Jsme sendvičová generace
Ilustrační foto: pixabay.com

Jsme sendvičová generace

21. 4. 2018

Všude slyšíme, že naše populace stárne, seniorů přibývá a dožívají se stále vyššího věku. Dřív seděli na vejminku pantátové, kterým nebylo ještě ani sedmdesát, a dnes nejsou výjimkou studentky Univerzity třetího věku, které si mailují s pravnoučaty…

 

Často se uvádí, že díky vyspělým technologiím se vytrácí osobní kontakt a senioři si stěžují na nezájem a osamělost. Ale třeba díky internetu můžeme sdílet pocity a zážitky právě tímto způsobem, který otvírá tolik možností vzájemných setkání, přátelství a může klidně zažehnout i lásku… Dalším velebeným i proklínaným výdobytkem moderní doby je mobil. Rozčiluje nás, že ho naše vnoučata nedají z ruky a ovládat ho svými malinkatými prstíčky umí i batolata.

Díky mobilu si však můžu se svojí maminkou povídat i desetkrát denně! Rekord byl zatím devatenáctkrát… Ale proč ne, když má tu potřebu mi zavolat a já to můžu pokaždé zvednout.

Jak už jsem se zmínila, moje maminka prožívá velmi šťastné a bezstarostné období, navzdory své diagnóze Alzheimerovy choroby. Žije si poklidně v seniorském domově se zvláštním režimem a každý den mi opakuje chválu na prostředí, jídlo, aktivity a hlavně na starostlivou péči, které se jí tam dostává. Je nadmíru spokojená a cítí se v bezpečí.

Jediné, co potřebuje, je pozornost svých nejbližších. Pohlazení, objetí a schopnost znovu a znovu naslouchat dávným historkám z jejího mládí…Střídáme se v návštěvách, jak můžeme, a vymýšlíme společné zážitky, i když o nich už druhý den bohužel neví. Na jednu stranu je to smutné, ale na druhou stranu osvobozující. Má svůj svět, nic ji nebolí a špatné zprávy nepřijímá. Ztratila paměť, potřebnou k samostatnému životu, ale raduje se z daného okamžiku. A každý ten krátký okamžik je pro ni důkazem lásky…

Pokud jsme po celý život lásku dostávali, neměli bychom mít problém ji zase vracet. Jsme tak zvaná „sendvičová generace“, a je naší svatou povinností mít v srdci dostatek lásky pro všechny, kterými jsme obloženi. Pro naše děti, vnoučata, partnery i rodiče.

Ostatně, kdy jindy je pro lásku víc důvodů než teď, na jaře…

 

Hezké vztahy napříč věkovým spektrem vám přeje HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%