Jsme sendvičová generace
Ilustrační foto: pixabay.com

Jsme sendvičová generace

21. 4. 2018

Všude slyšíme, že naše populace stárne, seniorů přibývá a dožívají se stále vyššího věku. Dřív seděli na vejminku pantátové, kterým nebylo ještě ani sedmdesát, a dnes nejsou výjimkou studentky Univerzity třetího věku, které si mailují s pravnoučaty…

 

Často se uvádí, že díky vyspělým technologiím se vytrácí osobní kontakt a senioři si stěžují na nezájem a osamělost. Ale třeba díky internetu můžeme sdílet pocity a zážitky právě tímto způsobem, který otvírá tolik možností vzájemných setkání, přátelství a může klidně zažehnout i lásku… Dalším velebeným i proklínaným výdobytkem moderní doby je mobil. Rozčiluje nás, že ho naše vnoučata nedají z ruky a ovládat ho svými malinkatými prstíčky umí i batolata.

Díky mobilu si však můžu se svojí maminkou povídat i desetkrát denně! Rekord byl zatím devatenáctkrát… Ale proč ne, když má tu potřebu mi zavolat a já to můžu pokaždé zvednout.

Jak už jsem se zmínila, moje maminka prožívá velmi šťastné a bezstarostné období, navzdory své diagnóze Alzheimerovy choroby. Žije si poklidně v seniorském domově se zvláštním režimem a každý den mi opakuje chválu na prostředí, jídlo, aktivity a hlavně na starostlivou péči, které se jí tam dostává. Je nadmíru spokojená a cítí se v bezpečí.

Jediné, co potřebuje, je pozornost svých nejbližších. Pohlazení, objetí a schopnost znovu a znovu naslouchat dávným historkám z jejího mládí…Střídáme se v návštěvách, jak můžeme, a vymýšlíme společné zážitky, i když o nich už druhý den bohužel neví. Na jednu stranu je to smutné, ale na druhou stranu osvobozující. Má svůj svět, nic ji nebolí a špatné zprávy nepřijímá. Ztratila paměť, potřebnou k samostatnému životu, ale raduje se z daného okamžiku. A každý ten krátký okamžik je pro ni důkazem lásky…

Pokud jsme po celý život lásku dostávali, neměli bychom mít problém ji zase vracet. Jsme tak zvaná „sendvičová generace“, a je naší svatou povinností mít v srdci dostatek lásky pro všechny, kterými jsme obloženi. Pro naše děti, vnoučata, partnery i rodiče.

Ostatně, kdy jindy je pro lásku víc důvodů než teď, na jaře…

 

Hezké vztahy napříč věkovým spektrem vám přeje HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Věro H., slyšela jste někdy termín Alzheimerova choroba? Najděte si na internetu, jak se projevuje, jakou péči tihle pacienti potřebují a jestli se to dá zvládnout doma. S jednou pečující osobou to u rozběhnuté choroby prostě nelze. A to je maminka autorky podle popisu velmi nekonfliktní. (Předpokládám, že děti autorky mají své rodiny, své byty a chodí do práce).
Věra Halátová
- 20 + 20? Padesátnice má dceru 30 let a matku 70 let. "Musí" se o ně starat? Jestliže by dceru měla až ve třiceti, tak je jí padesát, dceři dvacet a matce sedmdesát, pakliže ji matka měla také ve třiceti, je matce osmdesát. Neaplikujte nějaký názor z USA z internetu na celou generaci. Já se za "sendvičovou generaci" nepovažuji. O své děti se rozhodně starat nemusím, ony se musí starat o sebe. Ta autorka článku sice nadepsala ten článek tím divným titulkem, ale hovoří tam o něčem úplně jiném. Ta paní určitě nemá třicet, má - pokud se zúčastňuje I-60 nejméně šedesát, a mluví o kontaktu se svou matkou. Jestli jsem si dobře všimla, s matkou, která je umístěna v nějakém sociálním zařízení. Proč tedy není matka doma, u dcery, která se považuje za "sendvičovou" generaci? A mluví o "lásce", teď na jaře. Tu lásku projevuje mluvením po telefonu? Láska, láska, to slovo vymysleli romantičtí básníci, kteří se většinou moc romanticky nechovali. Důležitá je péče a povinnost.
Karel Hyndrák
Milá Hano, napsala jste to krásně. Termín sendvičová generace přišel z Ameriky a je běžný. Jsou to lidi co se musí starat o svoje děti -20 let a o rodiče +20 let. Ano velké děti, velké starosti.
Libor Farský
Moc hezký článeček, i když zrovna termín sendvič se vyskytuje u porna. :-)
ivana kosťunová
Určitě ano, ale neškodí to občas připomenout.
Jarmila Fialová
Jen nechápu,proč zrovna my jsme sendvičová generace.Copak dříve ani v budoucnu není svatou povinností mít v srdci dostatek lásky pro všechny, kterými jsme obloženi.
Marie Doušová
Je krásné jak se staráte o svoji maminku a přeji Vám hodně pěkných dní strávených v její blízkosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.