova.

 

Ingredience
0,25 kg hladké mouky
lžička soli
1 – 2 dcl mléka
2 kostky nebo lžičky cukru
1 dkg kvasnic
15 dkg vepřových škvarků

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%